Algemeen. Wol is van nature ademend, waardoor het vocht kan worden afgevoerd. Daarnaast is wol anti-bacterieel en heeft een uitstekende natuurlijke vuilbestendigheid. De wol reinigt zichzelf en is vuilafstotend doordat het vuil aan de oppervlakte blijft door de natuurlijke oliën in de wol.
Wol reinigt zichzelf
Tuurlijk, soms is het gebruik van de wasmachine en wasmiddel onvermijdelijk. Maar, wist je dat wol zelfreinigend is? Wol bevat namelijk het natuurlijke vet lanoline, wat vuil- en waterafstotend is. Wanneer lanoline in aanraking komt met vocht, werkt deze als een natuurlijke zeep.
Als wolvezels nat worden, nemen ze water op, waardoor ze gaan zwellen en uitrekken. De wol op een schaap wordt langer in de regen! Als de dikte van de vezels in een garen verandert, moet ook de hoek veranderen waaronder ze om elkaar heen gedraaid zijn. Het eindresultaat is dat het garen dikker en korter wordt.
HOE VAAK MOET JE WOL WASSEN? Van eens per jaar tot twee of drie keer per seizoen. Wol bevat veel vet, waardoor het van nature antimicrobieel is. Daarom hoef je wol niet zo vaak te wassen.
Breng het kledingstuk in vorm en laat het (liggend) drogen. Gebruik liever geen wasverzachter voor je wol. Wasverzachter vormt een laagje om de wolvezel. Dit is schadelijk voor de wol en zo verliest wol zijn werking.
Was wol niet op een koud programma
Het is beter om de wolwas niet op een koud programma te draaien. Te koud leidingwater in de winter doet de vezels schrikken waardoor je wollen kledingstuk gaat krimpen. Wij adviseren temperaturen van 30°C voor kasjmier, lamswol en angora, en 40°C voor alle andere wolsoorten.
Doe dit absoluut niet met je wol!
Azijn tast namelijk de lanoline die van nature in wol zit aan. Is je wollen kleding toch toe aan een reparatie en kom je er zelf niet uit?
Wolwasmiddel met lanoline
De beste wasmiddelen voor wol bevat namelijk het bestandsdeel lanoline, dat afkomstig is van schapenwol. Gebruik daarom altijd een speciaal wolwasmiddel om de kwaliteit van je wollen kleding te waarborgen.
Door het wassen van je wol met ons wolwasmiddel met lanoline krijgt je trui na het wassen een nieuw vetlaagje.
U kunt uw ruwe wol en merinowol met de wasmachine of met de hand wassen. Was uw wol bijvoorbeeld met gewoon wasmiddel voor wol en op de juiste temperatuur en laat het dan centrifugeren.
Gebruik ongeveer 1 eetlepel shampoo of conditioner op 1 liter water. Je mag ook meer gebruiken als het kledingstuk erg gekrompen is. Dompel het kledingstuk helemaal onder en laat het een half uur weken. Een goed doorweekt kledingstuk kun je gemakkelijker oprekken.
Hoe maak ik hem weer lekker zacht? Wanneer je wollen trui begint te 'prikken' maak je hem weer zacht door de trui licht vochtig in een plastic zak, voor een dag in de diepvriezer te stoppen. Laat de trui daarna voorzichtig ontdooien.
Wol is water en vuilafstotend
Wol bevat namelijk van nature lanoline, ook wel wolvet genoemd. De lanoline in wol zorgt ervoor dat water en vuil niet in de vezels trekken. Het vettige laagje stoot druppels en vuil af waardoor het als het ware van de wol afrolt.
Wol is een natuurlijk materiaal en staat bekend om zijn veelzijdige eigenschappen. Wol isoleert, neemt vocht op, is elastisch en water- en vuilafstotend. Wol is tevens antibacterieel, neutraliseert geurtjes en beschermt tegen UV-straling.
Zo kan je een schapenvacht wassen op de hand of in de machine op een wolwasprogramma van 30 graden. Handwas: – Gebruik een ecologisch wolwasmiddel of wolwasmiddel speciaal ontwikkeld voor het wassen van een schapenvacht bijvoorbeeld ons wasmiddel schapenvacht van Heitmann.
De krimp in de breedte was gemiddeld 27%. De krimp in de hoogte was gemiddeld 31%. Als je een lap breit en er daarna vormen uit knipt, maakt het niet heel erg uit hoe de krimp precies is.
Hoe kan je een wollen trui wassen? Wil je een wollen trui wassen, gebruik dan nooit zeep of soda. Gebruik lauw, liefst kalkvrij water en een schepje borax of een paar druppeltjes ammoniak.
Op het etiket van sommige truien en in het algemeen gebreide goederen, wordt vaak aangegeven dat het kledingstuk best liggend gedroogd wordt. Dit is vanwege het gevaar dat de trui kan uitrekken en uit model kan gaan. Dit zou kunnen voorvallen vanwege het zware gewicht dat deze kledingstukken hebben wanneer ze nat zijn.
Was wollen kleding niet te vaak. Als je wollen kleren uitdoet, geef ze dan ruimte en lucht, zodat de zelfreinigende eigenschappen van de wol hun werk kunnen doen. Als het weer het toelaat, hang dan je wollen kledingstuk of deken eens buiten.
Vloeibaar wasmiddel
En je machine blijft schoner omdat er niets achterblijft in de wasmiddellade. Ook lost een vloeibaar wasmiddel sneller op. Met vloeibaar wasmiddel was je ook duurzamer dan met poeder, omdat er minder microvezels loslaten.
Wol met de hand wassen
Gebruik nooit warm water, maar altijd koud of lauw water. Als het kledingstuk extreem vies is kun je lauwwarm water gebruiken. Was je wollen kleding altijd met wasmiddel dat special voor wolwas is. Ook kun je het wasmiddel beter in de kleding 'knijpen' dan dat je erop gaat wrijven.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Daarnaast kunt u het ook als basis voor sladressings gebruiken, bijvoorbeeld.
Toch een kriebelende trui gekocht? Azijn to the rescue! Door een scheutje azijn toe te voegen aan je wollen was, zullen harde en jeukende pluisjes meteen weer een stuk zachter worden. Vergeet in dat geval je trui niet binnenstebuiten te wassen.
Ruikt je was juist heel muf? Dan kun je je kleding laten weken in koud water, gemengd met een kopje baking soda. Dit zuiveringszout helpt bij het vrijgeven van alle geurtjes die in de stof zitten. Vergeet niet om eerst even te kijken of je kleding tegen baking soda kan, door het op een stukje binnenin te testen.