Tip 5: Sluit de fles champagne goed af
Mocht er aan het einde van de avond nog champagne over zijn, sluit de fles dan goed af met een speciale champagnestop. Met deze stop op de champagnefles kun je de bubbels met een gerust hart tot vier dagen langer in de koelkast bewaren.
Hou de onderkant van fles dan in je rechterhand met een hoek van ongeveer 45 graden. Ben je links, dan pak je de fles met je linkerhand. Met je andere hand hou je de kurk stevig vast. Draai nu de fles en niet de kurk.
Een mousserende wijn zoals een champagne, maar ook cava en prosecco kunnen geopend nog in een champagne koelkast bewaard worden. Champagne is drie tot vijf dagen houdbaar in de koelkast en met behulp van een wijnstopper en vacuümpomp kan dat nog een stuk langer!
De kurk wordt in water geweekt om hem soepel te maken, daarna samengeperst en onder hoge druk machinaal in de fles gestopt. Een champagnekurk bestaat uit twee soorten kurk: een hardere, duurzame soort die boven de opening uitsteekt, zodat de kurk niet afbreekt bij het openen.
THEEDOEK EN POLLEPEL
Hier heb je een pollepel en theedoek voor nodig. De theedoek leg je over de hals van de fles en dan druk je met de achterkant van de pollepel de kurk naar beneden. Moet je wel een beetje kracht zetten.
Kortom het (zilveren) lepeltje in de flessenhals doet helemaal niets. Deze methode komt uit de horeca. Flessen die de ene avond werden geopend, kregen een lepeltje in de hals, zodat je snel kon zien, welke fles al open was geweest. De dag erna kon deze dan nog gebruikt worden.
Wanneer een fles champagne, cava, prosecco of andere mousserende wijn niet direct op gaat. Dan kan deze nog wel even in de koelkast bewaard worden. Wel in de koelkast dus en niet op het aanrecht of in een kastje. Champagne is dan maximaal drie tot vijf dagen houdbaar.
Houdbaarheid dichte Champagne
Bij lang bewaren loop je zeker het risico dat de kwaliteit vermindert. De meest gangbare champagne, één zonder jaartal, heeft een behoorlijke hoeveelheid pinot meunier. Hij rijpt snel, maar is ook snel over de top. Daarom is het advies: bewaar hem in elk geval niet langer dan 9 maanden.
Hoe moet je champagne bewaren? Net als alle andere wijnen, is champagne het best te bewaren op een koele en donkere plek. Een constante temperatuur tussen de 8 en 12 °C is het beste. Zorg er wel voor dat de fles horizontaal ligt op een plek die trillingvrij is.
Het beste glas om champagne in te serveren is de champagnefluit die breder is in het midden en versmalt naar de glasrand toe. Door de deels overkapte bovenkant van het glas wordt de smaak het best bewaard.
Houdt de sabel in een hoek van 45 graden op de fles.Dus niet helemaal plat, maar schuin.Tik hem nu in lange soepele beweging, en de kurk zal met de glazen kop er makkelijk afschieten. Niet te veel kracht gebruiken.
Na ongeveer 6 uur is de Champagne koud. Zet hem net voor het serveren een kwartier in een koeler gevuld met ijs en water. Op deze manier heeft de Champagne de optimale temperatuur. Bovendien kun je de fles op een makkelijke plek neerzetten, zodat jij niet steeds heen en weer naar de koelkast moet lopen.
Let erop dat u de glazen overigens ook niet helemaal vol schenkt. Zo blijft er namelijk weinig ruimte over om de aroma's tot hun recht te laten komen. Schenk de champagneglazen driekwart vol.Bij tulp- of wijnglazen schenkt u de champagne in tot iets na de bolling van het glas.
Als de champagne al geopend is, is hij houdbaar tot maximaal 5 dagen nadat hij is geopend. Champagne die geen jaartal hebben, zijn houdbaar tot 9 maanden. De overige champagnes mits ze van een goed jaar komen, zijn van 1 tot maximaal 15 jaar houdbaar.
Elke dag, geeft de draaier (“le Remueur”) de fles een 1/8e draai terwijl hij de fles omgekeerd blijft houden. Deze procedure zorgt ervoor dat de dode gistcellen in de flessenhals terechtkomen van waar ze verwijderd worden.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking. Wijn en alcoholische drank hoeft geen THT-datum te bevatten.
De meeste champagnes hebben geen jaartal op de fles, in tegenstelling tot vrijwel alle stille wijn en dit komt omdat champagne ondanks verschillende weersomstandigheden en wisselende kwaliteit per jaar altijd hetzelfde moet smaken.
Champagne kent een optimale serveertemperatuur en die ligt zo tussen de 8 en 10 graden Celcius. Een non-vintage mag je wat koeler drinken en een vintage juist iets minder koel. Drink je een champagne te koud dan merk je minder van de aroma's en dat is jammer.
als de champagne al geopend is, is hij houdbaar tot maximaal 5 dagen, nadat de fles is geopend. champagnes die geen jaartal hebben (oftewel non-vintage champagne), zijn 9 maanden houdbaar. vintage champagnes (dus met jaartal) zijn een jaar houdbaar.
Koel bewaren
Nog een trucje: bewaar de fles op een donkere, koele plek. Naast zuurstof spelen licht en temperatuur ook een rol in hoe snel de wijn oud wordt. Bewaar je open witte en rode wijnen in de koelkast, maar onthoud wel: de koelkast wordt niet aanbevolen om je wijn voor langere tijd te bewaren.
De best houdbare champagnes zijn de prestige champagnes omdat hiervoor alleen de beste druiven zijn gebruikt en de champagnes lang gerijpt hebben. Omdat je wilt dat er geen koolzuur ontsnapt en dat er geen zuurstof bij de champagne komt speelt de kwaliteit van de kurk ook een rol.
Houd met één hand de fles vast en pak met je andere hand de kurk vast. Draai en trek tegelijkertijd zachtjes het servet met de kurk tussen je duim en je wijsvinger omhoog, draai eventueel de fles in tegengestelde richting. Houd je linkerhandpalm boven de kurk zodat deze er niet uit kan schieten.
De ideale temperatuur voor het drinken van champagne is tussen de 8 en 10 graden. Gezien een koelkast vaak koeler staat is het aan te raden om de fles eerst een klein beetje te laten 'opwarmen'. Champagnekenners adviseren ook om na het openen van de fles deze 10 minuten te laten staan en dan pas uit te schenken.