Snijd de hele citrusvrucht in plakjes, leg ze in een bakje en stop die in de vriezer. Dat geldt ook voor andere citrusvruchten, zoals sinaasappel, limoen en grapefruit. Lekker om water, een koud drankje of een cocktail mee op te fleuren.
Hoe lang duurt een slowjuicer? Je zou misschien denken dat een slowjuicer er een lange tijd over doet om een sapje te maken, maar dat valt reuze mee. Binnen een minuut staat er een gezond sapje voor je klaar. Dit is iets langer dan een sapcentrifuge erover doet.
Sap gemaakt met een slowjuicer kun je tot 48 uur afgesloten in de koelkast bewaren. Als je het sap langer wil bewaren, dan kun je het sap ook invriezen. Sap uit de slowjuicer kan tot 12 weken in de vriezer bewaard worden. Als je het eenmaal ontdooid hebt, kan het niet terug de vriezer in.
Als je versgeperst sap wilt bewaren zonder het in te vriezen, kun je het drie dagen in de koelkast bewaren. Als je je sap invriest kan het tussen de 12 en 16 maanden worden bewaard.
Hoeveel sap haal ik uit mijn fruit? Uit 1 kilo appels komt ongeveer 0,75 liter sap. Het percentage sap is afhankelijk van de soort fruit of groente, en is het hoogst als u het zo kort mogelijk na de oogst laat persen.
Een slowjuicer is beter voor je gezondheid dan een blender of sapcentrifuge. Dit komt omdat sap uit een slowjuicer meer vitaminen en mineralen bevat. Ook zijn de voedingsstoffen beter op te nemen door je lichaam. Met een slowjuicer verkrijg je dus een betere en meer belangrijke voedingswaarde.
Het grootste verschil is dat de slowjuicer je groenten en fruit niet raspt of centrifugeert maar langzaam kneust of perst. Hierdoor is het sap geconcentreerder en bevat het meer vezels. Het is om die reden ook iets troebeler dan het sap uit een gewone juicer.
Wie meer groente en fruit wil binnenkrijgen, kiest beter voor een blender dan voor een sapcentrifuge. In de smoothies en soepen die je in de blender maakt, zitten veel meer gezonde bestanddelen van groente en fruit dan in sapjes die je perst met de sapcentrifuge of slowjuicer.
Horizontale slowjuicers zijn uitermate geschikt voor gember, omdat de vezelige structuur van gember goed wordt uitgeperst en verwerkt door middel van de horizontale persschroef.
Hoe trager de slowjuicer het fruit perst, hoe meer vitamines je kan behouden. Door deze trage werking krijgt het toestel wel wat weerstand te verduren. Dit is vooral het geval bij harde groenten zoals wortels. Een voldoende hoog vermogen zorgt dat je toestel met gemak deze groenten tot sap kan persen.
Veel fruit kun je invriezen, maar er zijn enkele fruitsoorten waarbij invriezen niet heel geschikt is. Dit heeft onder andere te maken met het vochtgehalte in het fruit. Enkele soorten fruit die niet zo eenvoudig in zijn te vriezen, zijn: granaatappel, sinaasappels, mandarijnen en passievrucht.
Rauwe paprika kun je ook in de diepvries bewaren, vlak voor invriezen 1 minuut blancheren (kort verhitten). Bij minimaal -18 °C blijft paprika in een goed gesloten bakje of zakje tot 12 maanden goed.
Versgeperst sap bevat tot ongeveer 50% meer vitamine C dan sap uit concentraat (een pak sap uit de winkel is meestal sap uit concentraat). Maar sinaasappelsap uit concentraat bevat alsnog veel vitamine C. Gemiddeld levert 1 glas sap uit concentraat twee derde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C.
Je kunt niet álles in een slowjuicer doen. Banaan en avocado zijn bijvoorbeeld te dik, en bevroren fruit werkt ook niet. Alles wat je in een blender gooit drink je op en dat is bij een slowjuicer niet het geval. De niet vloeibare stukken worden gescheiden en dat resulteert in best wat fruit/groenteresten.
Pulp zijn vezels waarvan men zegt dat het goed is voor je darmen. Vezels belasten je maag en darmen, maar desondanks is het minder gevaarlijk dan vruchtensap. Als je dan toch vruchten wilt eten, eet dan liever (zure) bessen, aardbeien, bramen, frambozen.
Snijd de aubergine in grove stukken en kook ze voor 2 minuten. Doe alle ingrediënten in de slowjuicer. Meng het sap door elkaar en voeg eventueel ijsklontjes toe voor het serveren.
De Philips Avance HR1922/20 is als beste sapcentrifuge uit onze test gekomen. Deze slowjuicer laat jou kiezen tussen een sapje met meer of minder vezels. Door de grote opening aan de bovenkant kunnen grote stukken fruit en groente in één keer de juicer in.
Als je sap drinkt krijg je dus ongemerkt veel suiker, en dus calorieën, binnen. Dat leidt makkelijk tot overgewicht. Verder hebben mensen die suikerhoudende dranken drinken een grotere kans op diabetes type 2. In sap zitten wel wat vitamines, maar die krijg je al genoeg binnen als je 2 stuks fruit eet.
Kies bij appelsap bij voorkeur voor een troebele variant. Hier zitten nog de meeste vezels en gezonde voedingsstoffen in. Heldere (gefilterde) appelsap bevat vrijwel geen vezels meer en een stuk minder voedingsstoffen.
Het beste kun je gave peren gebruiken die rijp zijn, maar nog niet overrijp. Koop geen peren met plekjes op de huid, of met rottende delen. De soort die je wilt gebruiken hangt voornamelijk van je eigen smaak af, maar vaak worden perensoorten gebruikt die ook voor stoofpeertjes gebruikt worden.
drink het sap lekker vers op; in de koelkast is het nog 2 tot 3 dagen houdbaar. maak het sap langer houdbaar door het <em">te wecken</em"> (pasteuriseren).