Om ervoor te zorgen dat u voortaan het toilet spoelt met regenwater, hebt u een regenwatersysteem nodig. Zo'n installatie zorgt voor de opvang van regenwater. Dit gaat veelal via de goot en een pijp. Het regenwater komt dan in een reservoir, bijvoorbeeld een regenwaterput, kunststof tank of waterzak.
Technisch gezien is het niet zo ingewikkeld om over te schakelen op regenwater. Uw toilet moet dan worden aangesloten op een regenwatersysteem dat de opvang van regenwater verzorgt. Het water wordt gefilterd en bewaard in een reservoir. Dit kan een betonnen put zijn, een tank van kunststof, maar ook een waterzak.
De zwaartekracht van het water drukt de uitwerpselen het riool in en de wc is weer schoon. Dit werkt dus op basis van de zwaartekracht van het water. Dit kun je ook zelf doen door een emmer erbij te pakken en deze elders te vullen met water waar je wel bij kunt.
nieuws Regenwater is veilig om het toilet door te spoelen, te poetsen, om de was te doen, de tuin te besproeien of de auto te wassen. Maar het is niet gezond genoeg om te drinken. Gebruik het daarom zeker niet in de keuken, en ook niet om je tanden te poetsen of te douchen.
WC doorspoelen met regenwater en een regenwatersysteem
Dit gaat veelal via de goot en een pijp. Het regenwater komt dan in een reservoir, bijvoorbeeld een regenwaterput, kunststof tank of waterzak. Wanneer u de wc doorspoelt, pompt het regenwatersysteem het water op.
Toch is regenwater niet altijd aan te raden voor de wasmachine. Het is niet drinkbaar en niet altijd even zuiver. Terwijl regen uit de lucht valt, van het dak naar de regenwaterput loopt en door de leidingen vloeit, kan het immers verontreinigd raken met bijvoorbeeld metalen en organische stoffen.
Een eenvoudige optie is om een emmer water mee te nemen onder de douche. De eerste liters water zijn vaak toch koud, dus die kun je prima opvangen in een emmer. Met dit water kun je bijvoorbeeld weer de planten water geven of het zwembad buiten vullen. Probeer ook niet langer dan vijf minuten onder de douche te staan.
Wanneer een WC niet snel ontstopt wordt kan dit voor veel problemen zorgen. Zo kan de WC overstromen en krijg je te maken met waterschade en nare geurtjes. Ook kan een verstopping het leidingwerk beschadigen, wat in sommige gevallen betekent dat er onderdelen vervangen moeten worden. Dit kan hoog in de kosten lopen!
Stijgend toiletwater komt in enkele gevallen voor. Bijvoorbeeld een septische put die vol is. Wat we ook vaak horen: er is wat ingevallen. Dat kan gaan van een geurblokje (dit merken we vaak), speelgoed, maandverbanden, condooms tot een vals gebit.
Neen. Regenwater is veilig om mee te poetsen of de auto te wassen. Maar het is niet gezond genoeg om te drinken. Ook om je te wassen is regenwater niet hygiënisch genoeg.
Onze zucht naar besparen op water en elektriciteit zorgt ervoor dat je wasmachine een kweekschool van microben wordt. Als je wast op 30° Celsius gaat je was ruiken. Wie met regenwater wast, heeft er nog sneller last van want daar zit nog allerlei vuil in.
Je kunt een salmonella-infectie krijgen van regenwater
Maar het kan ook ernstiger uitpakken. Bijvoorbeeld als er salmonella in het water komt. Veel vogels dragen de salmonellabacterie bij zich.
PVC: de veelzijdige oplossing voor de afvoer van regenwater!
Bij DYKA vindt u diverse PVC buizen voor de afvoer van regenwater. Zo heeft u keuze uit een vierkante PVC buis voor een nette wegwerking in de gevel, of ronde buizen in donkerbruin, ISO-kleur of grijs.
“Als bladeren of ander organisch materiaal in de regenwaterput te- rechtkomen, beginnen die te rotten, en dat stinkt. Dat gebeurt meestal in de herfst als de bladeren vallen en vooral bij woningen die omringd zijn door bomen. De verrotte bladeren zinken naar de bodem van de regenwaterput en vormen daar een sliblaag.
Voor een regenwaterinstallatie met betonnen reservoir betaal je tussen de 2.000 en 4.650 euro. Voor een met een kunststof regenwaterreservoir ligt de prijs tussen 2.900 en 6.000 euro. Vergeet niet dat de btw, het transport en de installatiekosten hier nog moeten bijgeteld worden.
Sluit openingen, zoals deuren, zoveel mogelijk af. Maak een tijdelijke nooddrempel van zandzakken of plaats een schot om het water tegen te houden. Sluit afvoeren van toilet, gootsteen of afvoerputjes af door er een theedoek of andere prop in te stoppen. Zet emmers of bakken neer om het water op te vangen.
U kunt een ontluchtingsprobleem herkennen aan een lage waterstand in de wc. Als het water erg laag staat functioneert het niet meer als buffer tegen nare geurtjes uit het riool. Het water staat vaak laag als er in de riolering onderdruk ontstaat. Dit probleem komt niet alleen voor bij wc's maar ook bij vaatwassers.
Tracht altijd eerst om je wc te ontstoppen met baksoda (natriumbicarbonaat) en azijn. Dit mengsel laat je een paar minuten inwerken, waarna je een emmer heet water in het toilet giet. Dit mengsel laat je vervolgens de hele nacht inwerken. 's Ochtends zou het dan vlot moeten lukken om het toilet door te spoelen.
– onvoldoende water. Als de toiletpot bij het doorspoelen niet goed wordt leeggemaakt, wordt er waarschijnlijk te weinig water vrijgegeven, of wordt het water te langzaam vrijgegeven. De eerste plek die u in dat geval moet controleren, is de stortbak. Controleer het waterniveau.
Een normaal spoeltoilet gebruikt ongeveer 6-8 liter water per spoelbeurt. Dat is gemiddeld 30-40 liter water per persoon per dag. Er zijn waterbesparende toiletten met spoelonderbreking of een spaarknop, waarmee je de hoeveelheid spoelwater voor de 'kleine boodschap' kunt verkleinen.
Stortbak vervangen. Klanten betaalden gemiddeld €90,- excl stortbak en ombouw. Een oud toiletreservoir is na verloop van tijd aan vervangen toe. Soms is het niet zo hygiënisch meer.
Regenwater is van voldoende kwaliteit en bovendien zachter dan leidingwater waardoor het geschikt is voor de wasmachine. Door regenwater te gebruiken voor de wasmachine en het toilet kun je op de kosten voor drinkwater besparen en help je het milieu.
Om regenwater drinkbaar te maken, moet je het regenwater eerst zuiveren. Een geschikt proces is bijvoorbeeld membraanfiltratie. Dit wordt ook gedaan door sommige drinkwaterbedrijven om drinkwater te maken van oppervlaktewater.
Volgens het RIVM is regenwater niet schoon genoeg om zo als drinkwater te gebruiken. Het heeft geen constante kwaliteit en moet eerst gezuiverd worden. Ook is de hoeveelheid regenwater die via daken wordt opgevangen, niet genoeg om een gezin het hele jaar voldoende drinkwater te bieden.