Een dekbed met schapenwol als vulling ventileert en absorbeert beter dan dons, waardoor het je warm houdt in de winter en juist lekker koel in de zomer. Daarnaast zijn wollen dekbedden zelfreinigend en hypoallergeen. Ook zijn Texelse wollen dekbedden duurzaam en diervriendelijk, dus beter voor het klimaat.
Eigenlijk heel simpel, je legt gewoon de onderdeken op je matras en het elastiek bij de punten stop je onder je matras. Zo blijft je onderdeken goed op zijn plek zitten. Daarna maak je zoals normaal jouw bed op. Dus molton en hoeslaken erover en dan natuurlijk je dekbed en hoofdkussen erop.
Wol is zwaarder dan een donzen of een tencel dekbed en wordt vaak gekozen door mensen die het fijn vinden om echt het gewicht van hun dekbed te voelen. Bovendien is wol een uitstekend ademend en vochtregulerend materiaal. Een wollen dekbed vormt zich minder naar uw lichaam dan een donzen dekbed.
WOL IS GEZOND…
Samen met het enorme ventilatie-vermogen garandeert dit een uiterst gezond en hygiënisch slaapklimaat. Bovendien bevat correct verwerktewol 'n flinke dosis lanoline (wolvet), wat heilzaam werkt bij gevoelige en pijnlijke spieren en botten.
Wol is een natuurlijke, hernieuwbare grondstof die afkomstig is van de vacht van schapen. Wol is 100% natuurlijk, ademend en superzacht. Wol heeft thermische eigenschappen: je blijft in de winter behaaglijk warm.
30°C of 40°C is ideaal voor wol. Hiermee wordt het dekbed goed schoon en krimpt het niet. Kies altijd voor een speciaal wolwasmiddel zodat het dekbed in optimale conditie blijft en niet beschadigd raakt. Zorgt ervoor dat wol helemaal droog is voor het weer wordt gebruikt, dit is het lastigste omdat wol vocht vasthoudt!
Wollen dekbedden zijn de beste keuze bij nachtzweten. De wollen vulling is zeer sterk vochtregulerend. Bovendien ventileert wol uitstekend, waardoor het nooit te warm wordt onder de wollen dekens.
Een wollen dekbed voelt dan ook warm aan in de winter en luchtig in de zomer. Daarnaast is wol heerlijk luchtig en voelt het aan als een echt dekbed omdat ze redelijk 'zwaar' zijn.
Een goed wollen dekbed gaat ongeveer 5 tot 10 jaar mee bij intensief gebruik. Wanneer u het dekbed alleen in de zomer gebruikt (hoogzomer -of zomerdekbedden) of in de winter (winterdekbedden) kunt u er waarschijnlijk langer mee door.
Lekker op de wol
De soepele wolvezels zorgen voor een uitstekende ventilatie en hebben bijzondere, vochtopnemende eigenschappen. De warmte wordt daardoor optimaal verdeeld, in de winter lekker warm, in de zomer heerlijk koel.
Wollen dekbed
Ondanks de isolerende en vochtabsorberende eigenschappen, transporteert dit natuurlijke materiaal vocht naar de buitenlucht. Hierdoor kan wol wel 35% van het eigen gewicht aan vocht bevatten zonder klam aan te voelen. Een wollen dekbed voelt dan ook warm aan in de winter en luchtig in de zomer.
Texeler Slaapzacht Satijn
De Slaapzacht Satijn is de beste keuze als u graag geniet van luxueus slaapcomfort. Het dekbed is standaard gevuld met 100% Texelse lamswol, de zachtste wol die er is. De hoogwaardige satijnen tijk geeft het dekbed de souplesse die het verdient.
Dagelijks opschudden en regelmatig luchten volstaat dan ook voor een goed wollen dekbed. Heb je een wollen dekbed dat niet in de wasmachine kan, maar wil je hem toch eens goed laten reinigen? Laat dit dan door een stomerij doen.
Wol is te warm
Wol helpt de lichaamstemperatuur te regelen en is daarom ook geschikt om te dragen als het buiten warm is. Bovendien absorbeert wol ook vocht van het lichaam waardoor je droog blijft – zelfs als je zweet.
Een dekbed dat het zweten aanzienlijk kan verlichten is een dekbed gevuld met een lyocell vulling of tijk. De lyocell vezel, ook wel bekend onder de merknamen Tencel® en Treecell®, combineert optimale isolatie met sterkte vocht regulerende eigenschappen.
Voordelen van een synthetisch of donzen dekbed is dat het goed isoleert. Voor een wollen dekbed geldt dit minder. Dit geldt ook voor de soepelheid van het dekbed. Bij een wollen dekbed is de vochtopname het beste.
Als je last hebt van nachtelijk zweten, is een van de mogelijke oorzaken een te warme omgeving. Misschien is je beddengoed te warm, ventileren je matras en beschermer te weinig of staat je verwarming te hoog. Het zweet kan in bed moeilijk verdampen waardoor de zweetklieren actief blijven.
Een wasbaar wollen dekbed lijkt ideaal voor wie graag zelf zijn wollen dekbed wast. Een vlek is immers zo gemaakt. Maar helaas, met elke wasbeurt spoelt u de lanoline (wolvet) uit de wol, waardoor deze droog, prikkerig en stoffig wordt. Een wollen dekbed zelf wassen is dus een slecht idee.
Waarom wordt het beddengoed geel? Het wordt veroorzaakt door zweet en vet dat door het menselijk lichaam wordt afgescheiden. Wanneer deze stoffen zeer diep in de stof doordringen, wordt deze uiteindelijk geel. Het komt ook voor dat witte stoffen een grijze kleur krijgen.
De beste wasmiddelen voor wol bevat namelijk het bestandsdeel lanoline, dat afkomstig is van schapenwol. Gebruik daarom altijd een speciaal wolwasmiddel om de kwaliteit van je wollen kleding te waarborgen.
De eerste stof die het warmst is, is wol. Deze stof isoleert beter dan anderen, waardoor hij warmer is.
Wol is warmer dan katoen en de wollen kleding verkleurt niet. Wol is namelijk een goede warmte isolator, vooral fijne wolsoorten.