Als ik er aan ruik, ruikt het precies zoals schone zalm hoort te ruiken: scherp en met een vleugje zeezout, vers, heerlijk. Wanneer ik een stuk zalm uit de vriezer haal, leg ik het in een kom met koud water voor ongeveer 1 uur.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De vis heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet geen gerookte zalm die er raar uitziet of niet goed ruikt.
Verse vis heeft een frisse geur en ruikt naar de zee. Zodra de vis een geurtje verspreidt, is hij niet meer vers. Heeft hij een ammoniakgeur, dan is hij niet meer geschikt voor consumptie. Verse vis heeft een glanzende huid zonder verkleuringen en met een heldere slijmlaag.
Als de datum verstreken is, gooi het dan weg. Geur: Verse zalm moet een neutrale of milde geur hebben. Als de zalm naar vis, zuur of ammoniak ruikt, is hij bedorven . Uiterlijk: Verse zalmfilets moeten felroze of oranje zijn, zonder verkleuring, verkleuring of uitdroging aan de randen.
Magere vis, zoals kabeljauw en koolvis is in de diepvries (minimaal -18 °C) zo'n zes maanden houdbaar. Vette vis (zoals zalm en makreel) en bereide vis (als kibbeling en gerookte paling) blijven ingevroren drie maanden goed.
Wil je de vis langer dan twee dagen na aankoop eten, dep de vis dan goed droog en doe deze in de vriezer. Magere vissoorten zijn tot wel zes maanden houdbaar in de vriezer(!)en vette vissoorten en bereide vis (kibbeling en paling) drie maanden.
Enkel door vis te bevriezen (liefst tot onder de -20 graden Celsius), of te verhitten (liefst tot boven de 65 graden) kunnen de parasieten of bacteriën gedood worden. Bij rauwe vis is dit echter niet het geval, waardoor de kans op besmetting groter is dan wanneer je je stukje zalm lekker bakt of op de grill gooit.
ZiekteNa het eten van een met salmonella besmet product, veroorzaken de bacteriën een ontsteking in de dunne darm. Deze voedselvergiftiging kan onder meer leiden tot ziekte van organen en buik- en paratyfus. Enkele symptomen zijn buikkrampen, hoofdpijn, lichte koorts en overgeven.
Door de organische zwavelverbindingen die tijdens het gisten zijn ontstaan, lijkt de geur op die van rotte eieren of van een stinkbom. Het is dan ook af te raden het blik binnenshuis te openen; de sterke geur kan anders dagen lang in huis blijven hangen. Door de geur wordt een associatie gelegd met rotte vis.
Na het ontdooien van de bevroren zalm, was er een licht visachtige geur, die bijna helemaal verdween na het weken in melk . Toen het gekookt was, smaakte alle zalm (zowel vers als bevroren) fantastisch en helemaal niet visachtig.
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Duw met een vork of vinger voorzichtig op de zalm.Als de zalm in stukken uiteen valt, dan is de zalm gaar. 2. Kijk naar de zijkant van de zalmmoot; zie je van boven en onder dat de zalm mooi roze van kleur is en de eiwitten wit zijn gestold, dan is de zalm gaar.
Na het roken wordt de zalm vacuüm verpakt, waardoor je het product eenvoudig kunt invriezen. In de koelkast kun je de gerookte zalmfilet 12 dagen bewaren en diepgevroren is gerookte zalm minimaal 3 maanden houdbaar.
De typische geur van de zee.
Een sterke visgeur komt alleen van bedorven vis of vis die met bacteriën is besmet. Indien mogelijk, ruik de vis voordat je hem koopt. Achter de kieuwen is de beste plek om slechte geuren te ruiken. Verse vis heeft een neutrale geur of ruikt een beetje naar de zee.
Gezond visje
In principe maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, vis uit de diepvries en vis in blik zijn allemaal goed voor je. Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is. Bij gezouten vis moet je denken aan gerookte zalm, gerookte paling of ansjovis.
Om te voorkomen dat de vis bederft, wordt deze dus meerdere keren ingevroren en ontdooid. Dit betekent dat de 'verse' vis die je in de supermarkt koopt, eigenlijk al een hele tijd geleden gevangen is en meerdere keren is ingevroren geweest.
Voordat bacteriën in schadelijke hoeveelheden op de vis aanwezig zijn, is de vis al bedorven. Kenmerkend voor bedorven vis is de stank. Stinkende vis wordt niet gegeten. Daarom is bedorven vis nauwelijks een gevaar voor de volksgezondheid.
Bevroren vis kan een visachtige geur hebben vanwege de vluchtige aminen die uit de vis diffunderen en sublimeren , vooral als de vis niet goed is verpakt.
Het enige dat je kan doen, is wachten tot de giftige stoffen uit je lichaam verdwijnen. Om de ergste klachten te verlichten, kun je in de tussentijd wel gebruik maken van een aantal andere medicijnen. Bij overgeven of hevige diarree kun je ORS gebruiken om uitdroging te voorkomen.
Het klinkt misschien gek, maar verse vis hoort niet te stinken. Natuurlijk ruik je altijd een visgeur. Echter deze hoort niet doordringend te zijn, maar licht en fris. Verse vis ruikt ziltig.
Vertrouw op je zintuigen
Voordat je de vis bereidt, controleer altijd of de vis vers is. Tekenen van een niet meer zo vers stukje vis is een onaangename geur, verkleuring van de huid, of een plakkerige textuur. Verse vis hoort een neutrale, zee-achtige geur te hebben en het vlees van de vis moet niet te slap zijn.
De tijd tussen het eten van voedsel dat besmet is met salmonella en de eerste klachten is meestal 12 tot 96 uur. Niet iedereen die besmet is met Salmonella wordt ernstig ziek. Deze klachten bestaan meestal uit diarree, buikkrampen, misselijkheid en braken.
Constant gekoelde zalm uit blik is veilig voor maximaal 3-4 dagen. U kunt de houdbaarheid van zalm uit blik verlengen door deze in te vriezen. Constant ingevroren zalm uit blik, bij 0°F, blijft veilig voor consumptie gedurende maximaal 3 maanden.
Productlijst houdbaarheid: brood bewaart het minst lang
Rauwe kip: 9 maand, rundvlees 6-12 maanden, varkensvlees 4 maanden. Vis: voor magere of vette vis is het anders. Voor vette vis, zoals zalm is het 3 maanden.Voor magere vis, zoals kabeljauw, is het 6 maanden.
Verse vis kun je prima invriezen. Magere en matig vette vissen als schol, tarbot, kabeljauw en tong kunnen langer bewaard worden dan vette vis zoals makreel en zalm. Ons advies is om ingevroren vis maximaal 3 maanden in de vriezer te bewaren. Vries verse vis zo snel mogelijk na ontvangst in.