Oude thee kan echter wel zijn smaak en aroma verliezen. Als de thee vreemd ruikt of zichtbare schimmel heeft, is het beter om deze niet te consumeren.
Thee kan op een gegeven moment bederven. Dit is te zien aan een laagje olie dat op het water komt drijven. Zie je dat, drink de thee dan liever niet meer op. Soms ontstaat er net voordat de thee bedorven is ook al een raar smaakje.
Tekenen dat uw thee over de datum is, zijn onder andere een verlies van aroma en smaak, een muffe of muffe geur en een verandering in kleur . In sommige gevallen kan verlopen thee ook schimmel ontwikkelen of besmet raken met insecten, wat een duidelijk teken is dat het niet langer veilig is om te consumeren.
Over het algemeen wordt aanbevolen om thee binnen twee jaar na productie te consumeren om te profiteren van de beste smaak en voedingskwaliteiten. Na deze tijd vormt het drinken van verlopen thee echter geen gezondheidsrisico meer . De belangrijkste verandering zal een verlies van smaak zijn en mogelijk een vermindering van bepaalde voedingsstoffen.
De basisregel is: hoe donkerder de kleur van de thee des te langer je deze kunt bewaren zonder dat de specifieke smaak en eigenschappen verdwijnen. Zwarte thee blijft zelfs 12 tot 24 maanden goed.
Wel zit er een beperkte houdbaarheid aan gebruikte theezakjes, deze moet u binnen enkele uren hergebruiken, daarna zitten er namelijk wel bacteriën op.
Zoals we eerder al zeiden, gebruiken veel fabrikanten van theezakjes nylon of polyethyleentereftalaat (PET) in hun theezakjes, die niet biologisch afbreekbaar zijn en schadelijke microplastics kunnen vrijgeven bij blootstelling aan hitte. Deze microplastics kunnen in uw drankje terechtkomen en studies hebben aangetoond dat ze een risico kunnen vormen voor de menselijke gezondheid .
Thee laten trekken, hoe lang? Over het algemeen staat er op onze theekaartjes een zettijd van 5 minuten. Laat je de thee dus minimaal 5 minuten trekken, dan zijn de smaken mooi in balans. Beschouw het wel als richtlijn, waarmee je zelf gerust mag spelen.
Als je thee niet helemaal lekker ruikt, kan dat een teken zijn van schimmel- of bacteriegroei . Als het aroma robuust en onaangenaam is, kun je het beter weggooien. En als er geen waarneembare geur is na het zetten van de thee, kan het zijn dat de thee bedorven is.
Wanneer u te heet water gebruikt, noemen we dit vaak het "verbranden" van de thee. "Verbranden van de thee" betekent dat het hete water de polyfenolen (tannines) te veel heeft geëxtraheerd en de thee adstringent wordt . Deze veranderde smaak voorkomt dat de thee het heerlijke potentieel van de bladeren levert!
Slechte schimmel: Schadelijke schimmel verspreidt een muffe, meeldauwachtige geur die scherp en onaangenaam is. Als de thee op een onaangename manier vreemd ruikt of beschimmeld is, is deze waarschijnlijk besmet en mag deze niet worden geconsumeerd .
Thee (ook uit een zakje) is gewoon gezond om te drinken. Je komt door het drinken van thee onder andere makkelijker aan je vochtbehoefte. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat het drinken van 3 tot 5 koppen thee per dag een de kans op beroertes, een hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte zou kunnen verlagen.
Alle theesoorten die goed in een luchtdichte verpakking worden bewaard, uit de buurt van extreme temperaturen, lucht en licht, kunnen zelfs nog langer meegaan - tot wel drie jaar voor sommige theesoorten , vooral als de verpakking verzegeld en ongeopend is. Gearomatiseerde theesoorten en kruidenthee zijn het beste binnen zes maanden tot een jaar te bewaren als de verpakking is geopend.
Thee is extreem gevoelig voor licht, vocht, warmte en geuroverdracht. Door thee te bewaren op een koele, donkere en droge plek in een schoon en geurvrij blik, houd je de thee zo vers mogelijk. Bewaar elke thee in een afzonderlijk blik, want thee geeft veel geur af én neemt geuren over.
De houdbaarheidsdatum van thee heeft voornamelijk te maken met een garantie voor de smaak. Wanneer thee over datum is hoef je je geen zorgen te maken dat je het niet meer kunt gebruiken. Er zijn heel veel producten die je na het verstrijken van de houdbaarheid niet meer kunt gebruiken, maar bij thee geldt dit niet.
Het advies voor volwassenen is om 3 kopjes (1 kopje is 125 milliliter) zwarte of groene thee per dag te drinken vanwege de positieve gezondheidseffecten. Wissel thee af met andere dranken zoals water, gefilterde koffie en zuivel.
Een hogere temperatuur of langere trektijd is niet per se beter . In onderzoeken scoorde groene thee die op deze manier werd gezet bijvoorbeeld lager op kleur, smaak, aroma en algemene aanvaardbaarheid ( 4 ). Aan de andere kant, als de trektijd te kort is, zul je niet genoeg smaken en antioxidanten extraheren.
Hoewel het niet gevaarlijk is zoals het eten van bedorven vlees, biedt het drinken van verlopen thee een minder dan ideale ervaring . De smaken worden gedempt en het aroma verminderd. Echter, in tegenstelling tot oud brood dat moeilijk te kauwen wordt, zal oude thee je niet schaden, tenzij het beschimmeld is.
Gebruik kamille theezakjes
Kamille is van nature ontstekingsremmend, dus het is geweldig voor hangende oogleden en helpt, net als komkommer, de huid te versterken. Om gezwollen en hangende oogleden te verminderen, brengt je kamille theezakjes aan op jouw oogleden. Laat eerst twee theezakjes in heet water intrekken.
Ze kunnen snel, effectief en zonder geld uit te geven aan dure schoonmaakproducten, afzettingen en vuil uit het toilet verwijderen . Thee bevat tannines die reinigende en antibacteriële eigenschappen hebben. Gecombineerd met water kunnen theezakjes helpen om afzettingen en vlekken van de binnenkant van de toiletpot te verwijderen.
Bewaar gezette thee in een schone, luchtdichte container
Zorg ervoor dat u de verpakking labelt met de datum waarop de thee is gezet, zodat u weet wanneer u deze moet gebruiken. Volgens Mochas & Javas, een koffieshop in New York, " is een goede vuistregel om uw ijsthee binnen drie dagen na het zetten op te drinken ."
Over het algemeen zou je een theezakje niet vaker dan twee keer in 24 uur moeten gebruiken . Na 24 uur moet het theezakje worden weggegooid. Je kunt theezakjes vaker hergebruiken, zolang je ze maar op een veilige plek bewaart, maar realistisch gezien zullen veel mensen dat niet doen.
Ontvet de vaat. Als u vette borden, potten, pannen of keukengerei hebt, zet ze dan allemaal in de gootsteen met een paar gebruikte theezakjes en laat ze een paar uur of een nacht weken. De theezakjes verwijderen de etensresten en het vet , en u hoeft nauwelijks te schrobben.
Gebruikte theezakjes als smaakmaker
Je kunt je oude theezakjes perfect hergebruiken om meer smaak te geven aan pasta, granen (denk: havermout) of een cocktail. Als je havermout maakt, hang je theezakje dan in je melk.