Is je pan pasta beetgaar, dan is het tijd om op te serveren. Neem een opscheplepel in je ene hand en een vleesvork met twee tanden in de andere. Een gewone vork mag ook, maar hierdoor worden je porties wat kleiner. Met de vork schep je de gewenste hoeveelheid pasta uit de pan en in de opscheplepel.
Rol je pasta op. Lange pasta zoals spaghetti of tagliatelle kan je mooi oprollen met een vleesvork - een grote vork met twee tanden - of een lange keukentang in een pollepel. Je kan de klus ook klaren met een gewone vork, maar dan zijn je porties een tikkeltje kleiner.
Giet je pasta af en voeg wat olie toe
Dit doe je het makkelijkst door de gekookte pasta in een vergiet te storten. Hierna kan je de pasta terug in de pan doe. Voeg een scheutje olijfolie toe en hussel dit goed door de pasta heen, zodat de olie goed verdeeld is tussen de pasta. Zo plakken ze niet tegen elkaar.
Heb je lange slieren pasta (zoals spaghetti of tagliatelle)? Dan is de belangrijkste truc om de pasta zo op je bord te draaien dat er een mooie ronde bol ontstaat. Je pakt een grote hoop pasta met een keukentang op, houdt het hoog boven je bord, en laat het langzaam op het bord vallen, terwijl je het bord draait.
Het enige wat je nodig hebt: een pollepel en een lange keukentang of vleesvork. Als de pasta gekookt is, pak je het op met de keukentang en legt het in de pollepel.Vervolgens draai je de pasta met de tang rond, totdat je een mooi nestje hebt gevormd. Als dat is gelukt, moet je voorzichtig te werk gaan.
Rol een stuk deeg uit tot een lange lap van ongeveer 1/16" dik (of zo dun als je het kunt krijgen ) met een deegroller (of een wijnfles als je het echt grof wilt doen. Je zou de kleur van je hand door het deeg heen moeten kunnen zien. Om pastadeeg met de machine te rollen: Stel je pastaroller in op de breedste stand.
Wanneer je de pasta overgiet met koud water, spoel je het zetmeel weg. Het zetmeel maakt de saus die je achteraf over de slierten doet romiger, en zorgt ervoor dat de pasta zich goed vasthecht aan de saus.
Een Italiaanse doodzonde: pasta met een mes in stukken snijden en daarna met een lepel naar binnen spelen.Pasta eet je alleen met een vork.Stop je vork in je spaghetti of tagliatelle en draai. Zelfs lasagne eet je alleen met een vork: gebruik de zijkant om de lasagne te 'snijden'.
Pasta wordt vaak geserveerd als primo (eerste gang), met een vlees-, vis- of groentegerecht, een secondo genaamd, erna . Om te doen zoals de Italianen doen, probeer een kleinere portie pasta te serveren als primo voor een Italiaans-geïnspireerd dinerfeestje, of als voorloper van een vlees-, vis- of groentehoofdgerecht.
Je pasta is klaar als de buitenkant gaar is en de binnenkant nog ietsje stevig aanvoelt. Kook je 'm langer dan dit punt, dan is je pasta te ver waardoor hij plat en plakkerig wordt.
Kook je pasta in voldoende water. Je hebt 1 liter water nodig per 100 g pasta, en voldoende zout (1 koffielepel per liter water). Boter of olie toevoegen aan het kookwater is overbodig: die blijven boven drijven en mengen zich niet met de pasta. Het helpt alleen tegen het overkoken.
Toch is het geen slecht idee om olijfolie aan het kookwater van pasta toe te voegen. De olijfolie zorgt dat er heerlijke aroma's vrijkomen tijdens het koken en geeft een subtiele smaak aan het kookwater dat de pasta absorbeert.
Reken gemiddeld op zo'n 100 gr droge pasta per persoon. Voor kinderen voorzie je best iets minder, zo'n 80 gr per persoon. En voor grote eters neem je je voorzorgen en voorzie je rond 120 gr per persoon.
Italië: Volgens de diner etiquette eet je spaghetti met een vork in je rechterhand en een lepel in de linker. Een echte Italiaan draait de spaghettislierten rond zijn vork met behulp van enkel het bord en gebruikt absoluut niet de lepel.
Het zetmeel dat tijdens het koken vrijkomt werkt als een soort lijm. Blijf dus nog even roeren nadat je de pasta in het water hebt ondergedompeld. Door het zetmeel en de pasta in beweging te houden heeft het zetmeel minder kans om in te werken op de pasta. Zout is niet alleen goed voor de smaak van de pasta.
Geef uw gasten een proeverij van 3-4 verschillende soorten pasta en sauzen . Varieer de vormen van uw pasta en de kleuren van uw saus om ze op uw tafel te laten opvallen. Wij raden Cacio e Pepe, rigatoni met vleessaus en een seizoensgebonden pasta gnocchi met pesto aan. Wees niet bang als sauzen zich op het bord vermengen.
Dé truc die Italianen gebruiken om spaghetti perfect te bereiden is heel simpel. Het geheim zit in de eerste twee minuten. Om ervoor te zorgen dat de spaghettislierten niet aan elkaar plakken is het belangrijk om de eerste twee minuten hard te roeren.
Wist je dat Italianen pasta als voorgerecht eten? Dat betekent kleinere porties . Het hoofdgerecht bestaat meestal uit vlees en salade. Salade is over het algemeen een onderdeel van elke maaltijd.
Hoewel dit heel iconisch is voor de Italiaans-Amerikaanse keuken, zou je zo'n tafereel nooit in Italië zien. Ten eerste wordt in de authentieke Italiaanse keuken de saus altijd door de pasta gegooid voordat deze op het bord komt . Vlak voordat de saus klaar is met koken, wordt de hete pasta aan de pan toegevoegd.
Het is niet netjes om je handen onder de tafel op schoot te houden tijdens het eten, noch met je ellebogen op de tafel te leunen. Een goede lichaamshouding wordt min of meer verwacht. Gebruik altijd bestek tenzij het gerecht het niet toelaat of de host zelf met de vingers eet.
Hoewel heel wat diëten producten met veel koolhydraten hardnekkig weren, menen enkele Italiaanse onderzoekers nu dat je helemaal niet dikker wordt van het eten van pasta. Volgens hen zou pasta net een essentieel onderdeel zijn van het algemeen als gezond beschouwde mediterraanse dieet.
Italianen eten niet gauw een simpel broodje maar nuttigen een uitgebreide warme maaltijd. Bij de Italianen thuis bestaat dit vaak uit een primo (warm pasta gerecht), een secondo (vlees- of visgerecht) en een contorno (bijgerecht zoals salade, aardappelen of andere groenten).
De kracht van het kookwater
Wel, pastawater zit vol restjes zout en zetmeel van de pasta die je erin kookte. Als je dat water toevoegt aan de pan waarin je je pasta afwerkt én waarin zich een vet – olijfolie of boter – bevindt, ontstaat er een emulsificatie (of culinaire magie).
Als je je noedels koud of op kamertemperatuur gaat eten, dan zul je ze waarschijnlijk na het koken willen afspoelen. Door pasta na het koken onder koud water te houden, stop je het kookproces en voorkom je dat je pastasalade papperig wordt.
Producten gemaakt van tarwe, zoals brood en pasta, passen juist in een gezond voedingspatroon. Wie wil afvallen kan gewoon pasta eten. Het is echter beter om de voorkeur te geven aan volkoren pasta, omdat het gezonder is, meer vezels bevat en beter verzadigt dan pasta gemaakt met witte geraffineerde meel.