Aandachtig = 1) Aandacht schenkende 2) Attent 3) Belangstellend 4) Diligent 5) Geconcentreerd 6) geïnteresseerd 7) Ingekeerd 8) Met volle aandacht 9) Nauwlettend 10) Ongewoon 11) Oplettend 12) Opmerkzaam 13) Toegewijd 14) Zorgvuldig... interesseren = ... rə(n)] Verbuigingen: interesseerde (verl.
met belangstelling, met aandacht, met interesse.
Dit terzijde: bij het werkwoord (zich) interesseren wordt het voorzetsel voor gebruikt, maar bij het bijvoeglijk naamwoord geïnteresseerd juist in. Vergelijk Pieter interesseert zich voor sterrenkunde en Pieter is geïnteresseerd in sterrenkunde.
Vermijd omslachtig taalgebruik of archaïsche elementen. Gebruik 'maar' of 'echter' in plaats van 'doch'. Gebruik 'ook' of 'alsook' in plaats van 'alsmede'. Gebruik 'daarom' of 'bijgevolg' in plaats van 'derhalve' of 'dientengevolge'.
Vermijd vage, subjectieve bewoordingen, informeel taalgebruik, kortom de verboden woorden. Dit zorgt ervoor dat je scriptie formeler en zakelijker wordt, zodat deze beter in de academische context past.
Een archaïsme (Grieks: Αρχαϊσμός, oud, uit het verleden) is een verouderde taalvorm, een verouderde zinsconstructie of een verouderd woord. Ook oude en pseudo-oude spelling kan als zodanig worden beschouwd. Archaïsmen komen vooral voor in wettelijke, ambtelijke en Bijbelse taal.
We schrijven koning en koningin, al dan niet gevolgd door een naam, doorgaans met kleine letters.
We schrijven ermee aan elkaar als de combinatie een voornaamwoordelijk bijwoord is. Dat is het geval als u de combinatie kunt vervangen door het oorspronkelijke voorzetsel en een naamwoord. De vorm -mee gaat terug op het voorzetsel met. Na ermee kan ook een dat-zin of een beknopte bijzin volgen.
Bijwoord. Mijn zoontje was aandachtig naar de tv aan het kijken. De arts luisterde aandachtig naar de patiënten.
attent (bn) : aandachtig, alert, geconcentreerd, nauwlettend, oplettend, opmerkzaam, waakzaam. geconcentreerd (bn) : aandachtig, attent, ingespannen, intens, nauw, nauwlettend, oplettend, verdiept.
Zelfstandig naamwoord
attentie! mag ik even uw aandacht.
De wederkerige voornaamwoorden elkaar en mekaar behoren allebei tot de standaardtaal. Elkaar is de vorm die in de standaardtaal in alle omstandigheden bruikbaar is. De vorm mekaar heeft een beperktere gebruikswaarde. In Nederland is mekaar nagenoeg beperkt tot informeel taalgebruik.
We schrijven hiervoor aan elkaar als de combinatie een voornaamwoordelijk bijwoord is. Dat is het geval als u de combinatie kunt vervangen door het oorspronkelijke voorzetsel en een naamwoord. In andere gevallen schrijven we hier voor in twee woorden.
De correcte spelling is hoe laat, in twee woorden. Hoe laat is het? Hoe laat ga je naar huis?
De correcte spellingen zijn prins en prinses, met kleine letter. Aanspreekvormen, functiebenamingen en titels, al dan niet gevolgd door een naam, schrijven we met kleine letters. Dat geldt ook voor de adellijke titels prins en prinses.
Letteraanduidingen in samenstellingen schrijven we met een hoofdletter als die hoofdletter de vorm van het object weergeeft. T-shirt, bijvoorbeeld, krijgt een hoofdletter omdat het kledingstuk de vorm van een T heeft. Andere voorbeelden zijn: V-hals, X-benen, L-vormig.
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima worden officieel aangesproken met Majesteit. Prinses Beatrix, de Prinses van Oranje, Prinses Alexia, Prinses Ariane, Prins Constantijn, Prinses Laurentien en Prinses Margriet worden allen aangesproken met Koninklijke Hoogheid.
Toelichting. De 'volle' onderwerpsvorm van het persoonlijk voornaamwoord van de derde persoon meervoud zij kan alleen op personen betrekking hebben. Voor de verwijzing naar niet-personen kan alleen de gereduceerde vorm ze worden gebruikt, zowel in gesproken als geschreven taal.
Zij is een persoonlijk voornaamwoord (derde persoon enkelvoud of meervoud), terwijl zei een vorm van het werkwoord “zeggen” is. De woorden worden hetzelfde uitgesproken, maar betekenen iets anders. Zij kan worden vervangen door het minder nadrukkelijke “ze”.
Wederkerend voornaamwoord
wordt gebruikt bij de tweede persoon enkelvoud- en meervoud. Jij kleedt je aan. Jullie wassen je.
Turbotaal is het afkorten van woorden zodat je sneller je boodschap kan uitdragen. Deze stroming werd halverwege de jaren tachtig populair onder jongeren en sommige woorden zijn overgenomen in het ABN.
Een neologisme of nieuwvorming is een willekeurig, nieuw woord in een gegeven taal. Meer specifiek verwijst de term naar nieuwe inhoudswoorden. De term wordt niet gebruikt voor een nieuwe woordgroep, of voor andere, nieuwe syntactische elementen in een gegeven taal.
De eerste geschreven woorden in de Nederlandse taal zijn 'Hebban olla vogala nestas hagunnan'. De tekst is bijna duizend jaar oud en geschreven door een monnik in een klooster met een ganzenveer en inkt.
Alweer wordt in alle betekenissen als één woord geschreven.
Alweer komt het meest voor in de betekenis 'opnieuw, nogmaals'. Zij is daar alweer met nieuwe vragen. Hij komt alweer te laat.