Het zachte slakkenvlees met een beetje aardse smaak kan veel kruiden en andere smaakmakers aan – je kunt er werkelijk alle kanten mee op.
"De naaktslak is eigenlijk een goor beestje, dat doet aan kannibalisme en hondendrollen eet", vervolgt de slakkenkweker. "Het dier zit vol met bacteriën en is absoluut niet geschikt om te eten."
Slakken zijn neutraal van smaak en absorberen de smaak van de ingrediënten waarmee ze worden gekookt. Hun textuur is stevig en licht taai, vergelijkbaar met die van inktvissen en mosselen. Slakken bevatten gemiddeld 16 gram eiwit per 100 gram eetbaar vlees.
Slakken eten: je moet ervan houden, maar voor zover bekend zijn op het land levende huisjesslakken niet giftig en dus eetbaar. De gewone tuinslak kun je in elk geval eten. Lekkerder dan de gewone tuinslak zijn de petit-gris: de wijngaardslak en de segrijnslak kun je ook eten. Die zijn alleen wat zeldzamer.
Als je ze niet in kruidenboter serveert, zijn slakken heel gezond: ze zijn laag in calorieën en vet, maar zitten bomvol eiwitten. Naast gezondheidsvoordelen zijn slakken ook duurzaam. Voor slakkenteelt is veel minder nodig dan voor veeteelt.
Klopt, zeiden de koranpuristen, slakken zijn landdieren en vissen zijn zeedieren en alles uit de zee is halal maar niet alles van het land. Verontwaardiging alom. Vooral Marokkanen, grote slakkenliefhebbers, waren boos en ontredderd.
Alle Europese mediterrane landen, met name Italië, Spanje, en Griekenland, hebben een diepgewortelde traditie met escargot. Ook in landen aan de zuidelijke kant van de middellandse zee, vooral in Marokko en Tunesië, wordt escargot gegeten. Sinds het einde van de twintigste eeuw maakt escargot wereldwijd een opmars.
Slakken hebben een milde, aardse smaak met een licht taaie textuur. De smaak van slakken kan worden versterkt door ze te koken met knoflook, boter en kruiden zoals peterselie of tijm. De textuur van slakken kan een beetje rubberachtig zijn, maar wordt vaak beschreven als vergelijkbaar met die van een paddenstoel of een mossel.
Van nature heeft de slak een vrij neutrale 'aardse' smaak. Deze smaak is het beste te vergelijken met de smaak van een paddenstoel. Niet met de smaak van een witte, steriel gekweekte champignon, maar de vergelijking met een mooie, langzaam gegroeide bospaddenstoel is zeker op zijn plaats.
Je zou het niet zeggen, maar ook slakken kunnen gevaarlijk zijn. Een druppeltje van het gif van de gemarmerde kegelslak kan 20 mensen doden. De slak komt voor bij riffen langs de kust van warme tropische zeeën en oceanen zoals in het Caribisch gebied.
Kook de verse slakken 7 minuten in ruim kokend zout water. Ontschaal de escargots en verwijder eventueel de leverkrul. Gaar de verse slakken respectievelijk circa 3,5 uur voor de Gros Gris en 1,5 uur voor de Petit Gris op 85°C in een krachtige bouillon.
“Ze waren als een kruising tussen kip en calamari . Een beetje zoals escargots, hoewel ik nog nooit gefrituurde escargots heb geproefd, dus ik kan het niet precies zeggen! Ze waren in ieder geval heerlijk, en de combinatie met groene tomaten was heerlijk!”
Het is moeilijk om precies te zeggen, maar tropische gebieden hebben waarschijnlijk de meeste slakken. De meeste zullen waarschijnlijk in de DRC, India, Brazilië of Indonesië zijn.
Is slijm van slakken giftig? Het slijm van slakken is op zichzelf niet giftig voor honden, maar het kan wel parasieten zoals de longworm bevatten. Daarom is het belangrijk om contact van je hond met slakken en hun slijm te vermijden.
Slakken kunnen een vector zijn voor de overdracht van parasitaire nematoden die longworm veroorzaken bij verschillende zoogdieren , dus ze worden meestal vermeden door egels en andere zoogdieren wanneer er ander voedsel beschikbaar is. In een paar zeldzame gevallen hebben mensen parasiet-geïnduceerde meningitis opgelopen door het eten van rauwe slakken.
Het grootste deel van de slakken leeft van dood organisch materiaal, schimmels, paddenstoelen enz. De poep van de slakken, het restant dat terug in de bodem komt na vertering, is net zo voedingsrijk als bij regenwormen en zorgt dus voor een betere plantengroei.
Een naaktslak (zoals de grote aardslak) kan twee tot drie jaar oud worden en overwintert. Met onze huidige weersomstandigheden zijn er zelfs exemplaren die 20 cm lang kunnen worden! Bij strenge vorst kunnen veel naaktslakken sneuvelen. Slakken zijn hermaphrodiet.
Is dat raar? Niet voor een slak. Deze slijmerige diertjes zijn hermafrodiet, oftewel tweeslachtig.Ze bezitten dus zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen.
Als ramen en deuren gesloten zijn, weten naaktslakken soms toch nog hun weg naar binnen te vinden.Ze hebben al genoeg aan naden en kieren. Door die te dichten met bijvoorbeeld kit, heeft u minder last van warmteverlies, maar houdt u ook ongedierte buiten.
We hebben ooit geluncht met een lokale vriend bij Grand Colbert en slakken gedeeld. Zoals anderen al zeiden -- een beetje als een stuk taai rubber of misschien calamari gedrenkt in knoflook met peterselie, als ik me goed herinner. Ze waren lekker.
Ze kunnen worden gegeten gekookt in een boterachtige hors d'oeuvre genaamd escargot of gebakken in een Indiaas gerecht genaamd sate kakul . Het eten van een slak klinkt misschien onaangenaam voor je, maar als je voorbij alle mentale blokkades kunt komen die je hebt om ze te eten, is hun smaak uniek soepel.
Wulk heeft een zoute en zoete smaak, niet ongelijk aan mosselen. Het heeft een aangenaam taaie textuur als het niet te lang wordt gekookt - het kan taai worden als het te lang wordt gekookt. Grotere soorten wulk hebben een vlezigere textuur dan kleinere soorten. Het combineert goed met boter en een vleugje zuur van azijn of verse citroen.
"Je kan naaktslakken opeten, zeker de grote roodbruine. Maar laat ons zeggen dat ze niet meteen aangezien worden als een culinair hoogstandje", zei bioloog en slakkenkenner Thierry Backeljau in het Belgische Rado 1-programma 'Nieuwe Feiten'.
Escargot is wat je een slak noemt als je van plan bent om het te eten. Traditionele Franse restaurants hebben vaak escargot op het menu staan.
Egels, vogels en spitsmuizen eten graag slakken.