“Donuts zijn het voorbeeld van de Amerikaanse obese cultuur, een verontrustende evolutie”, stelt voedingsdeskundige Patrick Mullie. “In een donut zit drie tot vier keer meer suiker dan in een klassieke koffiekoek en twee keer meer verzadigde vetten. Het is gemakkelijke voeding waar je nauwelijks op moet kauwen.”
Helaas zijn donuts niet al te gezond, bevatten ze onwijs veel suiker en veel vet. Ze worden dan ook vaak in de frituur gebakken. Dit recept van donuts bevat bijna geen suiker, weinig vet en de donuts worden in de oven gebakken.
Donuts bevatten veel calorieën en veel vet en suiker zonder veel voedingswaarde bij te dragen . Het aantal calorieën en de voedingswaarde van donuts verschillen afhankelijk van het type donut (cake, geglazuurd, gevuld, etc.) en de grootte.
Er zitten 204 kilocalorieën in 1 stuk (57 gram) donut. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'donut'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Een Snelle Jelle van 70 gram bevat bijna 30 gram suiker, dit zijn 7,5 suikerklontjes! Een roze koek van 55 gram bevat bijna 23 gram suiker. Het voordeel van een roze koek is dat we weten dat die ongezond is. Zo ziet een roze koek er ook uit, en dat is lekker duidelijk.
Maar helaas zijn koek en snoep niet gezond.Ze leveren wel calorieën, maar meestal geen vitaminen, eiwitten of vezels. De geraffineerde suikers in snoep zijn leeg: ze zijn intensief bewerkt en bevatten geen voedingsstoffen meer. Ze onttrekken zelfs voedingsstoffen uit je lichaam.
Eet je vaak ontbijtkoek, dan kan dat ongunstig zijn voor je gewicht, je bloedsuikerspiegel en je algehele gezondheid. Ook kan er een gevaarlijke hoeveelheid acrylamide in het populaire plakje koek zitten. Slik dat gezonde imago daarom niet voor zoete koek en eet ontbijtkoek liever niet elke dag.
De “gezondste” zijn een donut of klassieke Franse croissant, op voorwaarde dat je er geen boter, choco of confituur op smeert, natuurlijk. De calorieën zijn gebaseerd op de productfiches van Croustifrance.
1 portie van twaalf donuts (Smokey Bones) bevat 2750 calorieën . De macronutriëntenverdeling is 67% koolhydraten, 29% vet en 4% proteïne. Dit is een goede bron van proteïne (52% van uw dagelijkse waarde) en vezels (14% van uw dagelijkse waarde).
Er zitten 215 kilocalorieën in 1 stuk (60 gram) donut met glazuur.
Matiging is de sleutel. Mensen die op dieet zijn, mogen maar één portie donuts of andere lekkernijen eten. Hoe goed het ook klinkt, het donutdieet kent geen wetenschappelijk bewijs. Af en toe donuts eten zal waarschijnlijk niet leiden tot gewichtstoename of ziekte. Zorg er alleen voor dat je er geen gewoonte van maakt.
Als je al genoeg calorieën eet voor de dag en het eten van die donut je overprikkelt, dan ja, dan word je er dik van . Als je ruimte maakt voor die donut door minder te eten tijdens je andere maaltijden of door te sporten om het te verbranden, dan nee. Het is allemaal wiskunde. Calorieën in > Calorieën uit = gewichtstoename.
Donuts zijn absoluut geen gezond soort voedsel voor het ontbijt , of voor welk moment dan ook. Ze bevatten veel calorieën en iets eten zo vroeg in de ochtend dat op een betekenisvolle manier bijdraagt aan gewichtstoename is niet iets waar je jezelf idealiter aan zou willen committeren.
Hoewel donuts heerlijk zijn, hebben ze niet veel te bieden vanuit een gezondheidsoogpunt. " Donuts worden gefrituurd in zeer geraffineerde en bewerkte oliën, kunnen transvet bevatten, worden gemaakt met gebleekt wit meel en bevatten een zeer grote hoeveelheid suiker ," zegt Zumpano.
Donuts zijn simpel gezegd zoete gefrituurde broodjes. Ze worden gebakken in hete olie en daarna versiert met chocolade, suiker of glazuur. De reden waarom midden in een donut een gat zit, is omdat het broodje zo sneller gaar is. En hoe korter de baktijd, des te malser en lekkerder de donuts zijn.
Er zit 12 gram vet in 1 stuk (57 gram) donut, waarvan 2,5 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
1 donut van de bakkerij bij walmart glazed donuts (The Bakery at Walmart) bevat 180 calorieën . De macronutriëntenverdeling is 58% koolhydraten, 35% vet en 7% eiwit.
Al met al een goede donutervaring . Donut Boy: Hoewel deze donut absoluut de zwaarste was van alle donuts die we probeerden, slaagde Jewel er toch in om een goede cake donut te maken.
1 portie donuts, 4 stuks (Harvey's) bevat 330 calorieën .
Dus hoe kan een bagel, die helemaal niet zoet is, bijna twee keer zoveel glycemische lading hebben als een suikerhoudende donut? Dat komt omdat bagels een hoger gehalte aan koolhydraten hebben, voornamelijk zetmeel, die gemakkelijk verteerd worden tot glucose. De verrassende conclusie is dus dat zetmeelrijke voedingsmiddelen de bloedglucose nog meer kunnen verhogen dan zoete .
Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf. Iets kleins is bijvoorbeeld een koekje, stukje chocolade, zoet beleg of een lepel ketchup. Ook kun je maximaal 3 keer per week iets groters kiezen buiten de Schijf van Vijf, zoals een stuk taart, een zakje chips of een glas frisdrank.
Croissants en donuts zijn allebei lekkere traktaties, maar geen van beide zou als 'gezond' worden beschouwd. Ze bevatten allebei grote hoeveelheden suiker en vet of verzadigd vet. Als je een botercroissant vergelijkt met een geglazuurde donut, ounce-to-ounce, zijn calorieën, koolhydraten, vezels en vet ongeveer hetzelfde.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Dikmaker 3: ontbijtkoek
Een ontbijtkoek bevat bijna geen vet, maar wel ontzettend veel verborgen suikers. Hierdoor is een plak ontbijtkoek helemaal niet zo gezond. Ongeveer een derde van zo'n ontbijtkoek bestaat uit de boosdoener suiker. Vervang je plak ontbijtkoek dus voor het gezonder alternatief roggebrood!
Rijstwafels bevatten heel wat goede vitamines en mineralen. Zo bevatten ze onder andere erg veel vitamine B1, vitamine B3, vitamine B6, vitamine B11 en de mineralen magnesium en koper. Dat komt natuurlijk omdat rijstwafels gemaakt zijn van gepofte rijst, welke net als granen vol B-vitamines zit.