Het onkruidgif Roundup, een van de meest gebruikte bestrijdingsmiddelen ter wereld, kan zeer schadelijk zijn voor mens en milieu. Het gif, geproduceerd door chemiegigant Monsanto, kan een rol spelen in de ontwikkeling van kanker en is mogelijk hormoonverstorend.
De Europese voedselautoriteit EFSA concludeerde in 2015 dat het onwaarschijnlijk is dat glyfosaat vanwege kankerverwekkende eigenschappen een risico vormt voor de mens. In 2017 heeft de Europese chemiekoepel ECHA glyfosaat na een analyse niet als kankerverwekkend geclassificeerd.
Glyfosaat verstoort de aanvoer van glutathion naar de lever. Hierdoor wordt het de lever moeilijk gemaakt toxische stoffen af te voeren terwijl dit nu juist zo hard nodig is! Dit verzwakt ons immuunsysteem, waardoor ontstekingen meer kans krijgen. Glutathion wordt ook wel de moeder van alle antioxidanten genoemd.
De natuurlijke middelen van ROUNDUP® hebben een andere werking. Het werkt veel sneller dan bijvoorbeeld glyfosaat, maar het enkel het bovengrondse onkruid en niet de wortels. Het bovengrondse onkruid sterft af (wordt bruin en verschrompeld). Het afgestorven onkruidblad blijft tussen de tegels zitten.
Glyfosaat is gevaarlijk voor de ogen en giftig voor het waterleven maar niet kankerverwekkend, zegt het Europese agentschap voor chemische stoffen Echa. Boeren kunnen in elk geval nog een jaar glyfosaat spuiten. En wie er thuis het onkruid mee wil bestrijden, doet dat relatief veilig.
Ook veel andere onkruidverdelgers bevatten tegenwoordig pelargonzuur als alternatief voor glyfosaat. Het middel is minder doeltreffend tegen onkruid, maar ook minder schadelijk.
Onkruidbestrijder Roundup gevaarlijk voor mens en dier - Al het nieuws uit Brummen.
De beste onkruidverdelger met glyfosaat is 'Roundup'. Dit is een sterk middel die zo effectief is dat het bijna alle onkruiden volledig kan doden. De 'ouderwetse' Roundup met met glyfosaat mag in Nederland en België niet meer aan particulieren verkocht worden wegens mogelijk kankerverwekkende stoffen in de glyfosaat.
Doordat glyfosaat zich erg sterk verspreidt in de natuur en als schadelijk wordt gezien voor de gezondheid is het middel omstreden geworden en zelfs in België al verboden. Sinds oktober 2021 verkopen alle leveranciers in Nederland zoals Roundup bovendien ook alleen nog maar producten zonder glyfosaat.
Sinds 2016 is Glyfosaat als chemische onkruidbestrijding verboden in de groenvoorziening én in tuinen. Het Europese verbod op o.a. glyfosaat heeft gevolgen voor groenvoorzieners zoals Allgroen bv én ook voor u als particuliere tuinbezitter.
Glyfosaat blokkeert in planten de vorming van bepaalde enzymen. Onkruiden die niet resistent zijn worden hierdoor gedood. Door het middel bijvoorbeeld eens in de 6 of 7 jaar gericht in te zetten in een meerjarenaanpak worden meerjarige onkruiden effectief bestreden.
In Luxemburg is het gebruik van glyfosaat vanaf 1 januari 2021 verboden. Daarmee is Luxemburg het eerste land in de Europese Unie (EU) dat de onkruidverdelger daadwerkelijk verbiedt, nadat Oostenrijk het geplande verbod heeft ingetrokken.
Het pelargonzuur tast de celwand van de plant aan, waardoor de plantencellen leeglopen. Het resultaat? Een volledige uitdroging van het plantenweefsel! Het product doodt alle éénjarige en doorlevende onkruiden en grassen zoals zevenblad, paardenbloem, heermoes, klavers, weegbree en netels.
Roundup staat bekend om een lage toxiciteit, wat betekent dat je er niet snel van zal sterven als gevolg van acute vergiftiging. Zelfs niet als je het drinkt. Het is iets dat waaghalzen op YouTube uitproberen.
10 tot 12 ml Roundup Evolution glyfosaat mengen met 1 liter water is voldoende. Niet te warm, bewolkt weer met een hoge luchtvochtigheid tijdens de bespuiting geeft de beste resultaten.
Thuis mag u gewasbeschermingsmiddelen met glyfosaat gebruiken in de tuin. In de landbouw mogen boeren en telers gewasbeschermingsmiddelen met glyfosaat gebruiken. Andere professionals, zoals hoveniers en waterschappen, mogen dat niet.
Als alternatief voor Roundup glyfosaat raden wij Greenfix Zero aan. Greenfix Zero is glyfosaatvrij en werkt op basis van zuur tegen onkruid en mos. In Nederland mogen we vanaf Juli 2022 geen bestrijdingsmiddelen met glyfosaat verkopen en gebruiken. Als alternatief is Greenfix Zero aan te raden.
1. Roundup Rapid. Roundup is nog steeds het bekendste merk van onkruidverdelgers voor de consumentenmarkt. Met Roundup Rapid brengt het nu ook een goede onkruidverdelger zonder glyfosaat op de markt.
Een dag na de behandeling mag je al opnieuw planten en zaaien. Wat is de beste periode om onkruid te bestrijden? Je gebruikt Roundup® onkruidbestrijder het beste bij zacht weer (een temperatuur tussen 12 en 25 graden en windstil). Roundup® onkruidbestrijder is het hele jaar door even effectief.
Wanneer de planten droog zijn. Als het 3 à 4 uur na toepassing droog blijft. Als de temperatuur boven 8°C is. Hoe meer zonlicht, hoe sneller het resultaat.
Sinds eind 2018 is de verkoop van glyfosaat, beter bekend onder de merknaam Roundup®, aan particulieren verboden. Ook het inzetten van andere selectieve onkruidbestrijders, om jouw tuin te vrijwaren van onkruid, is niet meer mogelijk.
Uit het vier jaar durende onderzoek blijk dat het onkruidbestrijdingsmiddel voor zowel mensen als dieren niet schadelijk is, tenzij een hoeveelheid wordt ingenomen die minstens honderd keer boven de toegestane dosering ligt.
Veel voedsel dat bereid is met knoflook en uien ziet er voor onze huistijgers aantrekkelijk uit. Maar knoflook, uien en ook bieslook bevatten zwavelverbindingen. Deze vernietigen de rode bloedlichaampjes van de kat. Als de kat er genoeg van opneemt, treden er vergiftigingsverschijnselen op.