Onder artikel 34-beroepen vallen onder andere diëtisten, ergotherapeuten en de logopedisten. In tegenstelling tot de artikel 3-beroepen geldt er voor deze beroepsbeoefenaren geen verplichting tot registratie in het BIG-register en zijn ze ook niet onderworpen aan het wettelijk tuchtrecht.
In de Wet BIG (artikel 3) worden 11 beroepsgroepen genoemd: apotheker, arts, fysiotherapeut, gezondheidszorgpsycholoog, klinisch technoloog, orthopedagoog-generalist, physician assistant, psychotherapeut, tandarts, verloskundige en verpleegkundige.
Tuchtrechtspraak is een vorm van rechtspraak die erop toeziet dat de leden van een beroepsgroep zich aan de gedragsregels van hun beroep houden. Het gaat hierbij om vrije beroepen, zoals artsen, notarissen, gerechtsdeurwaarders en accountants.
De Wet BIG is bedoeld om de kwaliteit van de beroepsuitoefening te bevorderen en te bewaken. En de cliënt te beschermen tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen van zorgprofessionals. Als verzorgende IG ben je zelf verantwoordelijk voor het verlenen van verantwoorde zorg.
Als verzorgende IG heb je niveau 3. Je kunt en mag verpleegtechnische handelingen uitvoeren, zoals injecteren, katheteriseren en een maagsonde inbrengen. Verzorgenden zonder deze opleiding zijn hiertoe niet bevoegd.
Beide rechtsgebieden hebben een eigen belang te beschermen, met eigen doelen, criteria, bewijsregels en procedures. In het tuchtrecht gaat het om de kwaliteit van de beroepsuitoefening, in het strafrecht om de bescherming van de rechtsorde tegen - ernstige - inbreuken.
Verzorgende IG valt wel onder de wet BIG, maar is geen artikel 3-beroep (zoals bijvoorbeeld arts en verpleegkundige). Dit betekent dat je geen BIG-registratie nodig hebt om jezelf Verzorgende IG te mogen (blijven) noemen.
Artikel 3-beroepen: hebben een wettelijk beschermde beroepstitel; moeten zich registreren in het BIG-register; vallen onder het tuchtrecht.
Voorwaarden voor een BIG-registratie
U heeft een erkend diploma voor een van de artikel 3 of 36a-beroepen; Met een Erkenning van beroepskwalificaties voor een van deze beroepen voldoet u aan deze eis. U beheerst de Nederlandse taal; U moet hiervoor een Bewijs van Nederlandse taalvaardigheid aanleveren.
Beroepen in het lichte regime (waarover later meer) kennen een beschermde opleidingstitel (dit zijn o.a. diëtisten, apothekersassistenten en de verzorgende IG (individuele gezondheidszorg). Deze titel mag gevoerd worden als een wettelijk vastgelegde opleiding afgerond is.
Een BIG-registratie is alleen noodzakelijk als iemand ook echt actief werkt in het beroep. Iedereen kan het register raadplegen. Het BIG-register verzorgt ook de erkenning van buitenlandse diploma's.
Artikel 36 van de Wet BIG regelt wie bepaalde handelingen mag verrichten en welke handelingen dat zijn. De regelingen gelden naast voor verpleegkundigen vooral voor artsen, tandartsen en verloskundigen.
Verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten die volgens anderen tekort schieten in hun zorgverlening kunnen voor een tuchtcollege worden gedaagd. Het doel van deze rechtspraak: het bewaken van de patiëntveiligheid en de kwaliteit van de beroepsuitoefening.
Een aantal beroepen in de Nederlandse gezondheidszorg zijn wettelijk verankerd in de Wet Beroepen Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG) met bijbehorende BIG-opleiding. In Nederland bestaat geen opleiding tot chiropractor. Een chiropractor kan zich daarom ook niet inschrijven in het BIG-register.
In het algemeen geldt: heb je langer dan 5 jaar een handeling niet meer verricht dan ben je niet meer bekwaam. Je zult je dan onder begeleiding van bijvoorbeeld een docent of collega eerst weer de handeling eigen moeten maken. Daarna ben je weer bekwaam.
) De opleiding Ziekenverzorgende betreft een voorloper van de huidige opleiding Verzorgende IG, maar een ziekenverzorgende zonder applicatiecursus staat niet gelijk aan de Verzorgende IG. De opleiding vóór 1986 zonder applicatiecursus staat wel gelijk met verzorgende AG. De titel VIG mag dus niet gevoerd worden.
Onder verpleegtechnische handelingen vallen o.a. voorbehouden handelingen zoals injecteren, katheteriseren, puncteren en maagsonde inbrengen en risicovolle handelingen zoals trachea verzorgen, stomazorg, zuurstof toedienen en medicatie via sonde toedienen.
Gemiddeld duurt een procedure bij een tuchtcollege zeven maanden.
U kunt naar een Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg als uw arts bijvoorbeeld een verkeerde of te late diagnose heeft gesteld. Het college behandelt klachten over zorgverleners die bij het uitoefenen van hun functie in gebreke zijn gebleven. U kunt alleen klagen over zorgverleners die onder het tuchtrecht vallen.
Krijgsgevangenen worden op grond van artikel 84 van de Derde Geneefse Conventie berecht door een militaire rechtbank, tenzij de wetten van het houdende land expliciet toestaan dat berechting plaatsvindt door een civiele rechtbank.
Het is leerzaam, leuk en persoonlijk vind ik het niet erg moeilijk. Het is ook leuk om in een klas te zitten met jongeren en ouderen. Je kunt elkaar allemaal wat leren. En straks zal ik heel erg trots op mezelf zijn dat ik dit diploma gehaald heb.”
Heb je een opleiding tot verzorgende of verpleegkundige (niveau 3 en hoger)? Dan ben je door je opleiding bevoegd om medicatie te geven. Heb je een andere opleiding? Dan heb je die bevoegdheid niet.