Goed • In het begin kunt u het beste op uw rug liggen met een dik kussen tussen uw benen. Plaats een dik kussen tussen uw knieën als u op uw zij ligt. U mag op uw buik slapen. Draai van rug- naar buikligging over de geopereerde zijde.
U slaapt het veiligst op uw rug, met een dik kussen tussen de benen. Wij adviseren u dit de eerste zes weken te doen. Is slapen op de rug voor u erg lastig of onplezierig, dan kunt u na twee weken ook op uw zij slapen, met een groot, stevig en dik kussen tussen uw knieën geklemd. Overleg eerst met uw fysiotherapeut.
UIT HET BED • Kom indien mogelijk uit het bed langs de geopereerde zijde. Verplaats je zo dicht mogelijk naar de zijkant van het bed. Zet als het kan het hoofdeinde van het bed rechtop en ga overeind zitten. Draai je benen samen over de rand van het bed.
U kunt niet op een lage stoel of bank zitten. U kunt niet in en uit een laag bed stappen. Zorg voor een verhoogd bed, bijvoorbeeld met bedklossen eronder. U kunt niet met uw handen bij uw voeten komen, bijvoorbeeld om sokken aan te trekken of veters te strikken.
De pijn na het plaatsen van een heupprothese wordt geleidelijk aan minder, beginnend ongeveer twee weken na de operatie. Drie tot vier maanden na de operatie treedt een aanzienlijke verbetering op. In het eerste jaar na de operatie voelt men soms een doffe pijn na lange wandelingen.
Lopen: 5-10 x in het uur (bijv. even naar de wc, douche, kopje koffie etc.). U mag de Gecementeerde Heupprothese volledig belasten maar gebruik krukken ter ondersteuning. U moet de ongecementeerde Heupprothese de eerste 6 weken 50% belasten, dus 6 weken met krukken lopen.
Een complete heupprothese weegt ongeveer 500 gram.
Paracetamol is een pijnstiller die het beste werkt als u deze op tijd en regelmatig inneemt. Voor volwassenen wordt een dosis van 1000 mg (2 tabletten van 500 mg) per keer aanbevolen, 3 tot 4 x per dag. Wij adviseren u om de eerste 48 uur (=2 dagen) na de operatie standaard 4 x per dag 2 tabletten in te nemen.
Je mag de eerste zes weken niet bukken of hurken, om te voorkomen dat de heup luxeert.
U mag gewoon traplopen. Wel zult u de eerste weken met uw geopereerde been moeten bijstappen. Zodra de pijn het toelaat, mag u doorstappen. Drempel op: eerst het niet-geopereerde been, daarna het geopereerde been bijtrekken en tot slot de krukken.
Hoogte stoel, toilet en bed
In ieder geval mogen uw knieën niet hoger staan dan uw heupen, uw bo- venbeen is dan horizontaal. Is de stoel te laag, dan buigt u te ver voorover bij het opstaan. Dit geldt ook voor de hoogte van uw toilet en uw bed.
Na het plaatsen van een heupprothese kunnen er altijd klachten ontstaan. Welke klachten kan iemand hebben? Normaal gesproken neemt de pijn langzaam af wanneer er een nieuwe heup geplaatst is. In enkele gevallen houdt de pijn aan en voelt de heup niet stabiel.
U kunt het beste schoenen met een brede hak dragen die vast aan/om uw voet zitten. Draag de eerste 3 maanden geen schoenen met hoge hakken. Wanneer mag ik weer op mijn zij slapen? U mag meteen weer op beide zijden slapen.
Het matras moet het lichaam als het ware dragen, zodat de spieren niet in hoeven te spannen. Ten tweede moet een matras een zeer goede drukherverdeling hebben. Het matras mag absoluut geen druk uitoefenen op de spieren en de gewrichten, omdat dit het herstel erg belemmert.
Na de operatie moet je circa zes weken met krukken lopen. De dag na de operatie mag je onder begeleiding van een fysiotherapeut al proberen om een stukje te (trap)lopen met deze hulpmiddelen. Ook krijg je van hem oefeningen om de spierkracht in je benen en de soepelheid in de heup te vergroten.
Uw been kan na de operatie dikker zijn dan het andere been, dit is niet ongewoon. Het dik worden vermindert door dagelijks de benen omhoog te leggen en door weer in beweging te komen. Dit kan enkele maanden duren.
Ja, u mag douchen na de operatie. Het is aan te raden om de eerste tijd zittend te douchen, door een stabiele tuinstoel met armleuningen of een douchestoel in de douchebak te plaatsen. Wilt u staand douchen, dan raden we een antislipmat in de douchebak aan. Deze voorkomt uitglijden.
Hoe lang duurt de heup revalidatie? U moet in ieder geval circa zes weken na de operatie met krukken lopen. Na verloop van tijd krijgt u meer en zwaardere oefeningen. Twee tot drie maanden na de heupoperatie heeft u gemiddeld 2 keer per week fysiotherapie nodig.
Uw arts bepaalt hoe lang u thuis met het injecteren moet doorgaan. Meestal is dit tot 6 weken na de operatie of blessure.
Na de operatie schrijft de anesthesioloog medicatie voor tegen de pijn. De toediening ervan kan met tabletten, zetpillen, injecties, via het infuus of met een ingebrachte katheter. Bij volwassenen wordt standaard Paracetamol en Celecoxib voorgeschreven, tenzij er een medische reden is om dit niet te doen.
Een heupoperatie kost gemiddeld 22.000 euro, terwijl 38 procent van de mensen de kosten schat op 6.000 euro en 42 procent op 13.000 euro. Bijna in alle gevallen wordt dus te laag geschat, dat geldt ook voor andere behandelingen en operaties.
Specifieke complicaties bij heupprothese
Beschadiging van een zenuw: Tijdens de operatie kan een zenuw in je been bekneld of opgerekt raken. Mogelijk kun je daardoor je voet tijdelijk niet optillen. De kans hierop is erg klein: minder dan 1%. Meestal herstelt het vanzelf binnen een jaar.
Het plaatsen van een totale heupprothese is een grote operatie en geeft altijd enig bloedverlies. Tijdens de operatie worden bloedingen door de orthopeed grotendeels gestelpt. Maar ook na de operatie kan er nog enig bloedverlies optreden. U kunt daardoor tot zes weken na de operatie een dik, blauw en stijf been hebben.
Is een kunstheup op iedere leeftijd mogelijk? Meer dan de helft van de mensen die kiezen voor een kunstheup is tussen de 60 en 80 jaar. Maar ook bij mensen boven de 80 en bij mensen onder de 60 kan een kunstheup geschikt zijn. Een kunstheup gaat ongeveer 20 jaar mee.
Geen enkele operatie is zonder risico. Zo bestaat ook bij deze heupoperatie een kleine kans op een medische complicatie zoals een hartaandoening, beroerte, longontsteking, blaasinfectie of een nieraandoening.