De meeste mensen met een intersekseconditie zijn onvruchtbaar. Er zijn echter condities waarbij wel degelijk zaadcellen of eicellen worden geproduceerd. Bij ovotesticulaire DSD, bijvoorbeeld, is vaak sprake van werkzame geslachtsklieren, hoewel het nooit mogelijk is dat men zichzelf zou bevruchten.
Zelf insemineren betekent zelf sperma inbrengen in de vagina zonder dat er sprake is van gemeenschap. Dit kan in de thuissituatie worden gedaan, omdat het zaad daarbij niet in de baarmoeder gebracht hoeft te worden. Hier treft u instructies aan hoe u dit het beste kunt uitvoeren.
Interseksuelen, vroeger hermafrodieten genoemd, hebben een lichaam met zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken. In de meeste gevallen wordt intersekse veroorzaakt door een gendefect. Er zijn heel veel verschillende vormen van interseksualiteit. Iemand kan bijvoorbeeld geen baarmoeder hebben, maar wel eierstokken.
Intersekse personen zijn geboren met mannelijke en vrouwelijke geslachtskenmerken. Iemand heeft bijvoorbeeld een niet volgroeide penis en een vagina-ingang of baarmoeder.
Tweeslachtigheid of hermafroditisme is het verschijnsel dat een organisme zowel de mannelijke als de vrouwelijke geslachtsorganen heeft.
Van Dorst is geboren met echt hermafroditisme, en noemt zichzelf hermafrodiet. Op doktersadvies lieten de ouders van Van Dorst vlak na de geboorte de uiterlijke mannelijke geslachtskenmerken operatief verwijderen.
Soms wordt een baby geboren en is het niet mogelijk om direct het geslacht vast te stellen. Dit gebeurt ongeveer 30 tot 50 keer per jaar in Nederland. In sommige gevallen is het voor de geboorte bekend dat het kindje een onduidelijk geslacht heeft maar meestal is dit geheel onverwachts en voor ouders een grote schok.
In de meeste gevallen, maar niet altijd, wordt intersekse veroorzaakt door een gendefect. De meest voorkomende intersekseconditie is het androgeenongevoeligheidssyndroom (AOS), waarbij een individu wordt geboren met XY-chromosomen en niet-functionerende testes in de onderbuik.
Hoeveel intersekse personen zijn er? Het Sociaal en Cultureel Planbureau schat dat 1 op de 200 mensen een intersekse conditie heeft. Dat betekent dat er ongeveer 85.000 mensen in Nederland zijn met een vorm van intersekse.
Wat is intersekse? Intersekse verwijst naar de ervaringen van mensen die geboren zijn met een lichaam dat niet past binnen de normatieve definities van man en vrouw. Intersekse gaat niét over seksuele oriëntatie of genderidentiteit.
Omdat de taal rondom gender en geslacht voortdurend in beweging is, is het moeilijk om een overzicht van alle mogelijke genders te geven. Volgens sommige experts bestaan er wel 100 genders. Hier is een overzicht van 65 genders: Agender.
Het is onduidelijk hoeveel mensen aan het androgeen ongevoeligheidssyndroom (AOS) lijden. De cijfers variëren tussen 1 op de 13.000 en 1 op de 200.000, met als betrouwbaarste cijfer 1 op de 40.800. Veel vrouwen met AOS worden niet gedetecteerd, of ze krijgen als diagnose “onvruchtbaarheid”.
'vrouw, echtgenote, gemalin', Oudhoogduits: quena v 'vrouw, echtgenote'
Ja, er is een kans dat het voorvocht sperma kan bevatten, dus het is mogelijk om zwanger te worden, zelfs als er geen volledige ejaculatie in de vagina plaatsvindt. Het is volkomen normaal om je af te vragen of je zwanger kunt worden met de terugtrekkingsmethode of zelfs door genitaal contact.
Alleenstaande vrouwen met een kinderwens, lesbische koppels of heteroseksuele koppels waarbij de man onvruchtbaar is, kunnen kiezen voor kunstmatige inseminatie met donorsperma. Bij donorinseminatie maak je altijd gebruik van ingevroren sperma uit de spermabank.
We hebben allemaal op school en van onze ouders meegekregen dat dit absoluut niet mogelijk is. Kinderen komen er namelijk alleen als er sprake is van contact tussen een zaadcel en een eicel. En zoals we allemaal weten hebben vrouwen alleen eicellen en mannen alleen zaadcellen.
Meestal identificeren intersekse personen zich als man óf vrouw, niet als non-binair persoon. Net zoals transgender-zijn een deel van je identiteit is, draagt intersekse bij aan iemands identiteit. Anders dan bij transgender personen is intersekse echter iets wat je hebt, niet iets wat je bent.
Agender betekent letterlijk: zonder gender. Je geeft daarmee aan dat je geen genderidentiteit hebt en/of het niet eens bent met de traditionele indeling.
Een non-binair persoon is iemand die zich niet thuis voelt in de binaire gendercategorieën man of vrouw en zich beter voelt bij een andere, niet-binaire, genderidentiteit. Dit uit zich soms in de genderexpressie, door mannelijke en vrouwelijke kenmerken te combineren of net te verwerpen.
Naar schatting zijn er ruim 190.000 intersekse personen in Nederland. Zij zijn geboren met een lichaam dat niet overeenkomt met het beeld dat we doorgaans van een mannen- of vrouwenlichaam hebben. Denk aan geslachtskenmerken, hormoonbalans of de chromosomen.
Iemand die zich man voelt (of hij nu geboren is met of zonder penis & ballen) noemen we binair. Iemand die zich vrouw voelt (of zij nu geboren is met of zonder vagina) noemen we ook binair. Iemand die zich man noch vrouw voelt, of juist net zozeer man als vrouw, noemen we non-binair.
Soms worden er babies geboren waarbij het uiterlijke geslachtsorgaan eruit ziet als een grote clitoris of een kleine penis. Deze variaties in geslachtskenmerken zijn een gevolg van een andere geslachtsontwikkeling. Het wordt ook wel intersekse genoemd.
Een man die namelijk écht sterk in zijn schoenen staat, voelt niet de drang om zich altijd en overal te bewijzen. Een echte man begrijpt dat hij onzekerheden heeft en hé: die heeft iedereen. Hij laat zijn leven er dan ook niet door bepalen, maar kijkt naar hoe hij zijn zwakheden kan verbeteren.
Daar is sprake van als een lichaam aangeboren kenmerken heeft van beide geslachten, soms gepaard gaande met een atypische geslachtsanatomie. In Nederland leven volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau. 85.000 Nederlanders hiermee. Toch weet de rest van Nederland er maar weinig over.
Ryanne van Dorst leerden we kennen als zangeres Elle Bandita, zagen we als presentatrice van onder meer Nachtdieren en is het visitekaartje van Rotterdam. Al noemt ze zichzelf eerder 'Rijnmonder'; ze woont hier al zo'n vijftien jaar, maar werd geboren in Vlaardingen.