Van wasabi wordt alleen de wortel gebruikt en die heeft een echt hele scherpe, maar een wat teleurstellende lege smaak en heeft geen echte smaaksensatie. Daarmee wordt bedoeld dat hij wel scherp is, maar dat die scherpte veel te snel weer is verdwenen.
De smaak van echte wasabi
Echte wasabi is zoet en heeft een aangename, unieke pittige smaak. Ook is duidelijk de romige structuur en de natuurlijke groene kleur te proeven.
Verwerking en smaak
De wortels worden verwerkt tot een pasta of gevriesdroogd poeder. De scherpe smaak van echte wasabi is anders dan die van mierikswortel, maar wordt bij beide bepaald door verschillende mosterdolies.
De smaak van echte Wasabi is zoet, heeft een aangenaam (zachtere) pittige smaak die kortstondig van duur is. Daarnaast proef je ook gelijk dat het onmiskenbaar een puur natuurlijke (groene) smaak heeft. De imitatie Wasabi smaakt zout, bitter en is 1.5x scherper dan (echte) Wasabi en blijft ook heel lang nabranden.
Wasabi is supergezond. Artsen geloven dat wasabi anti-microbiële en anti-inflammatoire effecten zou hebben. Of in gewoon Nederlands: het doodt bacteriën en voorkomt ontstekingen. Het zou daarnaast ook nog tandbederf, astma en bloedstolsels voorkomen en zorgen voor een goede leverfunctie.
Naast dat wasabi snel zijn goede kwaliteiten verliest en snel bederft, is de Wasabia Jabonica plant ook erg moeilijk te kweken en duurt het lang voordat hij klaar is voor gebruik. Voordat de plant volgroeid is, ben je zo 1,5 jaar verder. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat wasabi een duur en zeldzaam product is.
Wasabi heeft een pittige smaak die lijkt op scherpe mosterd of mierikswortel. In pure vorm is het nauwelijks te consumeren. Een lage dosering wasabi gemengd door mayonaise geeft daarentegen een heerlijke twist aan zalm, garnalen of welke andere vissoort dan ook.
En in werkelijkheid is dit alleen maar in de bergen van Japan mogelijk. En daarnaast moet alles met de hand geoogst worden. Dit resulteert in prijzen van €200 tot €300 per kilo wasabi.
De gember die je in een sushirestaurant krijgt, heet Gari. Gari is jonge gember, die in hele dunne plakjes wordt gesneden en in azijn met een beetje suiker en zout wordt gelegd. Hoe jonger de gember, hoe rozer deze van kleur is.
Mierikswortel behoort tot de kruisbloemenfamilie, net als radijs, mosterd, kool en broccoli. Het wordt gebruikt als goedkoop alternatief voor wasabi, de Japanse variant van de mierikswortel.
Alleen in de betere sushirestaurants in Japan en daarbuiten wordt nog echte wasabi in de sushi verwerkt. De smaak van echte wasabi is zoet en heeft een aangename pittige smaak die kortstondig van duur is. De imitatie wasabi is pittiger en heeft een langere nasmaak.
Vers geraspte wasabi laat vluchtige allyl isocyanaten vrij in de neus waardoor een activatie van de TRPA1 ontstaat om een Wasabi Kick te geven. Let op en onthoud: Wasabi is niet hetzelfde als Mierikswortel.
De echte wasabi wordt gemaakt van de wortelstok van de Japanse plant Wasabia Japonica. In Japan wordt deze 'hon wasabi' genoemd en is het zeer prijzig. Een kilo van deze prijzige wortelstok kan al snel 350 euro kosten.
U moet eerst beseffen dat vrijwel alle Wasabi pasta en Wasabi poeders gemaakt zijn van Mierikswortel. Dit kan zijn van de (Japanse) Mierikswortel zijn maar het is absoluut geen Wasabi! De smaak van echte Wasabi is zoet, heeft een aangenaam (zachtere) pittige smaak die kort van duur is.
Naast het schaaltje sojasaus staat er ook vaak een schaaltje met wasabi. Wat veel mensen doen is hun wasabi mengen in hun sojasaus. Maar als je meer pit wilt op je sushi, doe je eigenlijk de wasabi apart van de sojasaus op de vis.
Wasabi is een groene, pittige pasta, gemaakt van de Japanse wasabia japonica-wortel welke veel weg heeft van de mierikswortel. De wortel heeft een pastel-groene kleur en is scherp en vol van smaak.
Nori. Een ander basisbestanddeel is nori (zeewier). Dit zijn de dunne zwarte/groenige velletjes die gebruikt worden om de sushi te omwikkelen. Nori wordt gemaakt van purperwier en is grote favoriet omdat het veel smaak met zich meebrengt.
In een sushi restaurant bestel je vaak meerdere soorten sushi en dan heb je te maken met verschillende smaken. Als je na elk stukje sushi een klein stukje gember neemt, dan neutraliseer je je smaakpapillen en daarmee bereid je je dus voor op de volgende smaak.
Zodra je met eten begint zie je altijd gember en wasabi voor je bord staan. Gember is bedoeld om de smaken tussen diverse sushi's te neutraliseren. Eet je dus eerst een vis sushi en daarna een groente sushi, neutraliseer dan met gember. De wasabi is erg pittig, spice up your sushi!
Eén mespuntje is meestal voldoende voor een snelle reactie: een branderig gevoel in de mond en keel, tranende ogen en een loopneus. Grotere hoeveelheden, zo werd tot nu toe algemeen aangenomen, zouden weliswaar kunnen leiden tot extreme reacties zoals bewusteloosheid en shock.
Wasabi Gold 15% bevat maar liefst 15% hon wasabi en is veruit de beste wasabi uit een tube. Een absolute upgrade van de reeds bestaande wasabipasta's, die slechts 1,6-5% echte wasabi bevatten. en dat proef je! Deze wasabi pasta geeft ook die volle, frisse, tintelende smaakeffecten van verse wasabi.
Alle benodigdheden die jou helpen om een oosters gerecht te voorzien van smaak, zoals wasabi, kun je kopen bij Amazing Oriental. Breng een bezoek aan één van onze winkels, verspreid door heel Nederland.
Met de wortels van het Wasabia Japonica kruid wordt, met behulp van een ruwe rasp van haaienhuid, wasabi gemaakt. Geraspt en wel is de specerij uit Japan lichtgroen, zoet en scherp. Opvallend scherper dan de pasta die uit de tubes van de toko komt.
Saushi wasabi is een heerlijke, toegankelijke saus met de licht pittige smaaksensatie van wasabi.
Verse Wasabi is vochtig en koel in de koelkast minimaal 2 weken te bewaren.Als je het restant in een keer opraspt en direct in de vriezer doet is het minimaal een half jaar te bewaren.