Een goede verse zalm kun je ook rauw eten, weet Van den Berg. "Dan kun je er een soort sashimi van maken, dus dan maak je gewoon blokjes zalmfilet. Hij moet dan wel echt lekker vers zijn."
Wie zijn type zalm – en ook de bron van herkomst (een degelijke visboer, een betrouwbare supermarkt of een goed restaurant) – overdacht kiest, zal met zijn sushi, sashimi of poké bowl geen enkel risico lopen. Integendeel zelfs: ook rauw is en blijft zalm niet alleen lekker, maar ook nog eens supergezond.
De huid van zalm is helemaal veilig te eten, het is zelfs erg voedzaam om de huid te eten. Hierin zit namelijk een hogere concentratie eiwitten en omega-3-vetzuren dan in de zalmfilet zelf. Vooral de omega-3-vetzuren in de zalmhuid zijn positief, aangezien veel mensen te weinig van deze vetzuren binnenkrijgen.
Qua zalm in de sushi adviseren we om te kiezen voor rauwe zalm. Denk hierbij aan erg verse kweekzalm van de visboer of kies voor gerookte zalm. Voor de rijst in sushi kun je het beste gaan voor een zo vers mogelijke rijst.
Het is de bedoeling dat je de zalm (net als bij biefstuk) niet helemaal door gaart, medium gaar is hij echt het lekkerste.
Zalm kan veilig worden geconsumeerd bij een interne temperatuur van 135°F als deze temperatuur ten minste 15 seconden wordt aangehouden . Bij deze interne temperatuur is het zalmvlees medium-well doneness.
Niet helemaal doorbakken zalm
Het is niet erg als gebakken zalm nog een beetje roze en glanzend is. Ben je zwanger of maak je de vis voor kwetsbare mensen (zoals ouderen, zieken of hele kleine kinderen)? Bak de zalm dan wel goed door.
Rauwe zalm is een populair ingrediënt in veel gerechten over de hele wereld — sushi staat bijvoorbeeld bekend om zijn rauwe zalmaanbiedingen zoals sashimi . Als u ooit in de Scandinavische regio's van de wereld bent, kunt u genieten van een stevig voorgerecht van rauwe zalm, zout, suiker en dille, genaamd gravlax.
'Zowel onze tonijnsteak als de zalmfilet zijn bedoeld om verhit te worden', laat de Albert Heijn weten. 'Het zijn geen ready-to-eat producten. '
Volgens het Voedingscentrum is verse zalm uit de supermarkt tegenwoordig veilig om rauw te eten.
“Of het eten van zalm schadelijk kan zijn, hangt af van diverse factoren, waaronder de oorsprong van de vis (wild of gekweekt), de aanwezigheid van contaminanten zoals PCB's, pesticiden, zware metalen, antibiotica, en de gebruikte kleurstoffen.
Idealiter wilt u echter zalmfilets die minstens 1 inch dik zijn, met de huid er nog op . Ze vallen dan minder snel uit elkaar als u ze uit de pocheervloeistof haalt.
Zalm drogen voordat je gaat roken
Na het pekelen en afspoelen kan je de zalm gaan drogen. Dat kan in de koelkast onafgedekt. Het vocht zal uit de zalm onttrokken worden. Na een dag zal de zalm genoeg gedroogd zijn.
Veilig. Geen zorgen sushi-eters, rauwe zalm is over het algemeen veilig om te eten. Wat wel belangrijk is, is dat de vis altijd van een betrouwbare leverancier komt, dus van een supermarkt, vishandelaar of restaurant.
Blijf zalm eten! Zalm bevat veel eiwitten en omega-3-vetzuren die goed gedocumenteerde voordelen bieden voor het hart en de hersenen. Wilde zalm is een goede keuze en gekweekte zalm is een goed alternatief . Vrouwen in de vruchtbare leeftijd en jonge kinderen moeten vis blijven eten waarvan bekend is dat deze weinig verontreinigingen bevat.
Zalm Tataki is een verrukkelijk Japans gerecht dat op een unieke manier bereid wordt. Deze sensationele delicatesse omvat het kort grillen van de zalm, gevolgd door een sublieme marineringsfase met de verfijnde smaken van wasabi kruiden. Het resultaat is een smaakvolle harmonie van gegrilde en gemarineerde texturen.
Het is geen goed idee om rauwe, in het wild gevangen zalm te eten, tenzij je weet dat deze eerst snel is ingevroren . Kweekzalm, met name vis die snel is ingevroren, is de beste optie om rauwe sushi te eten die je in de supermarkt hebt gekocht.
Wanneer kun je zalm wel rauw eten? Als je rauwe zalm wilt eten, zorg dan dat het vers is. Verse vis stinkt niet. Het heeft natuurlijk wel een visgeur, maar ruikt fris.
Fish Tales Sockeye gerookte wilde zalm bestellen | Albert Heijn.
Het is veilig om gekweekte Atlantische zalm en regenboogforel uit Noorwegen te eten zonder in te vriezen . Studies bevestigen dat het onwaarschijnlijk is dat de parasiet Anisakis in die soorten wordt aangetroffen. De huidige regelgeving houdt in dat visserijproducten die bedoeld zijn om rauw of bijna rauw te worden geconsumeerd, moeten worden ingevroren voor consumptie.
Als je nadenkt over welke zalm je voor sushi gebruikt, is Sockeye zalm vaak de beste keuze. Het staat bekend om zijn levendige rode vlees en sterke smaakprofiel, wat resulteert in sushistukken die visueel aantrekkelijk en ongelooflijk smakelijk zijn.
Hoewel sashimi vaak wordt verward met sushi, zijn er significante verschillen tussen de twee. Sushi is een combinatie van plakjes rauwe vis, rijst en vaak andere ingrediënten zoals groenten, eieren en zeewier. Sashimi daarentegen is puur rauwe vis, zonder rijst of extra ingrediënten.
Kun je onvoldoende gegaarde zalm eten? Het is nooit helemaal veilig om onvoldoende gegaarde zalm te eten . Dat komt omdat voedselgerelateerde ziekten veel waarschijnlijker worden overgedragen via zalm die niet grondig is gegaard tot een aanbevolen interne temperatuur van 145 graden F.
De huid van de zalm bevat, in termen van eiwitten en omega-3-vetzuren, een hogere concentratie dan de zalmfilets. Onder normale omstandigheden kan het dus voedzaam zijn om de huid te eten.
Als de zalm in stukken uiteen valt, dan is de zalm gaar. 2. Kijk naar de zijkant van de zalmmoot; zie je van boven en onder dat de zalm mooi roze van kleur is en de eiwitten wit zijn gestold, dan is de zalm gaar.