Hoe ruikt bedorven soep? Je ruikt dan een zure of weeïge geur aan de soep, hoewel je aan de buitenkant niet wat hoeft te zien. Soms zie je ook dat de soep wat begint te schiften, of dat er stukjes op de bovenkant drijven. Als je dan een vreemde of zurige geur ruikt, de soep weggooien.
Laat je de soep bijvoorbeeld lang op het aanrecht staan om af te koelen, kunnen deze sporen zich ontwikkelen. Na verloop van tijd gaat de soep zuur ruiken en is bedorven. Laat de soep na het eten dus zo snel mogelijk afkoelen, en bewaar de overgebleven soep in een afgesloten bakje in de koelkast.
Goed afgekoelde soep kan je gemakkelijk 3 à 4 dagen in de koelkast bewaren. In de diepvries kan je soep 3 à 4 maanden bewaren.
Als de soep goed is afgekoeld, kun je deze in de koelkast zetten. Je kunt de pan in zijn geheel in de koelkast zetten, afgedekt met vershoudfolie. Je kunt ook een bewaarbakje gebruiken. De soep is in de koelkast ongeveer twee dagen houdbaar.
Houdbaarheid Groentesoep
Groentesoep, uit een pakje, kant en klaar, of zelf gemaakt, kun je ongeveer twee dagen in de koelkast bewaren. Wel in een afgesloten bakje bewaren, en voordat de soep de koelkast in gaat laten afkoelen.
Ja, je kunt heel kort soep buiten de koelkast bewaren, maar doorgaans niet langer dan maximaal twee uur. Zelfs dan raden we het bewaren buiten de koelkast af. Laat de soep snel afkoelen, verpak het in plastic bakjes, en sluit deze luchtdicht af.
Hoelang kun je soep in de koelkast bewaren? Check de temperatuur van je koelkast. Soep houdt het 2 dagen uit tussen de 4 en 5 °C.
Soepen in een zak of blik uit de supermarkt hebben vaak een THT-datum op de verpakking vermeld staan. Dit betekend 'tenminste houdbaar tot', het is een soort adviesdatum. De soep kan na die datum nog goed zijn. Ruikt het nog goed en ziet het er niet gek uit, dan kunt u deze nog veilig eten.
"Voorafgaand aan onweer kan er sprake zijn van warm, drukkend en vochtig weer. Dan kunnen bacteriën zich snel vermeerderen", legt Van der Heijden uit. "Dan wordt soep of welk ander gerecht zuur. Het is heel belangrijk om dingen snel af te koelen als je kookt en niet te lang bij warm weer te laten staan.
Is je gerecht te zuur? Dit kun je toevoegen: Zoetmiddel: wortels aan een tomatensaus, rietsuiker, honing of agavesiroop. Zout: sojasaus, tamari (Japanse, glutenvrije sojasaus) of zout.
24Kitchen heeft uitgezocht wat hiervan de reden van is. Het komt er kort gezegd op neer dat het door chemische processen komt. Nadat gerechten afkoelen ontstaan er bepaalde processen en daarnaast krijgen de ingrediënten langer de kans om dieper in het gerecht te dringen en de smaak zo te intensiveren.
Het schuim komt aan de oppervlakte omdat je met je mixer lucht in de soep mixt. Die lucht komt dan bovendrijven in de vorm van kleine belletjes, schuim dus. Afschuimen is dus niet nodig!
Bewaartip voor dit product. Als je soep wilt bewaren na bereiding, laat hem dan snel afkoelen (zet de pan bijvoorbeeld in een bak koud water of ijs) en zet deze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Geschifte soep? No go! Soep kan schiften als je er kaas, eieren, room of andere zaken aan toevoegt. Dit verandert niets aan de smaak maar wel aan het uitzicht!
De kippensoep mag maximaal 2 uur buiten de koelkast staan. Vervolgens kun je de pan in de koelkast zetten, bedekt met vershoudfolie, óf je kunt de kippensoep overgieten in één of meerdere bewaarbakjes. Bewaar de kippensoep nu maximaal twee dagen in de koelkast voordat je deze weer opwarmt en opeet.
Gebruik een zeef
Wil je echt een supergladde soep, dan loont het om je gemixte soep nog eens door een zeef te laten passeren. Zo zijn die allerlaatste brokjes er zeker uit.
Soep koken Laat een soep of bouillon nooit koken! Als een soep of bouillon gekookt wordt verliest hij zijn smaak, worden alle vitaminen kapot gekookt en wordt hij “blind”.
Je doet er goed aan om je eten eerst eventjes te laten afkoelen. Niet alleen omdat het anders ten koste gaat van de smaak, maar vooral omdat je dan bacteriën minder de kans geeft zich te verspreiden. Het zit namelijk zo: als je je eten warm in de koelkast zet, stijgt de temperatuur van de koelkast.
Kippensoep is meestal drie tot vijf dagen houdbaar in de koelkast. Hoe weet je of de soep gebroken is? Ruik de soep: Als je de soep ruikt, moet deze een aangename geur hebben waarmee je je kunt identificeren. De kippensoep mag maximaal 2 uur buiten de koelkast staan.
Soep staat immers meerdere minuten te koken. Daardoor zijn de meeste bacteriën gedood, door het koken. Bij opwarmen kun je juist extra veel bacteriën in het gerecht krijgen. Daarom soep en andere gerechten slechts één keer opwarmen, en niet veelvuldig opwarmen.
Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Een restje eten dat je in de koelkast bewaart, kun je binnen 2 dagen nog opeten. Ligt een maaltijdkliekje langer dan 2 dagen in de koelkast? Gooi het dan weg. Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter.
In de koelkast kun je de soep twee dagen bewaren. Daarna kun je de soep beter weggooien, omdat je dan niet meer zeker weet dat deze nog goed is. Zeker als er ingrediënten als vlees in de soep zitten is twee dagen écht het maximum.
U kunt heel gemakkelijk zelf soep wecken. Het enige wat u anders moet doen, dan u gewend bent, is de soep 10 tot 15 minuten korter koken. Daarna gaan we de soep wecken in een inmaakketel gedurende 60 minuten op 100 graden bij een groentesoep. Bij een soep met vlees of kip is de wecktijd: 90 minuten op 100 graden.
Pompoensoep kun je na bereiding twee dagen bewaren in de koelkast. Je kunt de soep het beste snel laten afkoelen, bijvoorbeeld door de pan kort in een bak met koud water te zetten. Vervolgens zet je de pan goed afgedekt in de koelkast. De restjes mogen niet langer dan twee uur buiten de koelkast.