Trek het fruit aan de fijne kant van de rasp naar beneden. De vrucht mag niet wit worden, want dat smaakt heel erg bitter. Kaas kun je natuurlijk ook raspen. Gebruik daarvoor altijd harde kaas en de grove kant van de rasp.
Smaakmakers zijn onmisbaar in gerechten. Je hebt helemaal geen speciaal keukenmateriaal nodig om ze te gebruiken. Gember, knoflook, nootmuskaat en truffel kun je prima raspen. Ideaal voor wie geen knoflookpers of speciale gemberrasp heeft.
Sommige groenten moet je eerst schillen voor je gaat raspen, zoals wortels. Pak de rasp en zet hem op een snijplank. Haal de wortel langs de grove kant van de rasp. Let wel op je vingers!
Is het eigenlijk wel nodig om de schil van de wortel te halen? De schil zelf voegt niet veel toe qua smaak of vitaminen, máár de meeste smaak van de wortel zit direct onder de schil. Als je de wortel schilt, haal je snel de meeste smaak van je oranje groente af. In dit geval kun je ze dus schrapen.
Leg de gewassen wortels op een snijplank. Snijd ongeveer 1 centimeter van boven- en onderkant van de wortels. Daarna schil je ze stuk voor stuk met een aardappelschiller. Gebruik een mes als je geen aardappelschiller hebt en probeer de wortels zo dun mogelijk te schillen.
De Jamie Oliver fijne rasp: een echte Jamie rasp die geschikt is voor alles wat je fijn wilt raspen. Denk aan nootmuskaat, knoflook en Parmezaanse kaas. Deze rasp kost normaal € 20,95 en is nu in de aanbieding voor € 16,75.
Als je voedingsmiddelen meestal tot vlokken snijdt, dan kun je het beste een grove keukenrasp halen. Als je echter over het algemeen alleen maar fijn gemalen voedingsmiddelen wilt hebben, dan kun je beter een rasp kopen die wat fijner is.
De raspen van Microplane kenmerken zich door het vlijmscherpe raspoppervlak. U gebruikt de raspen van Microplane onder andere voor het raspen van groenten, kaas, chocolade en noten. De raspen van Microplane zijn te krijgen in extra fijn tot extra grof.
De ui snijd je níet door. Wel pel je 'm volledig. Je behoudt het 'lange gedeelte' van de schil (daar waar de stengel ooit zat) en snijdt het kontje (daar waar de wortels zaten) eraf. Dit gebruik je voor houvast tijdens het raspen.
Bijna alle Hollandse kazen kunnen geraspt worden, maar aan (zeer) jonge kaas moet dan wel zetmeel worden toegevoegd om het minder plakkerig te maken. Volgens de Warenwet mag er echter niet meer dan 3% zetmeel worden toegevoegd. Hoe ouder de kaas, hoe minder plakkerig en des te makkelijker te raspen.
Kies het geschikte gereedschap om gember mee te raspen.
De gaatjes van een gewone rasp raken snel verstopt. Je kunt overwegen om te investeren in een rasp die is bedoeld om gember te raspen. Je kunt bijvoorbeeld gemberraspen van porselein gebruiken, of gemberraspen van het merk Microplane.
Bereiding. Doe de Parmezaanse kaas in de mengbeker en rasp 15-20 sec/snelheid 10. Gebruik het geraspte parmezaan naar wens.
Vijlen en raspen gebruik je om hout, metaal of kunststof bij te werken. Een rasp komt ook van pas bij zachte steensoorten, gipsplaten of gipsblokken. Vijlen en raspen helpen je daarnaast gebogen vormen te maken. Voor ruw bijwerken gebruik je een houtrasp en voor het fijne werk een houtvijl.
Parmezaanse kaas raspen gaat je gemakkelijk af met de Handrasp Molen Romano. Deze handrasp is, met zijn slanke vorm en het handige draaimechanisme, geschikt voor harde kazen. Met de ene hand duw je de kaas door de rasp, terwijl je de andere hand gebruikt om te draaien.
Kies een verse en stevige sinaasappel. Oude schillen zijn lastig te raspen en smaken niet lekker. Was de sinaasappel goed. Gebruik een speciale citroentrekker (zie foto) om het oranje van de schil te halen.
Je schaaft producten als kaas en truffel. Verschillende producten hebben hun eigen schaaf, afgesteld naar de maat van het product. Een kaasschaaf is dus groot genoeg voor een plak kaas en bij een truffelschaaf kan je vaak de dikte afstellen. Quenelles maak je met 1 of 2 lepels.
Denk maar aan de geraspte wortel in een salade of geraspte rode biet in een poké bowl. Vooral harde groenten zijn erg geschikt om te raspen. Door de groenten kleiner te maken kun je ze makkelijk gebruiken als decoratie of bijvoorbeeld verwerken in een saus of groentepannekoek.
Wortelen
Rauwe wortelen zijn gezond, gekookte wortelen zijn nog gezonder! Gekookte wortelen bevatten namelijk meer bèta-caroteen dan rauwe wortelen. Dat is een sterk antioxidant dat zich in je darmen omzet in vitamine A.
Eventueel loof moet je er afbreken. Vervolgens kun je een kleine wortel, zoals een waspeen of bospeen, schrappen. Daarbij haal je een mesje langs de schil zodat alle vuil en onregelmatigheden eraf worden geschraapt, maar niet noodzakelijkerwijs de gehele schil. Grotere en grovere wortels moet je wel schillen.
Deze wortel is lichtzoet van smaak en kun je prima rauw eten als snack. Je kunt de bospeen ook kennen onder de naam waspeen.
"Het is een compromiskaas, die goed past bij de Nederlandse keuken. Het heeft een smaak richting de Italiaanse kazen en het smelt goed op een pasta of pizza.
Jonge, zachte, vette, vochtige kazen met een pH-waarde tussen 5,0 en 5,5, zoals jonge Goudse of cheddar, smelten dus het beste.