Met een vleeshamer wil je vlees dus platter of mals maken. Let wel: je hoeft niet op elk willekeurig stuk vlees te gaan hameren. Een goede steak heeft dat absoluut niet nodig. Bovendien droogt platgeslagen vlees makkelijker uit, gaart het sneller en is het moeilijker saignant te houden.
Door met de hamer op het vlees te slaan wordt het bindweefsel beschadigd waardoor het vlees malser wordt. Ook taaie stukken worden hierdoor zachter. Dankzij dit instrument kunnen bijvoorbeeld zachte schnitzels gemaakt worden.
Na het snijden worden de lappen platgeslagen. Het zogenaamde pletten. Dat gebeurt onder een vel plastic om te voorkomen dat de hele omgeving onder de vleesresten spat en om een egalere en zo dun mogelijk lap te krijgen. De schnitzel mag uiteraard niet kapot geslagen worden.
Door kip plat te slaan, wordt het vlees malser en is het sneller gaar op een grill, barbecue of in een grillpan. Dit is een heerlijke manier om kippenborsten te bereiden, maar je kunt ook kippendijen gebruiken.
"Doe hem in een vacuümzak met allerlei specerijen en een beetje vocht naar smaak, en laat dat dan garen. Doordat het zo compact verpakt is - er kan dus niks uit qua smaak en vocht - blijft de kip supermals en valt het vlees van het bot. De kipfilet maak je daarmee echt botermals."
Marineren in karnemelk
Marineren in iets zuurs is eigenlijk de beste manier om je kip mals te krijgen. Zuren verzwakken weefsel en eiwitten in vlees en gevogelte waardoor ze minder taai worden.
Een varkensschnitzel heet soms 'Schnitzel Wiener Art' om aan te geven dat het niet de echte, maar een variant is. In Duitsland en Oostenrijk is dit zelfs bij wet verplicht. Veel restaurants in andere landen noemen een varkensschnitzel desondanks 'wienerschnitzel'.
Voor één schnitzel wordt 100 tot 150 gram vlees gesneden van 3 tot 5 mm dik. Het vlees wordt aan beide kanten geplet met een vleeshamer (of hakmes, deegroller of koekenpan). Doordat het vlees met de draad mee wordt gesneden, blijft de schnitzel tijdens de bereiding mooi plat in de pan liggen.
Wiener Schnitzel is een klassiek vleesgerecht, dat gemaakt zou moeten zijn van kalfsvlees. Sterker: het zou gemaakt moeten zijn van de platte bil oftewel de kalfsfricandeau. De lappen die voor de schnitzel gesneden worden, dienen mooi egaal en even dik te zijn, met een gemiddeld gewicht van 150 gram.
Vlees mals en sappig bakken
Taai vlees is eigenlijk een lang en intact stuk spiervezel. Je kan je vlees malser maken door deze spiervezel te breken. Sla erop met een vleeshamer, of gebruik een deegrol of pollepel. Perfect om al je frustraties uit te werken, én om malser vlees te krijgen natuurlijk.
Vlees moet bedekt zijn met sauzen, groenten en specerijen, gesmeerd met olie, ze zullen vochtverlies voorkomen. Het is belangrijk om niet op een lage temperatuur te koken, anders droogt het gewoon uit. Selecteer de stukken met het vet, vooraf marineren. We plaatsen het vlees in een goed verwarmde oven (200-230 graden).
Bestrooi het met zout – zeker als het om biefstuk gaat – of marineer. Een marinade geeft je vlees niet alleen een uitgesproken smaak, maar verzacht ook de textuur. Gebruik een badje van citroensap, azijn of yoghurt of kies voor een marinade die rijk is aan tannines (rode wijn of thee).
Als je op zoek bent naar de beste vleeshamer, dan kun je het beste kiezen voor de OXO vleeshamer. Deze vleeshamer heeft een erg goede handgreep waardoor jet het vlees beter kunt bewerken. Met resultaat botermals en plat vlees.
Het vlees aanzetten
Bak de stukjes of lapjes vlees stevig aan in hete roomboter in de braadpan. Doe dit op heet vuur, maar doe het kort. En doe het met kleine porties tegelijk, anders koelt de boter teveel af. Het vlees moet aan de buitenkant dichtschroeien, maar de 'gaarheid' moet niet naar binnen doorslaan.
Het ribstuk
In dit deel van de koe vind je de ossenhaas en de ribeye. Ossenhaas is een spier die nauwelijks wordt gebruikt en daardoor lekker mals is. Ook de ribeye is een supermals stukje vlees met een vetoog in het midden.
Bij het varken worden schnitzels, oesters en beenham uit de bil gesneden. Ook het bami-,nasivlees en de poulet worden daaruit gesneden. Bij het kalf worden schnitzels, fricandeau, oesters ook uit de bil gesneden.
De bovenbil van het varken maakt deel uit van de ham. Het is het bovenste gedeelte van de achterpoot. Vaak gebruiken slagers dit stuk om schnitzel uit te snijden omdat het mooi zacht en mager vlees is.
Verhit op hoog vuur 5 eetlepels Croma Bakken en Braden Vloeibaarin een koekenpan en wacht tot de Croma bruin kleurt. Bak de schnitzel snel aan beide kanten lichtbruin. Draai het vuur dan lager en braad de schnitzels in 8 minuten gaar en krokant. Keer het vlees af en toe om.
Zet het vuur half hoog en bak de schnitzel aan beide zijden goudbruin. Wanneer de schnitzel goudbruin van kleur is, haal je hem met de tang uit de pan. De baktijd, die afhangt van de dikte van de schnitzel, bedraagt circa 7 minuten per kant. De paneerlaag moet krokant zijn.
WINTERSWIJK - De grootste én beste schnitzels eet je in de Achterhoek. Bovendien kent deze regio een hoge concentratie aan restaurants die zich grotendeels richten op het uitserveren van de gepaneerde lap vlees, liefst formaatje kettingkast, of deurmat, zo u wilt.
Om kip heel mals te houden bij het wokken wordt een Chinese techniek gebruikt, in het Engels velveting genoemd. Stukjes gekruide kip worden bedekt met een laagje van ongeklopt eiwit, maïzena en rijstwijn. De kip wordt 20-30 minuten gemarineerd op kamertemperatuur voor het wordt gefrituurd, of gepocheerd.
Het marineren met maïzena is de basis van deze kooktechniek. Velveting doet meer dan enkel het mals maken van kip en vlees: het creëert een beschermende laag die het vlees gelijkmatiger kleurt, zorgt dat de sappen in het vlees blijven zitten en verbetert de algehele aanhechting van de saus.
We verhitten wat olie in een koekenpan en brengen de kipfilet op smaak met peper, zout en wat andere (verse) kruiden. Vervolgens doen we het stuk kip in de man en bakken we deze tot-ie goudbruin en gaar is. Niks mis mee, maar we krijgen het nooit voor elkaar om de kip heel zacht en mals te krijgen.
Een hele kip heeft ongeveer een kooktijd van 60 minuten. Hoe kleiner het stuk kip dus, en snij het dus eventueel kleiner, hoe korter de kooktijd. Korter dan 10 minuten lukt echter niet. Een ander voordeel van het koken van kip is het feit dat het makkelijker is om bevroren kip te ontdooien.