Een verse dadel eet je lekker uit het vuistje of gebruik je in gerechten, de toepassing is niet anders dan die van een gedroogde. Wacht wel met eten tot ze goed rijp zijn, de schil van een onrijpe dadel is vrij taai en een onrijpe dadel is ook niet zo lekker zoet.
Slechts één of twee maakt het echt zoeter! Wij zijn vooral dol op dadels gemengd met banaan en kardemomkruiden. Dadels, sinaasappel, banaan en kokosmelk is een andere geweldige combinatie. De smoothie hieronder mengt mango, walnoten, kiwi, banaan en dadels voor een krachtige combinatie.
Voor een supersimpele en voedende snack vul je dadels met een lepeltje notenpasta, wat cacaonibs en een snuf kaneel. Net zo lekker: gevulde dadels met pistachenoten en een klein beetje kardemom. Of ga voor de klassieke combinatie van walnoot en dadel, eventueel met een beetje roomkaas om het smeuïger te maken.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De dadels zijn donker verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Verwijder de pit en voeg een noot toe - pecannoot, walnoot, amandel of zelfs pindakaas - voor een vullende snack! Dadelshake . Frappé vetvrije vanille, banaan of gewone yoghurt en dadels in een blender voor een heerlijk drankje op elk moment van de dag!
Smeer dadels op platbrood of crackers, eventueel met wat roomkaas of jam . Doe wat dadels in Griekse yoghurt voor een zoete en gezonde snack. Doe gedroogde dadels in je warme havermout om het wat zoeter te maken.
Werkt voor alle gedroogde vruchten: doe ze in een kom, giet er kokend water over tot ze bedekt zijn, laat ze staan. Ze zullen in een paar minuten rehydrateren.
Verse dadels blijven doorgaans ongeveer een week goed in de koelkast, terwijl gedroogde dadels tot 6 maanden houdbaar zijn bij kamertemperatuur. Om ervoor te zorgen dat uw dadels zo lang mogelijk meegaan, is het belangrijk om ze goed te bewaren in een luchtdichte container op de juiste temperatuur.
Gedroogde dadels zijn lang houdbaar, wel maanden. Bewaar ze op een droge, koele plek. Bij erg lang bewaren kunnen ze wel uitdrogen en versuikeren. Daardoor smaken ze misschien minder goed, maar ze zijn wel nog steeds eetbaar.
De norm van de Economische Commissie voor Europa (UNECE) bepaalt echter dat maximaal 12% van de dadels in een partij sporen van insectenplagen mag bevatten (vanaf 2021).
Biologische medjoul dadels zijn omvangrijker, zachter en hebben een uitermate hoge smaak intensiteit vergeleken met andere soorten dadels. Vele andere varianten zijn vaak gekonfijt waardoor deze vaak kleiner en harder zijn. De teelt en oogst van deze medjoul dadels is arbeidsintensiever dan gewone dadels.
Ontpit de dadels en snijd ze in stukjes. Laat ze ongeveer 5 minuten in heet water weken, hierdoor kun je ze met een blender of met een staafmixer makkelijker fijn malen. Als je zachte medjoul dadels gebruikt, kun je ze na het weken zelfs prakken met een vork.
Bijt gewoon in elke dadel en verwijder de pit als die er is voor een heerlijke snack . Je kunt ook gedroogde dadels gebruiken in smoothies om ze zoeter te maken zonder geraffineerde suiker toe te voegen. Week gewoon 3 ontpitte, gedroogde dadels 10 minuten in heet water om ze zacht te maken.
"Natuurlijk zoet en rijk aan vezels, kalium en antioxidanten, Medjool dadels bieden voordelen voor de spijsvertering en energieniveaus," zei Lad. "Een beetje boter toevoegen, vooral als ze met gras zijn gevoerd, introduceert gezonde vetten die de suikeropname kunnen vertragen, wat een stabielere energieboost biedt ."
Doe alleen de hoeveelheid dadels die je wilt gebruiken in een kom en giet er kokend water overheen tot het fruit volledig onder staat. Laat de dadels ongeveer 10 minuten weken, zeef het fruit en gooi het water weg. Het fruit zal voller, sappiger en zachter zijn.
Verse dadels zijn hard, knapperig, een beetje krijtachtig en niet erg zoet. Laat verse dadels uitharden en gebruik ze in brood, pudding of eet ze rauw . Rijk aan kalium, ijzer en niacine. Zachte Bahri-dadels, uit Californië, Israël, Egypte en Tunesië, worden verkocht aan het "touwtje" of de steel.
Als u bedorven voedsel eet, wordt u er niet per se ziek van, hoewel het wel gastro-intestinale symptomen kan veroorzaken . Voedselgerelateerde ziekten worden veroorzaakt door besmetting met schadelijke bacteriën zoals salmonella, niet door natuurlijk verval.
Maar geen paniek! Als je per ongeluk toch een pit doorslikt, kan dit niet gelijk kwaad.De pit wordt niet verteerd in je lichaam en komt er daardoor gewoon weer via je ontlasting uit. Alleen als je de pit kapot kauwt of fijnmaalt komen er kleine hoeveelheden van de plantengifstoffen vrij.
Denk aan salades, rijstgerechten, stoofschotels, curry's of desserts zoals cake, muffins of koekjes. Door hun natuurlijke zoetheid en textuur zijn ze een welkome toevoeging aan veel recepten. Voor liefhebbers van bakken zijn dadels een geweldig ingrediënt om toe te voegen aan brood, cake, koekjes en energierepen.
Leg ze gewoon een paar dagen in een ademende container of zak op uw aanrecht en kijk hoe elke dadel op zijn eigen tijd rijpt. Als u ze in plastic wikkelt, kunnen ze schimmelen, omdat dat de hoeveelheid lucht die eromheen circuleert vermindert. Pluk ze wanneer ze vers zijn en eet ze wanneer u wilt.
Dadels invriezen en in poedervorm krijgen was een grote opgave, we houden van uitdagingen en dus deden we het! Het was een echte eyeopener, zelfs onze werkende supportgroep in het buitenland was verrast dat we dit voor elkaar kregen.
Om je dadels te wassen, begin je met ze in een vergiet of zeef te leggen.Laat koud water over de dadels lopen en wrijf met je handen zachtjes over de schil van elke dadel om vuil of resten te verwijderen . Als je dadels ziet die bijzonder vuil zijn, kun je een zachte borstel gebruiken om de schil zachtjes te schrobben.
Pas dan wel op, want in één zakje dadels kunnen maar liefst tien (!) insecten zitten. Ja, je leest het goed. De Nederlandse voedsel- en warenautoriteit staat namelijk toe dat er maximaal 5 insecten per 100 gram dadels worden aangetroffen.
Om de pit uit een verse dadel te halen, duw je hem er gewoon met je vingers uit, of snijd je hem in de lengte open, verwijder je hem en duw je het vruchtvlees weer dicht. Om de schil te verwijderen, trek je de steel eraf en knijp je aan één kant om het vruchtvlees eruit te duwen .
Gedroogd fruit is niet alleen lekker als snack, maar ook in je ontbijt, in een dessert of op je salade. Snij het fruit in dunne plakjes, leg ze op een ovenplaat en laat ze 3 tot 5 uur drogen op 100 °C.