Laat de auto thuis. Loop, fiets of gebruik het openbaar vervoer zo vaak mogelijk. Vermijd vliegen waar mogelijk. Kies voor een alternatieve vorm van transport, zoals de trein, of kies een andere vakantiebestemming waarvoor je niet in het vliegtuig hoeft te stappen.
Noorwegen aan kop met 5,8 hectare en de kleinste gemiddelde voetafdruk in Europa heeft Moldavië met 1,3 hectare. De gemiddelde Europese voetafdruk komt neer op 4,4 hectare per persoon. Daarmee staat Europa tussen de andere werelddelen in de middenmoot.
Het WWF omschrijft het begrip ecologische voetafdruk als volgt: "Je kunt meten hoeveel ruimte nodig is voor de productie van wat we gebruiken en de opname van CO2 die we uitstoten. Deze ruimte omgerekend naar de hoeveelheid productief land, in gha (mondiale hectare) gemeten, heet de ecologische voetafdruk."
Nederland heeft in totaal 13.3 miljoen hectare biocapaciteit, of te wel 0,78 hectare biocapaciteit per inwoner. De ecologische voetafdruk is echter 5,7 hectare per persoon. Dit betekent dat de ecologische voetafdruk ruim 7x groter is dan de beschikbare biocapaciteit per inwoner.
De tien landen met de grootste ecologische voetafdruk per persoon zijn, in aflopende: Koeweit, Qatar, Verenigde Arabische Emiraten, Denemarken, België, Trinidad en Tobago, Singapore, Verenigde Staten, Bahrein en Zweden. Globaal wordt meer dan de helft van de ecologische voetafdruk veroorzaakt door uitstoot van CO2.
Wat is een goede ecologische voetafdruk? Hoe kleiner je voetafdruk, hoe minder schade je aanricht aan het milieu. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de natuur voldoende ruimte krijgt om zichzelf te herstellen als iedereen gemiddeld een voetafdruk zou hebben van 1,8 hectare. Dat zijn ongeveer 3 voetbalvelden.
Een ecologische voetafdruk is een schatting van de oppervlakte aarde die je nodig hebt om te maken wat jij nodig hebt om te leven én om te verwerken wat jij verbruikt hebt. Kortom, hoeveel oppervlakte van onze aardbol heb jij nodig voor jouw levensstijl? Hoe minder je verbruikt, hoe kleiner jouw voetafdruk.
We verbruiken te veel
Gemiddeld is het 2.8 gha, dat is dus ongeveer 1,6 aardbol. Hier komt ook het idee van Earth Overshoot Day vandaan. Dit is de dag waarop we onze jaarvoorraad aan aarde verbruikt hebben als iedereen zou leven als een gemiddelde wereldburger. In 2019 viel die al op 29 juli.
Nienke zet haar beste beentje voor en reist door Nederland op zoek naar mensen met een kleine voetafdruk. Niet letterlijk natuurlijk maar aan de hand van jouw ecologische voetafdruk, kun je bepalen hoeveel je van de planeet vraagt. Hoe reis je, wat eet je en hoe woon je?
Met de voetafdruktest van het WWF bereken je gemakkelijk de grootte van je ecologische voetafdruk. Door middel van een aantal vragen krijg je inzicht in jouw persoonlijke levensstijl op aarde gebaseerd op vier verschillende thema's: wonen, voedsel, spullen en vervoer. Hoe meer minder hectare jij nodig hebt, hoe beter.
Groene stroom is afkomstig uit groene energie en wordt dus opgewekt met behulp van zon, wind, waterkracht en warmte. Vervolgens zet het energiebedrijf deze milieuvriendelijk opgewekte elektriciteit samen met de 'gewone' stroom op het elektriciteitsnet.
Welk dier vervuilt dan het meest? Het ene dier is het andere niet: runderen eten meer en ander voer dan kippen. Runderen (of preciezer geformuleerd: de productie van rundvlees) vragen ook de meeste ruimte en stoten de meeste broeikasgassen uit (met name omdat ze veel methaan produceren), gevolgd door varkens en kippen.
De ecologische voetafdruk van de gemiddelde Belg is 5,1 hectare. De gebruikte ruimte die voor ieder persoon op aarde in theorie beschikbaar is, is daarentegen 1,8 hectare.
In Nederland is de ecologische voetafdruk in 1995 geïntroduceerd door milieuorganisatie De Kleine Aarde. Per mens is op basis van een eerlijke verdeling 1,63 mondiale hectare beschikbaar. Wereldwijd gebruiken we nu per mens 2,7. Een gemiddelde Nederlander gebruikt zelfs 4,9 hectare!
Als iedereen zou leven als een Nederlander, dan hebben we 3,5 aardbollen nodig om te voldoen aan de consumptie. Wereldwijd bedraagt de ecologische voetafdruk anderhalve aarde. Dat blijkt uit het Living Planet Report van het Wereld Natuur Fonds.
"Het is een vrij simpel concept, maar communicatief heel sterk." De voetafdruk wordt uitgedrukt in aardbolletjes. Zo hebben wij wereldwijd 1,7 aardes nodig om in onze behoeften te voorzien. En als iedereen zou leven als een Nederlander is dat zelfs zo'n 3,5 aarde.
De gemiddelde Amerikaan heeft een ecologische voetafdruk van negen hectaren, of ongeveer 17 voetbalvelden.
Simpel uitgelegd is je ecologische voetafdruk (of mondiale voetafdruk) het stuk land dat jij gebruikt om te leven. Alle ruimte die nodig is om het voedsel en de producten die je gebruikt te produceren wordt meegerekend. En ook je CO2 uitstoot telt mee.
De ecologische voetafdruk is een getal dat weergeeft hoeveel biologisch productieve grond- en wateroppervlakte nodig is om je consumptieniveau te kunnen handhaven, en om de afvalproductie te kunnen verwerken.
Deze ruimte aan productief land dat we nodig hebben noemen we de Ecologische Voetafdruk. De ecologische voetafdruk kan je uitdrukken in gha (mondiale hectare). Bij een eerlijke verdeling is per persoon wereldwijd 1,7 gha beschikbaar. Wereldwijd gebruiken we nu gemiddeld 2,6 gha per persoon.
Koop je vaak nieuwe spullen, kleding of elektrische apparaten dan wordt je voetafdruk groter. Het is daarom beter om te kiezen voor tweedehands spullen. Ook wat je eet telt mee. Productie van vlees en zuivel kost veel ruimte, een vegetariër of veganist heeft dus vaak een kleinere voetafdruk.