Voorbeelden: `Ik begrijp dat het kort dag is voor u, maar kunt het verslag vandaag nog aan mij mailen?`, `Om de nieuwe keuken deze week nog te plaatsen wordt wel erg kort dag.
Dag - dagen, schip - schepen, enz.: meervoud met lange klinker | Genootschap Onze Taal.
Het woord superfijn staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
kort door de bocht (=voorbarig, nuanceringen negerend. Voorbeeld: `De bewering dat fractiediscipline de democratie om zeep helpt is misschien wat te kort door de bocht.
Waar komt het spreekwoord 'Je moet het ijzer smeden als het heet is' vandaan? Dit spreekwoord betekent: 'als je het juiste moment herkent, moet je het meteen benutten'.
Dit gezegde bedoelt dat alles geld of moeite kost, behalve als het van de zon komt. De zon krijgen we elke dag voor niets, maar voor onze (nieuwe) omzet zullen we moeite moeten doen.
Tussenwerpsel. Goed zo, dat heb je goed gedaan!
vrije tijd | VRT Taal.
langskomen = langskomen werkw. Uitspraak: [`lɑŋskomə(n)] Verbuigingen: kwam langs (verl. tijd enkelv.) Verbuigingen: is langsgekomen (volt.
Hieronder zie je hoe dat werkt. Een jaar bestaat uit 12 maanden. Elke maand heeft een cijfer. Januari is de eerste maand van het jaar en begint dus met het cijfer 1.
Zo is in het Nederlands taalgebied de volgorde dag-maand-jaar gebruikelijk, terwijl men in de Verenigde Staten de volgorde maand-dag-jaar hanteert. In Japan is het jaar-maand-dag, wat ook elders wel gebruikt wordt omdat dit makkelijker is bij het sorteren van data, zoals in namen van computerbestanden.
Vandaag de dag en vandaag aan de dag zijn allebei juist, maar vandaag de dag is het gebruikelijkst. Vandaag aan de dag is zelfs sterk verouderd. Vandaag de dag wordt meestal gebruikt in de betekenis 'tegenwoordig': 'Vandaag de dag zijn veel mensen bezig met gezonder eten.
even, gering, summier, vluchtig. als synoniem van een ander trefwoord: klein (bn) : beperkt, bescheiden, dun, gering, kort, luttel, miezerig, nietig, onaanzienlijk, onbeduidend, onbelangrijk, onbetekenend, petieterig, peuterig, pietepeuterig, pieterig, popperig, pover, prullerig, schamel, summier.
snel (bn) : als de bliksem, direct, fast, gauw, gezwind, haastig, hard, ijlings, jachtig, presto, rad, rap, ras, rats, scheetsgewijs, schielijk, spoedig, vlot, vluchtig, vlug, wakker. snel (bn) : bevallig, bijdehand, gaaf, handig, knap, mooi, vaardig, verstandig.
Uitspraak: [lat] na de normale of verwachte tijd Voorbeelden: `laat thuiskomen`, `De trein is te laat. `Antoniem: vroeg hoe laat (op welk tijdstip) `Hoe laat gaan we weg?` Synoniem: wanneerHoe laat is het? (hoe staat de...
'8.2 Algemene regel: aaneenschrijven
De algemene regel houdt in dat de volgende gevallen aaneengeschreven worden: 1. de leden van een samenstelling: agendapunt, aspergebed, bedrijfsklaar, bessensap, leverkwaal, lichtblauw, …
Als midden in niet met een zelfstandig naamwoord of met er gecombineerd wordt, schrijven we de combinatie in één woord. Middenin is dan een bijwoord van plaats. De motor is middenin gemonteerd.
7. Haije! Waneer je weggaat zeg je: 'Haije! ' Beter bekend als: Doei en Hoije hé!
2) Maastricht (uitspraak: /masˈtrɪχt/; Limburgs: Mestreech /məsˈtʁeːç/; Frans, enigszins verouderd: Maestricht; Waals: Måstraik of Li Trai) is een stad en gemeente... 3) • [stad] een stad in de Nederlandse provincie Limburg.
TIPS: Zò 'doe je Limburgs'
Praat met een 'wollige w' achterin de keel en met de wangen. En de r op z'n Limburgs komt van achterin de keel, dus geen rollende of gooische r! En voor alles geldt: doe het vooral niet té overdreven!!
Men moet geen slapende honden wakker maken = Spreekwoorden: (1914) Men moet geen slapende honden wakker maken,d.w.z. een sluw (of oneerlijk) Mensch moet Men niet waarschuwen; Men moet geen moeilijkheden, die Men mijden kan, veroorzaken.
'Het is lood om oud ijzer' wordt gezegd om uit te drukken dat twee zaken weinig van elkaar verschillen: ze zijn allebei even goed of slecht. Het betekent dus iets als 'het komt allemaal op hetzelfde neer'.
Wie meelacht met anderen, zonder zelf een reden tot lachen te hebben, lacht als een boer met kiespijn, vaak met een wat zuur gezicht.