Een konijn zal normaal gezien nooit gillen of krijsen. Doet hij dit wel is hij in doodsangst voor iets of lijdt een verschrikkelijke pijn. Het klinkt als de luide schreeuw van een angstig kind. In de natuur zal een konijn dit doen wanneer het door een roofdier is gegrepen.
Een boos en ongelukkig konijn
Het konijn kan zichzelf snel omdraaien en wegrennen en daarbij met zijn achterpoten vegen. Tegelijkertijd kan hij hierbij zijn oren plat tegen zijn rug houden. Een konijn kan ook op de achterpoten zitten.
Hard gillen betekent meestal angst of pijn. Stampt je konijn op de grond, dan is hij angstig, boos of hoort iets vreemds. Hij probeert op deze manier ook andere konijnen te waarschuwen voor 'gevaar'.
Het meest voorkomende konijnen geluid is snuiven. Niet te verwarren met de normale ademhaling, waarbij het konijn soms ook een geluidje maakt. Dit laatste gebeurt vooral wanneer het konijn buiten adem is of wanneer het heel erg warm is. Snuiven wordt vaak opgevolgd door grommen.
Konijnen leren hun naam
Er kunnen maanden overgaan voor het dier zijn naam herkent. Dit lukt bovendien ook niet bij elk konijn. Sommigen leren hun naam na verloop van tijd, anderen niet. Er zijn ook mensen die hun konijn een aantal andere eenvoudige woorden als 'nee' hebben aangeleerd.
Een konijn zal normaal gezien nooit gillen of krijsen. Doet hij dit wel is hij in doodsangst voor iets of lijdt een verschrikkelijke pijn. Het klinkt als de luide schreeuw van een angstig kind.
Konijnen kunnen ook verliefd worden, zelfs op mensen. Dit kan gebeuren als je konijn je heel erg leuk gaat vinden. Hij laat dit dan merken door heel snel rondjes om je heen te rennen. Soms knort hij er dan ook een beetje bij, geluid maakt een konijn bijna niet maar het knorren is goed hoorbaar.
Konijnen kunnen je veel vertellen met hun lichaamstaal, maar laten dat subtieler zien dan bijvoorbeeld een hond. Ze kunnen boos zijn, gespannen, bang, gestresst, vrolijk, verdrietig: net als wij!
Je konijn slaapt of is aan het indommelen. Konijnen slapen met hun ogen open, maar sommige konijnen knipperen met hun oogleden of laten hun hoofdje hangen terwijl ze slapen.
Nee. Konijnen kunnen geen scheten laten.
De meeste konijnen worden het liefst geaaid op hun kop en rug of in de nek. Op de buik of aan de staart vinden de meeste konijnen minder prettig. Geef het konijn altijd de mogelijkheid om bij je weg te lopen.
Konijnen communiceren niet alleen met elkaar door middel van gebaren, zoals het opzetten van hun oren of het stampen met hun achterpootjes. Ze communiceren ook via geuren die wij niet kunnen ruiken. De dieren hebben een uitzonderlijk goede neus, die elk klein geurspoortje waarneemt.
Konijnen zijn slimme en intelligente dieren die erg houden van spelen. Met een WC-rol of een eierdoos kun je leuk konijnenspeelgoed maken. Graven maakt konijnen helemaal gelukkig. Dit kan natuurlijk in de tuin, maar ook in een bak zand op je balkon.
Dat kan stro, hennep, zaagsel, beukensnipper of iets anders zijn. Je kunt ook combineren om zo jouw favoriete bodembedekking te creëren. Pas wel om met bodembedekkers waar veel stof vanaf komt. Die kunnen namelijk de luchtwegen van jou en je konijnen irriteren.
Veel konijnen liggen (duidelijk) tevreden te luisteren naar de piano concerten van Mozart of de muziek van Chopin. Als je niet van klassieke muziek houdt zul je die minder snel draaien.
Vooral konijnen kunnen, net zoals wij mensen, rouwen – en ze kunnen in die tijd vaak stiller zijn dan normaal. Zij moeten – net als wij – het verlies van hun maatje verwerken.
Het konijn verstijft op het moment dat hij op zijn rug wordt gelegd omdat dit een natuurlijk instinct is. Op het moment dat een konijn op zijn rug wordt gelegd gaat deze in een 'overlevingsstand'. Het konijn verliest hierdoor tijdelijk waarnemingen, gedachten en emoties en is niet 'aanspreekbaar.
Konijnen kunnen je volgen en rondjes om je voeten rennen. Dit kan samengaan met sproeien en keutelen. Je konijn is dan haast verliefd op je, dit gaat samen met een hele hoop hormonen. Dit gedrag zie je vaak bij mannen die nog niet gecastreerd zijn.
Let op: Straf je konijn niet. Je konijn bijt niet omdat hij vals is, maar omdat hij iets duidelijk wil maken. Gebruik ook zeker niet je handen om te straffen. Het konijn gaat je handen dan associëren met iets negatiefs.
Een konijn pakt zo'n tien uur slaap per dag. Sommige konijnen slapen met hun ogen open. Wees niet bang!
Meestal begint het met snuffelen, en daarna proberen ze op elkaar te rijden om de rangorde te bepalen. Rijdt het ene konijn op het hoofd van de ander, duw deze er dan wel af omdat het onderste konijn dan kan bijten. De konijnen gaan hierbij vaak ook om elkaar heen cirkelen, wat 'vlinderen' wordt genoemd.
Wanneer één oor van je konijn recht overeind staat en het andere omlaag hang of ligt, dan is hij naar geluiden aan het luisteren, maar probeert hij zich ook te ontspannen. Dit komt veel voor bij konijnen die liggen te zonnebaden. Kijk uit naar een nieuwsgierig konijn dat zijn oren naar voren richt.
Knorren en blazen
Een kort, bijna blaffend, knorrend geluid eventueel vergezeld van geblaas. Het is wat een konijn laat horen als het denkt te worden aangevallen en daar agressief op reageert. Als een dier zo op jou reageert kun je beter oppassen, want het zou over kunnen gaan tot bijten.
Grommen en aanvallen ontstaat door hormonen en territoriaal gedrag. Belangrijke oorzaken zijn eenzaamheid, verveling, angst, opwinding (bijv als er word gevoerd) en zoals eerder genoemd de hormonen. Bij plotselinge gedragsveranderingen kan het ook zijn dat er medisch gezien iets mis is met het konijn.