Hou de eerste kennismaking tussen jouw kind(ren) en de nieuwe partner kort.Geef het kind hierbij de ruimte om op eigen tempo kennis te maken. Verplicht de kinderen niet om jouw nieuwe partner als een extra mama of papa te zien of aan te spreken. Geef ze tijd om deze nieuwe persoon in hun leven te aanvaarden.
Forceer niets. Probeer het contact tussen je nieuwe partner en je kind niet te forceren maar laat je kind vrij in hoeverre hij/zij dit contact opzoekt of afwacht. Leg hier geen druk op. Het geeft kinderen een prettig gevoel als zij 'niks hoeven met de ander' en zelf kunnen aangeven in hoeverre ze dit wel willen.
Tegenwoordig maken steeds meer mensen in een ouderschapsplan afspraken over de termijn waarop een nieuwe partner mag worden voorgesteld aan de kinderen. Ze spreken bijvoorbeeld af dat de nieuwe relatie minstens een half jaar (of een jaar, of drie maanden) moet duren voordat de kinderen betrokken worden.
Ga iets leuks doen, maak bewust tijd en aandacht vrij en geef je kind even de onverdeelde aandacht. Hij/zij zal het heerlijk vinden! Daarnaast zijn er kinderen die zich op de tweede plek voelen staan. Maak je kind steeds weer duidelijk welke plek je kind bij jou heeft!
Een samengesteld gezin kent zijn uitdagingen. Hoe ouder de betrokken kinderen, hoe moeilijker het vaak is. Op het moment dat iedereen de tijd krijgt en ook neemt om aan deze nieuwe situatie te wennen is de kans van slagen groter. Reflecteer vaak, ook voor jezelf.
Gun jezelf de tijd om je stiefkind steeds een klein beetje meer als leuk te zien. Door open te staan voor de momenten waarop het leuk was en bewust stil te staan bij dat gevoel vergroot je de kans op het aantal momenten dat je van je stiefkind kunt genieten. Ok, dit kan niet altijd. Maar als het wel kan, doe het dan.
Het beste is om jezelf en je ex de tijd te geven om alles te laten bezinken. Zeker als je ex al zo snel een ander heeft is de kans groot dat hij/zij in een reboundrelatie is beland. Het beste is om ook aan je omgeving, je vrienden en familie te laten zien dat je de situatie accepteert.
Meer dan 60% van de mensen die na een scheiding aan een nieuw samengesteld gezin beginnen, gaat binnen vijf jaar alweer uit elkaar. Een schrikbarend hoog percentage, waaruit blijkt dat het niet vanzelfsprekend is dat het samenvoegen van twee gezinnen een succes wordt.
Om de nieuwe relatie na een scheiding alle kans te geven, helpt het om te weten waar je vorige relatie(s) op is vastgelopen. “Bij sommigen begint het pas na een aantal mislukte relaties te dagen dat er een bepaald patroon zit in dat falen. Dan beginnen ze te snappen dat het niet alleen aan die ander ligt.
Kreeg de nieuwe partner van uw ex gezag over uw kinderen? Dan hoeft u misschien ook minder alimentatie te betalen. De nieuwe partner wordt namelijk onderhoudsplichtig. Het inkomen van de nieuwe partner telt dan mee in de berekening van de kinderalimentatie die u moet betalen.
Een 'rebound' relatie is een relatie die je aangaat om een andere, belangrijke relatie in je leven te vergeten. Een rebound-relatie is dus een 'relatie' die iemand begint om een recente beëindiging van een relatie te verwerken. Je 'gebruikt' iemand anders dus om je eigen recentelijke relatie te verwerken.
Hoewel u er misschien niet op zit te wachten, is het altijd verstandig om zelf aan uw ex-partner te vertellen dat u een nieuwe relatie heeft. Zeker wanneer u samen kinderen heeft, kan openheid hierover een hoop miscommunicatie en conflicten voorkomen. U doet er dus goed aan om transparant te zijn.
Steun elkaar als partners in je nieuwe relatie
Stel samen basisregels vast. Zorg dat jullie op een lijn zitten. Het is belangrijk dat jullie elkaar steunen en een stevig team vormen. Regelmatig tijd voor elkaar vrijmaken en leuke dingen doen, versterkt jullie band.
Zodra je zeker weet dat je kinderen er klaar voor zijn kun je de nieuwe partner op neutraal terrein introduceren als goede vriend (in). Ga bijvoorbeeld iets leuks doen, naar de speeltuin, dierentuin en laat je kinderen en je nieuwe partner samen praten. Blijf van elkaar af!
De kosten verdelen
Naar verhouding van inkomen. Stel dat je drie vijfde deel van het gezamenlijke inkomen verdient en je partner twee vijfde deel. Jij betaalt dan ook drie vijfde deel van de gezamenlijke uitgaven, en jouw partner twee vijfde deel. Hetzelfde bedrag overhouden.
Tips. Vertel het samen, zodat de kinderen zien dat jullie beiden blij zijn met deze baby. Laat daarbij merken dat jullie nog net zo blij zijn met hen, verzeker hen dat jullie aandacht voor ze zullen blijven houden en vraag wat ze belangrijk vinden om apart te (blijven) doen met hun ouder.
Als stiefouder heeft u niet automatisch ouderlijk gezag. Er kunnen ook maar twee mensen gezag hebben over een kind en dit zullen doorgaans de biologische ouders zijn. In de situatie dat één van de twee biologische ouders het gezag heeft verloren, is het mogelijk om als stiefouder gezag aan te vragen.
Doorgaans is dat 30 dagen. Je ex kan alleen op die manier zichzelf afvragen wat jij allemaal uitspookt. De ene keer zorg je dat je wat informatie geeft over jezelf, en de andere keer ben je weer heel ongrijpbaar. Als een man onzeker is over jou en hoe het met je gaat is dat juist prima.
Hoelang duurt het? “Vaak houdt het op na twee jaar, dat is de logische herstelperiode na een relatie. De duur van zo'n reboundrelatie loopt dus gelijk met de periode van rouw na een lange relatie. Wanneer je jezelf opnieuw gevonden hebt, weer in evenwicht bent, dan houdt het op”.
Wat is oudervervreemding? 'Bij een verstoorde ouder-kindrelatie is het systeem van het gezin uit balans. Het is een extreem voorbeeld hoe het kind uit beeld kan raken, terwijl zowel vader als moeder juist strijden voor het belang van het kind. Er is dus niet één ouder die het 'doet' of schuldig is.
Kan je het eigenlijk maken om 'nee' te zeggen, als je kind vraagt of het lief mag blijven slapen? “Absoluut. Elke ouder kan dat zelf beslissen op basis van de eigen opvoeding, eigen waarden, eigen normen”, vindt kinderpsychiater Lieve Swinnen. “Alle meningen zijn oké.