Inktvisinkt en zwarte pasta hebben een licht zilte smaak. De inkt is afkomstig van de inktvis en hierdoor heeft de inkt een licht zilte smaak.
Je kunt je afvragen wat inktvisinkt aan smaak toevoegt aan gerechten. Verwacht daarbij geen verbluffend smaakverschil, hooguit een subtiel vleugje zilt.
Octopus is verschrikkelijk lekker. Het spierweefsel van inktvissen en octopussen is heel fijn, de vezels zijn meer dan tien keer dunner dan die van gewone vissen. Maar daarom bevatten ze wel heel veel collageen, bindweefsel. Vandaar dat het vlees snel rubberachtig kan worden.
Belangrijk is wel dat je ze van tevoren goed schoonmaakt, of dit laat doen. Verwerk de inktvis bijvoorbeeld door hartige Koreaanse pannenkoekjes of een prachtige pan paella. Frituur ze als calamaris en serveer met aïoli en citroen. Of: grill ze in hun geheel (al dan niet gevuld).
Van de pijlinktvis kan je zowel de kop als de tentakels eten. Gefrituurde calamares of calamari zijn het bekendst, maar pijlinktvis leent zich ook prima voor andere bereidingen.
Octopus heeft de sterkste smaak. Inktvis en Zeekatten hebben tien tentakels.
Alle inktvissen zijn carnivoren. Het voedsel bestaat voornamelijk uit vis, krabben, kreeften en weekdieren die ze met de zuignappen op hun grijparmen vangen.
Inktvis is eigenlijk een soortnaam en niet de naam voor één dier. Ook al is een octopus een inktvis, ze zijn niet helemaal hetzelfde. Een octopus heeft bijvoorbeeld maar 8 tentakels, terwijl alle andere inktvissen er 10 hebben. De twee extra tentakels zijn langer dan de andere 8.
Bovendien bestaat er geen tegengif. De inktvis laat meestal alleen zijn mooie blauwe ringen zien als hij zich bedreigd voelt en op het punt staat om zijn gif te gebruiken. Wie gebeten wordt, raakt eerst verlamd en kan binnen drie minuten dood zijn. Dat is dan wel afhankelijk van de hoeveelheid ingespoten gif.
Smaak en bereiding
Verse pijlinktvis is verre van taai of rubberachtig. Inktvis moet heel kort gebakken of geroosterd worden, anders wordt deze taai.
De zachtzinnigste en minst bewerkelijke manier is de inktvis een nacht in de vriezer leggen. Op deze manier worden de eiwitten ook afgebroken én wordt het vlees malser. In een marinade wordt octopus ook mals. In dit geval breekt het zuur – citroensap of azijn – in de marinade de eiwitten af.
De inktvis opzetten met 1 kopje olie, 2 glazen droge rode wijn, laurier en peper. Op een laag pitje laten koken (af en toe controleren of er nog vloeistof in de pan zit, zonodig toevoegen) tot inktvis gaar is (ongeveer 1 uur).
Meer informatie. Inktvisinkt wordt vooral gebruikt om gerechten kleur te geven, het heeft geen uitgesproken smaak. De inkt wordt gebruikt voor pasta, maar ook in risotto en paëlla kom je hem tegen. Een zakje bevat 4 gram.
Die enge zuignapjes op de tentakels van alle inktvissen? Die kun je gewoon opeten. Pijlinktvis en sepia die in Nederland op de markt komen, kun je zo eten.
In Japan en Korea eet men octopus ook wel kort gegrild, maar in de rest van de wereld eet men octopus meestal lang gestoofd tot het zoet en mals is.
Hij kruipt voorzichtig naar zijn prooi en door straalaandrijving schiet hij naar zijn prooi en vangt hem met zijn vangarmen. Met zijn sterke kaken breekt hij het harde schild van een kreeft. Soms gebruikt hij een soort inktgordijn om een prooi te vangen.
Samen heten ze inktvissen. Maar dat is een rare verzamelnaam. Want hoewel alle inktvissen een rookgordijn aan inkt spuwen als er gevaar dreigt, hebben ze geen skelet en daarom zijn het geen vissen. Het zijn weekdieren.
De Octopoda (afgeleid van het Grieks Ὀκτάπους, 'acht-poot') zijn een orde binnen de klasse van de Cephalopoda (uit Grieks κεφαλόποδα ("koppotigen"), Nederlands: inktvissen) met acht armen of tentakels en drie harten.
Zo blijkt dat sommige inktvissen over meer dan 500 miljoen (!) neuronen beschikken. Ter vergelijking, een rat heeft er 200 miljoen en een normaal weekdier zo'n 20.000. Het betekent dat de hersenen van koppotigen die van muizen, ratten en zelfs honden naderen.
Bovendien is inktviskweek niet duurzaam: inktvissen zijn carnivoren en hebben andere vissen als voedsel nodig. Inktviskweek zal de lage visstanden in de wereld daarom nog verder onder druk zetten.
In Spanje worden calamares steevast van pijlinktvis gemaakt. Hiervoor wordt het tubevormige bovenlijf van de pijlinktvis inclusief de tentakels in ringen gesneden. Hierna worden de inktvisringen en tentakels gepaneerd, gefrituurd en belanden ze op jouw bord met een schijfje citroen en eventueel een dipsaus.