Op 1 juni 2023 stopt 2G voor machine-to-machine apparaten (M2M) die uitsluitend van het 2G-netwerk gebruik maken. Denk hierbij aan boordcomputers, navigatie- en alarmsystemen en mobiele pinapparaten. Vanaf deze datum is 2G voor geen enkel apparaat meer beschikbaar. We roepen je daarom op om je apparatuur te checken.
Het 2G netwerk blijft sowieso beschikbaar bij Vodafone tot het einde van 2024. Het 2G netwerk wordt op dit moment nog maar minimaal gebruikt voor data of belverkeer in Nederland. Maar Vodafone heeft wel veel zakelijke oplossingen die gebruik maken van 2G.
Met 2G kun je bellen, sms'en en met een zeer trage snelheid internetten. Voor mensen die een telefoon gebruiken die alleen geschikt is voor het 2G-netwerk, wordt de dekking van het 2G-netwerk vanaf 1 juni niet meer gegarandeerd.
T-Mobile is tot nu toe de enige aanbieder die stopt met het 2G-netwerk. Welke provider ondersteunt 2G dan? Dat zijn er twee: Vodafone en KPN. Deze aanbieders kiezen ervoor om nog even met het 2G-netwerk door te gaan.
Als je op een plek bent waar heel erg veel mensen tegelijk aanwezig zijn kan de dichtstbijzijnde zendmast overbelast raken. Het komt dan vaak voor dat het toestel van de klant overschakelt naar 3G omdat er dan minder mensen gebruik van maken. Dit is dan op dat moment de snelste verbinding.
De beste app om je netwerk in kaart te brengen op je smartphone heet Fing. Er is een versie voor iOS en Android. De app geeft onder meer inzicht in je internetsnelheden, wie er van je wifi gebruikmaakt en of je netwerk goed beveiligd is. Zodra je de app start, zie je de laatste scan.
2G is de tweede generatie mobiele communicatie; GSM. GSM staat voor Global System for Mobile Communications. GSM is een wereldwijde standaard voor digitale mobiele telefonie. In 1992 werden in Nederland de eerste gsm-netwerken in gebruik genomen.
Vanaf 31 maart 2022 stopt het 3G-netwerk. Het uitzetten van 3G betekent dat uw toestel terug zal vallen naar 2G. Dit betekent een verminderde kwaliteit voor bellen en een trage internetsnelheid. Daarnaast kunt u niet meer bellen en internetten tegelijkertijd.
Een gemakkelijke manier om te controleren of jouw toestel geschikt is voor 4G, is door op het scherm van je toestel te kijken. Aan het icoontje boven in je scherm, dat aangeeft of er een mobiele dataverbinding is, kan je meestal zien of je 3G of 4G hebt.
Met WiFi Assistentie kun je zorgen dat dit automatisch wordt opgelost. Je iPhone schakelt dan automatisch over op 4G/5G als de Wi-Fi slecht is. Deze functie is sinds iOS 9 op de iPhone aanwezig, maar je moet er wel mee oppassen. Als het ingeschakeld staat kan het je namelijk ongemerkt veel data kosten.
Wat kostte de iPhone 2G? Het toestel is nooit officieel in Nederland verschenen, maar wel in ons buurland Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Destijds lag de toestelprijs in Amerika op 499 dollar voor de iPhone 2G met 4GB aan opslagruimte. De 8GB versie kostte destijds 599 dollar.
Mobiele data in- of uitschakelen
Om mobiele data in of uit te schakelen, gaat u naar 'Instellingen' en tikt u op 'Mobiel netwerk' of 'Mobiele data'. Als u een iPad gebruikt, ziet u mogelijk 'Instellingen' > 'Mobiele data'.
Als je thuis een wifi-netwerk hebt en dat niet hebt beveiligd, dan kunnen buren en voorbijgangers toegang krijgen tot je wifi-netwerk. Dat betekent ook dat ze via dat netwerk toegang kunnen krijgen tot je thuiscomputer(s) en netwerk. Je loopt dan het risico dat je persoonlijke gegevens in handen van anderen komen.
Wifi van je buren
Er is een grote kans dat de wifi van de buren de spelbreker is. Wanneer er te veel toestellen op een klein oppervlakte uitzenden op de 2,4 GHz-frequentie waarop het wifisignaal zit, treden er storingen op door de overbevolking van de breedband.
Het is echter wel zo dat de netwerkbeheerder altijd kan zien welke sites jij allemaal bezoekt, ongeacht of het gaat om internet via een kabel of internet via de wifi. Alleen als je een site bezocht hebt die gebruik maakt van HTTPS kan jou netwerkbeheerder niet zien welke site dit was.
Andere Europese landen kozen voor een 2G beleid, waarbij alleen mensen die genezen of gevaccineerd zijn toegang kregen. Een 1G beleid (wat alleen recent negatief geteste mensen toegang geeft) is ook in het publieke debat genoemd als optie.
De netwerkcheck op Android
Stap 1: Ontgrendel je Android toestel en ga naar Instellingen. Stap 2: Kies in de lijst voor Verbindingen en klik dan op Mobiele netwerken.
Start je apparaat opnieuw op.
Open je app Instellingen en tik op Netwerk en internet of Verbindingen. Afhankelijk van je apparaat kunnen deze opties verschillen. Zet wifi uit en mobiele data aan en check of er een verschil is. Zo niet, dan zet je mobiele data uit en wifi aan en check je het opnieuw.
Omdat 2G langzaam wordt uitgefaseerd, zou het kunnen dat je momenteel nog gewoon kunt bellen, SMS'en en internetten via het mobiele netwerk. Maar daar komt vroeg of laat verandering in. Als het volledig is uitgeschakeld, kan je niet meer bellen, SMS'en of internetten via 2G.
Hoewel technologische ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen, is de verwachting niet dat 4G volgend jaar al offline zou gaan. Als wij een heel ruwe schatting maken, dan gaat dat waarschijnlijk pas spelen rond het jaar 2030.
Na bijna 20 jaar is het einde van 3G in zicht! Vanaf 31 maart 2022 stopt KPN definitief met de derde generatie mobiel netwerk. Vodafone is er in 2020 al mee gestopt.