Eerst wordt loszittend pleisterwerk verwijderd. Met een plamuurmes worden de voegen van de te behandelen barsten en scheuren vrijgemaakt, waarna het oppervlak wordt opgeschuurd. Hierna wordt het plafond ontvet en het overbodige stof weggehaald. Nu kunnen de scheuren worden opgevuld met opvulmiddel.
horizontale scheuren zijn vaak gevaarlijker dan verticale scheuren. Verticale scheuren ontstaan vaak door onvoldoende dilatatie. En zijn meestal niet gevaarlijk. Horizontale scheuren ontstaan daarentegen veel moeilijker en kunnen wijzen op funderingsproblemen.
Scheuren in het stucwerk zijn absoluut te repareren. Zeker glad stucwerk is prima te repareren, ook door de beginnende doe-het-zelver. Bij stucwerk met structuur is dat lastiger. Sterker nog, dit is praktisch onmogelijk 'onzichtbaar' te herstellen.
Je muur repareren doe je zo
Stap 1: krab een smalle scheur iets verder uit met een schroevendraaier of verfkrabber. Er moet ruimte voor de muurvuller zijn om zich te hechten. Bladderende verf of loslatende kalk steek je weg met een plamuurmes.
Een zetscheur is een scheur in de constructie die ontstaan is als gevolg van zetting. Meestal is zetting een éénmalig verschijnsel (nadat de fundering volledig belast is met de opbouw) en er ontstaat wel een scheur, maar de constructie blijft verder stabiel.
Scheurtjes in stucwerk met korrel kunnen heel simpel kunnen opgevuld met Repair Express Pleister: Deze kit met korrel is hier speciaal voor ontwikkeld. Enkel de scheur opvullen en afwerken. Door de structuur en kleur vormt de scheur straks één geheel met de ondergrond.
Kleine scheurtjes in stucwerk repareren
Krab losse stukjes weg met een verfkrabber en maak de ondergrond stofvrij. Maak het vulmiddel aan volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Smeer de scheurtjes dicht met behulp van een plamuurmes. Laat drogen en schuur de reparaties glad met fijnkorrelig schuurpapier.
Scheuren in stucwerk ontstaan in de meeste gevallen door de werking van de constructie van een woning. Dit treedt voornamelijk op als er grote temperatuur verschillen ontstaan. De meest voorkomende scheurvorming zijn die in een aanbouw of uitbouw, maar ook in nieuwbouwwoningen wil dit helaas voorkomen.
Een veel voorkomende oorzaak van scheuren in nieuw of oud stucwerk heeft te maken met de constructie van de fundering van de woning. Ook kunnen scheuren door grote temperatuurverschillen optreden. Dit komt door het uitzetten en inkrimpen van de materialen.
Een kleine scheur binnenshuis maakt niet zoveel uit, die kan niet veel kwaad. Het is natuurlijk niet fraai, maar hoeft niet met spoed verholpen te worden. Wanneer de scheur breder wordt en de 2 muurvlakken van elkaar gaan wijken is het een signaal om op te letten.
Bij een nieuwbouwwoning moet u er altijd rekening mee houden dat deze nog een jaar of vier de tijd nodig heeft om zich te zetten. Dit betekend dat de woning nog niet geheel strak op zijn fundering rust en nog op ze juiste plek moet gaan zakken.
Onzichtbaar een spack plafond repareren kan bijvoorbeeld met Alabastine Doe het Zelf Spack. Dat is spackverf in een spuitbus om plaatselijk wat beschadigingen bij te werken. Er is ook Alabastine Spackvuller verkrijgbaar voor het vullen van scheuren in spackwerk.
Oneffenheden wegwerken
Ontdek je putjes en gaatjes in je plafond? Dan moet je die eerst opvullen met een gladde plamuur. Nadat het plamuur is opgedroogd, schuur je alles mooi glad. Op die manier bekom je een mooi en effen eindresultaat.
Stucwerk droogt gemiddeld 1 mm per dag. Als u een laagdikte heeft van 3 cm dan zal het 30 dagen duren voor dat het stucwerk uitgedroogd zal zijn en u het kan voorzien van een schilder laag.
Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad en de klimaatomstandigheden zal 150m2 in de meeste gevallen in 3 opeenvolgende dagen worden afgerond.
Je zorgt eerst voor 'iets' waartegen je kan werken, een stuk gyproc dat je in het gat lijmt of je spuit het gat eerst op met pur schuim (echt simpel zal dat ook niet zijn, goed ontstoffen en licht bevochtigen). Daarna werk je daar in laagjes tegenaan.
Dit is een kant-en-klaar product voor plaatselijk bijwerken van spackspuitwerk binnenshuis. Het eindresultaat is overschilderbaar en het product is eenvoudig in gebruik.
Welke kit gebruik je bij stucwerk
Voor pleisterwerk en en stucwerk is structuurkit een goede keuze om te gebruiken. Het is namelijk speciaal ontwikkeld voor het afdichten van kieren en naden rondom sierpleisterwerk op wanden en plafonds. Ook ter opvulling van scheuren in stucwerk is het erg geschikt.
Scheuren Overgang Muur Plafond
Na het stucen, dat er al even op zit, heb je scheuren op de overgang muur en plafond. Dat is te repareren met een kit. Zorg voor de juiste opvulmaterialen. Deze moeten flexibel zijn zodat de kans op weer scheuren, verkleind wordt.
Daarnaast is de polymeerkit weerbestendig en is het bestan tegen zoutwater en chloor, daarom is dit ook zelfs geschikt voor waterdichte verbindingen in de scheepsbouw. Het hecht zeer goed aan droge maar ook vochtige ondergronde.