De nieuwste aanwinst in de Port wereld: Rose Port bestaat pas sinds 2009. Of beter gezegd, wordt pas erkend als Port sinds 2009. Fris, fruitig, met aroma's van aardbei, framboos, cranberry saus en karamel. Gemaakt zoals roséwijn van dezelfde druiven als rode port, maar gist minder lang.
Ruby: Robijn rode Port, zoet en vol
Makers van Ruby port gebruiken een paar druivensoorten, vooral de Touriga Francesa, Tinta Roriz en Touriga Nacional. Zodra ze geplet worden, begint de fermentatie van het zoete sap. Daarna gaat de wijn meteen op fles om het rijpingsproces te stoppen.
Rosé port is lichter van smaak, roze van kleur en daarom ook als een echte (na)zomerdrank te drinken. Gekoeld of met een paar blokjes ijs smaakt rosé port het lekkerst. De rosé port wordt gemaakt volgens het traditionele proces dat ook wordt gebruikt voor het maken van rosé wijn.
Een stevige port, zoals bijvoorbeeld een reserve Ruby of een Late Bottled Vintage gaan hand in hand met stevige, harde en pittige kazen. Zachtere port, zoals bijvoorbeeld de Tawny en Coheita, smaken heerlijk bij zachte jonge kazen. De oude vintage ports zijn vaak vrij zwaar en stevig.
Rosé port is geen mengsel van witte en rode port, zoals vaak gedacht wordt, maar eigenlijk is het een Ruby port en wordt dus gemaakt van rode druiven. Doordat er een kortere blootstelling is aan de druivenschillen behoudt de portwijn zijn licht helderrode of roze kleur.
Port of porto is een versterkte wijn uit Portugal met een alcoholgehalte tussen 18 en 20 procent. Het is een typische zoete rode, witte of rosé wijn, geserveerd als aperitief, digestief of als dessertwijn. Tegenwoordig wordt overal ter wereld versterkte wijn geproduceerd met sterke gelijkenis ten opzichte van port.
De meest voorkomende port, de Ruby Port, blijft na opening zo'n 2 tot 3 weken goed. Sterker nog: de volgende dag smaakt de port vaak lekkerder. Door het contact met het zuurstof wordt de port zachter en voller. Een Late Bottled Vintage (LBV) kun je beter iets sneller opdrinken en kun je ongeveer 1-2 weken bewaren.
Een goede tawny herken je een een nummer op de fles, dat staat voor het aantal jaren dat -ie gelegen heeft. Vaak 7 of 10, maar soms ook 20, 30 of 40 jaar. Vaak wordt een tawny gemaakt met druiven van verschillende oogsten, soms van verschillende oogstjaren.
Ja, rode port is vrijwel altijd zoet. De vergisting wordt namelijk stopgezet door het toevoegen van brandewijn. Doordat op dat moment nog niet alle suikers door het gist zijn omgezet in alcohol blijven deze suikers achter, wat een zoete smaak aan het eindproduct geeft.
Een Tawny is dieper en rijker van smaak, doordat deze langer op vat rijpt dan een Ruby. De port is lichter van kleur en kent tonen van gedroogd fruit, karamel en noten. Hoe ouder een Tawny is, hoe meer smaken van karamel, chocolade en noten naar boven komen.
Vaak wordt hij gedronken als een mix van 1/3 witte port en 2/3 tonic met een schijfje citroen. Dat maakt een heerlijke cocktail! Witte port is altijd als fris aperitief te drinken.
Port is een afkorting en staat voor portwijn, een versterkte wijn die afkomstig is uit Portugal. Portwijn heeft een alcoholgehalte tussen de 18 en 20 procent. Het is een typische zoete rode, witte of roséwijn en wordt geserveerd als aperitief, digestief of als dessertwijn.
-Vintage Port: ook wel “the king of ports” genoemd is de duurste en krachtigste port. Slechts 1% van alle port komt als vintage port op de markt. Het is een blend van wijnen van verschillende quinta's maar uit één oogstjaar en wordt ongefilterd gebotteld nadat ze twee tot drie jaar in eiken houten vaten hebben gerijpt.
Het is belangrijk om een fles port op de juiste manier te bewaren. Je sluit hem het beste af met de originele stopkurk en bewaart hem op constante temperatuur. Dat gaat uiteindelijk het beste in de koelkast, want de koele temperatuur zorgt ervoor dat de port minder snel oudert.
Een geopende fles wijn ontwikkelt zich snel: na 3-4 dagen zijn de meeste wijnen geoxideerd. Bij rode wijn is de smaak na 1 dag al niet meer lekker. Wijn verliest namelijk aroma en de smaak wordt steeds zuurder. U wordt echter niet ziek van het drinken van wijn dat eigenlijk niet meer goed is.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking. Wijn en alcoholische drank hoeft geen THT-datum te bevatten.
Een Tawny is fruitiger is vrouwelijker. Een Ruby smaakt naar rood fruit en serveer je op zo'n 12 graden. Zachte kazen en zoete nagerechten passen er goed bij. Daarnaast heb je nog Vintage Port die, zoals de naam al doet vermoeden' lang rijpt.
Wat zijn nog meer verschillen tussen Port en Sherry? Het grootste verschil is dat sherry uitsluitend van witte druiven wordt gemaakt, terwijl port zowel van rode als van witte kan worden gemaakt (hoewel port bijna altijd met rode druiven wordt gemaakt).
Port is een versterkte, zoete wijn uit Portugal en is vernoemd naar de stad Porto of Oporto. Een grote havenstad aan zee, aan de monding van de rivier de Douro. De druiven voor Port worden zo'n 70 km landinwaarts verbouwd. Port wordt ook wel Porto of Portwijn genoemd.
Wist je dat je ruby port heel goed als ingrediënt kan gebruiken tijdens het koken? De zoete, fruitige smaak van deze rode port kan wonderen doen in je maaltijd.
Het lekkerst in de zomer
Witte port drink je het beste gekoeld. De frissere smaak van witte port leent zich - ten opzichte van rode port - erg goed voor een borrel op een zomerse dag. Niet gek dus dat witte port in Portugal vaak on the rocks gedronken wordt met een schijfje limoen of citroen erin.