Als je een kleine ruimte wil inrichten is het goed om te bedenken dat lichte kleuren een ruimte vaak groter doen lijken. Kies voor een lichte kleur op de muur en een lichte vloer of ga juist voor een knusser effect met donkere kleuren. Bekijk goed hoe je de vloer wil neerleggen.
Net als gewone huizen, hebben ook Tiny Houses met wet- en regelgeving te maken. Zo heb je ook voor een Tiny House een omgevingsvergunning nodig om je huisje legaal ergens te kunnen plaatsen. Daarvoor wordt het huisje onder andere getoetst aan het Bouwbesluit.
Er zijn een aantal regels opgesteld door de RDW waar rekening mee moet worden gehouden. Zo mag een tiny house een woonoppervlak van hoogstens 50 m2 hebben, maar doorgaans wordt een maximum van 28 m2 aangehouden. Een huisje op wielen mag maximaal 13,60 meter lang, 2,60 meter breed en 4 meter hoog zijn.
Een tiny house dat met de juiste materialen is gebouwd en goed wordt onderhouden kan makkelijk tientallen jaren meegaan. Net als elk ander huis vraagt een tiny house om aandacht voor detail en goede kennis, zodat jij en je gezin er jaren van kunnen genieten.
Normaal gezien mag je in de meeste gemeentes 'kampeermiddelen' voor eigen gebruik op je eigen terrein plaatsen. Alles wijst er dus op dat je zeker en vast een tiny house zou mogen bouwen op jouw grond als er al iets staat, en waarschijnlijk zelfs zonder vergunning, maar dit zou niet kunnen dienen als een vast adres.
Als je in een Tiny house wilt wonen, heb je – net als wanneer je in een regulier huis wilt wonen – te maken met allerlei wet- en regelgeving. Zo mag je je huisje niet zomaar ergens neer zetten, maar alleen op een plek die een woonbestemming heeft.
Dit is de prijs exclusief grond. De grond kun je huren of kopen. Wat kost een tiny house van 50 m2? Tiny houses kosten tussen de 30.000 en 80.000 euro, waarbij grotere en luxere huizen duurder zijn.
Voor de Tiny Duo betalen ze rond de € 80.000,-, de kavel van 317 m2 kost € 100.000,-.
Het IKEA tiny house kost ongeveer 60.000 euro.
Zoek op bouwkavels bij huizenwebsites
Of je nou een huis wilt laten bouwen op een stuk grond of een Tiny House, qua vergunningen loopt het niet ver uit één. Maak dus vooral ook gebruik van de bouwkavels die worden aangeboden op Funda, JAAP en soms zelf Marktplaats.
Zet meubels niet te dicht bij elkaar, zo krijg je een ruimtelijk effect en maken ze een grootse indruk. Zet niet alle meubels tegen de muur. Schuif de bank eens een halve meter van de muur af of zet de eettafel los. Kies juist in een klein huis voor een ronde tafel die je los in de ruimte zet.
Je kunt twee of drie zonnepanelen op het dak van een gemiddeld tiny house plaatsen, wat niet genoeg zal zijn om de energiebehoeften van de meeste mensen te dekken, zelfs niet de bewoners van een tin house. Met een op de grond gemonteerd systeem kunt je zoveel panelen installeren als dat je nodig heeft.
De prijzen voor tiny houses verschillen behoorlijk, maar gemiddeld genomen ben je tussen de 20.000 en 100.000 euro kwijt.
Een Tiny House is niet groter dan 24m2, een Small House niet groter dan 48m2. De materialen worden duurzaam gekozen. Doordat er weinig ruimte is wordt elke vierkante meter optimaal benut. Ruimte voor veel spullen is er niet, waardoor bewoners heel bewust moeten kiezen wat zij wél of niet willen houden.
Of je voor een Tiny House op wielen of een Tiny House zonder wielen kiest, hangt vooral af van hoe vaak je wil verhuizen en hoe groot je wil wonen in je Tiny House. Als je eens om de 5 à 10 jaar wil verhuizen, kies je beter voor een Tiny House zonder wielen.
Een tiny house is een kleine, volledig uitgeruste woning van 30m2 tot maximaal 50m2. De 'tiny-house-movement' is naar Nederland overgewaaid vanuit de Verenigde Staten. Oorspronkelijk draait het bouwen van de kleine huisjes vooral om de filosofie: bewuster en duurzamer leven.
Voor het bouwen van een Tiny House zal volgens de wetgeving een omgevingsvergunning aangevraagd moeten worden. Een van de eisen om deze te krijgen is dat het gebouw voldoet aan het Bouwbesluit 2012, een wetgeving waar ook een Tiny House onder valt.
In essentie verwijst off grid naar een systeem dat volledig energie-onafhankelijk is. Bij een tiny house wordt dit begrip wel eens uitgebreid en verwijst het naar een tiny house dat volledig zelfvoorzienend is (dus ook op vlak van water en soms zelfs voedsel etc).
Vertakt afvoersysteem. Bij een vertakt afvoersysteem wordt het grijze water niet gefilterd. In plaats daarvan verdeelt het het afvalwater van het tiny house naar een groter gebied. Als je kleinere planten in de buurt van het huisje heeft, is dit systeem ideaal om ze water te geven.
Duurzaam wonen in een tiny house
Één van de grootste voordelen van het wonen in een tiny house is duurzaamheid. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van water, stroom en gas. Omdat je in een kleiner huis woont verbruik je ook minder. Dat merk je niet alleen in maandelijkse kosten maar ook bij de jaarafrekening.
Het ontstaan van Tiny Houses in Amerika is voortgekomen uit een aantal verdrietige gebeurtenissen. Door de instortende economie en rampen als orkaan Katrina raakten mensen hun huizen kwijt en konden starters moeilijker aan een woning komen. Er ontstond behoefte voor betaalbare en flexibele woonvormen.