Goede standaardzinnen voor de afsluiting van een zakelijke brief zijn bijvoorbeeld: Ik hoop u hiermee van dienst te zijn geweest.Ik hoop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.Ik dank u bij voorbaat vriendelijk voor uw moeite.
Een slotzin is een zin met een afsluitende boodschap. Die kan bijvoorbeeld betrekking hebben op iets wat je verwacht, hoopt of wenst. Voorbeeld: Alvast bedankt voor de betaling van deze openstaande factuur.
Een korte samenvatting van de tekst.Een conclusie van de tekst.Een advies.
Hoogachtend wordt doorgaans beschouwd als een formelere afsluiting dan Met vriendelijke groet of Met vriendelijke groeten. Ook de aanhef van uw brief speelt een rol bij de keuze voor de slotformule.
Toelichting. Zakenbrieven worden tegenwoordig afgesloten met sobere slotformules als Hoogachtend, Met vriendelijke groet of Met vriendelijke groeten.
Formele e-mails sluit je af met 'Met vriendelijke groeten' of eventueel zelfs met 'Met de meeste hoogachting', net als een gelijkaardige brief. Wanneer men iemand om een gunst vraagt, is een afsluiting als 'Alvast bedankt' ook gepast.
Formele e-mails sluit je af met 'Met vriendelijke groeten' of eventueel zelfs met 'Met de meeste hoogachting', net als een gelijkaardige brief. Wanneer men iemand om een gunst vraagt, is een afsluiting als 'Alvast bedankt' ook gepast.
Geef de reden waarom je je voorstel indient
Zorg ervoor dat je in je voorstel alle duidelijke feiten en basiszinnen opneemt, evenals de cruciale punten. Zorg ervoor dat u in de body van de e-mail de woorden "voorstel" opneemt, zodat uw toekomstige klant weet waar het bericht over gaat.
Je wilt je brief na alle lieve woorden natuurlijk niet abrupt beëindigen. Sluit je brief daarom af met een belofte of gedachte voor jullie toekomst. Net als een sprookje ook altijd eindigt met 'En ze leefden nog lang en gelukkig'. Uiteraard eindig je met een kus of liefs.
We zien gaarne zo spoedig mogelijk uw antwoord tegemoet. In afwachting van uw antwoord verblijf ik. Ik hoop spoedig iets van u te vernemen. Hopende u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.
Die formule is wat formeel; je bent vriendelijk, maar je bewaart wel enige afstand, wat prettig kan zijn in een zakelijk contact. Maar als je de geadresseerde wat beter kent, zou je ook voor het meervoud kunnen kiezen. 'Met vriendelijke groeten' klinkt nét een beetje gezelliger en ehm, nou ja, vriendelijker.
Je sluit je brief op een gepaste manier af, bijvoorbeeld door de woorden 'Met vriendelijke groet' of 'Hoogachtend' gevolgd door een komma en je eigen naam. Je vermeldt hier welke bijlage(n) je eventueel toe hebt gevoegd.
Toelichting. Namens deze betekent 'uit naam van de genoemde persoon'. Deze vaste formulering is te vinden in de slotformule van brieven die iemand in opdracht van iemand anders ondertekent. Bij namens dezen gaat het om meerdere personen.
In de afsluiting kun je aangeven dat je graag bereid bent eventuele vragen te beantwoorden. Geef een opening voor verdere communicatie. Nog beter is het als je in de afsluiting een positieve mededeling kunt doen.
Een slot doet wat je in de inleiding hebt beloofd. Je geeft antwoord op de vraag die je hebt gesteld of het voorgaande samenvatten. Je kunt het zien als een geslaagde date: je begint met een handdruk en eindigt samen in bed met een ontbijtje de volgende ochtend.
In het slot is vaak te zien met welk doel de schrijver de tekst heeft geschreven. Welke tekstdoelen er allemaal zijn, lees je in het artikel Tekstdoelen.