Wiet roken is op de lange termijn niet schadelijk voor de gezondheid zo lang er één keer per week een kleine dosis wordt gebruikt. Dit meldt het internationale drugsonderzoeksbureau Global Drugs Survey.
nieuws Af en toe een jointje roken, is niet slecht voor de longfunctie. Meer zelfs: jongeren die zeven jaar lang elke dag één joint roken, of gedurende 49 jaar elke week één joint, scoren zelfs iets beter op longfunctiemetingen dan mensen die geen joints roken.
Dit is echter alleen bij intensief gebruik. Als je maar af en toe een jointje rookt, geef je je hersenen de kans om ervan te herstellen. Maar doe je het wekelijks of zelfs dagelijks, dan hebben je hersenen daar geen tijd meer voor en treedt er hersenschade op.
Herstel na stoppen met blowen: wat kun je verwachten? Neem in ieder geval 4 tot 6 weken de tijd bij je stoppoging. De eerste weken zul je je slechter voelen, maar na zo'n 3 weken begint je brein zichzelf te repareren en zul je merken dat je je als snel beter gaat voelen.
Bij het roken van een joint krijg je 4 tot 5 keer meer teer in de longen dan bij het roken van een sigaret. Dit heeft meerdere oorzaken: Het ontbreken van een filter zoals bij normale sigaretten. Hierdoor krijg je 2 tot 3 keer meer teer binnen.
Het hoogste percentage rokers (ruim 38 procent) was te vinden in de leeftijdsgroep tussen de 20 tot 30 jaar. Meer dan 60 procent van de rokers in deze leeftijdscategorie zei dagelijks te roken. In de leeftijdsgroepen boven de 30 was het percentage rokers kleiner, maar 75 tot 85 procent rookte dagelijks.
Wiet roken is op de lange termijn niet schadelijk voor de gezondheid zo lang er één keer per week een kleine dosis wordt gebruikt. Dit meldt het internationale drugsonderzoeksbureau Global Drugs Survey.
Vaak blowen mensen om te ontspannen en/of (in) te slapen. Hasje en wiet hebben een ontspannende werking. Dit maakt dat je onder invloed van hasj en wiet goed in slaap kunt vallen (hierbij geldt dat THC ontspannend werkt maar CBD stimulerend). Wanneer je dit een lange tijd blijft doen, wen je hier aan (tolerantie).
Je huid veroudert sneller, waardoor je rimpels en een slappe huid krijgt. Je kunt ook een mannelijker beharingspatroon krijgen, met zwaardere gezichtsbeharing en haarverlies boven op je hoofd. En bij langdurig gebruik kan je tandvlees aangetast worden, waardoor je makkelijker tanden verliest.
Lange termijn effecten van blowen
Je kunt verslaafd raken aan hasj en wiet en psychotisch raken. Je hoort en ziet dan dingen die er niet zijn en je verliest het contact met de werkelijkheid. Als psychoses in de familie voorkomen, kun je hier extra gevoelig voor zijn.
De stof alcohol is schadelijker voor het lichaam dan cannabis. Iemand die dagelijks blowt kan echter meer nadelige effecten ondervinden dan iemand die in het weekend een paar biertjes drinkt. De blower kan bijvoorbeeld geestelijk afhankelijk raken en problemen met zijn longen krijgen.
Bij langdurig gebruik kun je hersenschade oplopen door cannabis. Je krijgt dan problemen met je geheugen en kunt je emoties niet goed onder controle houden. Doordat bij het blowen teer vrijkomt (veel meer dan in gewone sigaretten), is bovendien je risico op kanker van je mond, hals en longen verhoogd.
Er is toenemend bewijs dat er een relatie is tussen blowen en het ontstaan van psychische stoornissen als depressie en schizofrenie. Ook kun je door blowen in een acute psychose belanden.
Eenmalig of zeer incidenteel gebruik van cannabis leidt niet tot hersenschade. Je hersenen hebben een groot herstellend vermogen. Dit betekent dat ze (na blootstelling aan schadelijke stoffen) zichzelf meestal weer volledig herstellen. Het is überhaupt twijfelachtig of cannabis tot blijvende hersenschade kan leiden.
Elk jaar overlijden ongeveer 20.000 mensen in Nederland aan de gevolgen van roken. Ongeveer 1.800 mensen overlijden als gevolg van alcoholgebruik. Er gaan dus meer mensen dood aan roken dan dat er mensen overlijden aan alcohol drinken.
Als je vaak joints rookt, kan je bovendien last krijgen van haaruitval op je schedel en zelfs een toename in haargroei op andere plaatsen van je lichaam.
Symptomen van cannabisgebruik
Hasj of wiet rookt, hebben een sterk herkenbare geur. Als iemand onder invloed is, dan zie je soms dat het oogwit iets rood doorlopen is. Verder zijn de pupillen wijder. Gebruikers worden soms giechelig en krijgen zin om te eten, met name zoete dingen.
Zo zijn 'om me even minder naar te voelen' of 'gebruik als slaap- en kalmeringsmiddel' negatieve redenen. Maar ook gebruik als ontspanning kan negatief zijn, als men zonder dat middel niet meer kunt ontspannen. Positieve redenen zijn bijvoorbeeld 'omdat het gezellig is' of 'omdat het lekker smaakt'.
De symptomen van een bad trip van wiet: overgeven. duizelig of misselijk. hartkloppingen, opvliegers, een tintelende huid en moeite met praten.
Na het doorstaan van de afkickverschijnselen slaap je meestal beter, waardoor je minder wallen hebt. Je oogwit wordt weer helder. Vrouwen die door de cannabis een mannelijker beharingspatroon hebben gekregen, zien dat hun hoofdhaar weer voller wordt en de extra beharing op de rest van hun lichaam minder wordt.
Mensen die cannabis gebruiken ervaren vaak onaangename ontwenningsverschijnselen wanneer ze stoppen met cannabis en deze ontwenningsverschijnselen kunnen tot 4 weken en soms langer aanhouden.
Laatste maand
*Riskant blowen is gedefinieerd als dagelijks of meer dan twee dagen per week meer dan één joint per dag te roken.
Wat zijn de risico's van elke dag blowen? Elke dag blowen beschadigt je hersenen, zeker wanneer je jonger bent dan 25 jaar en je hersenen zich nog ontwikkelen. Daardoor kun je problemen krijgen met je geheugen, informatieverwerking, concentratie en het controleren van je emoties.
Roken van pure wiet laat 4 tot 5 keer meer teer in de longen achter dan een normale sigaret. Roken van cannabis verhoogt de kans op: acute en chronische bronchitis. verminderde werking van het immuunsysteem van de longen.
Er waren zes groepen: zware rokers (15 sigaretten of meer per dag), rokers die zich matigen (die minstens 50 procent minder sigaretten per dag zijn gaan roken dan de zware rokers), lichte rokers (1 tot 14 sigaretten per dag), rokers die gedurende het onderzoek stopten, mensen die voor de start van het onderzoek al ...