Rapporteer volgens SOAP/SOEP waar dat kan en nodig is: niet iedere gebeurtenis moet uitgeschreven worden volgens SOAP/SOEP; Schrijf respectvol over de cliënt en zijn/haar naaste(n);Vermeld wat je hebt afgesproken met de cliënt en/of naaste(n);Beschrijf alleen feiten en geef niet je eigen mening.
“En die structuur biedt SOAP. De naam is de afkorting van de vier onderdelen van de methode: Subjectief, Objectief, Analyse, Plan. Het houdt in dat je achtereenvolgens noteert: wat zegt of vindt de zorgvrager, wat observeer of meet ik, wat maak ik eruit op, welke actieplannen moeten er komen.
De SOEP-structuur is een hulpmiddel voor het maken van een duidelijk verslag van een deelcontact. Het acroniem staat voor Subjectief, Objectief, Evaluatie en Plan. In een SOEP-verslag worden de S-, O-, E- en P-regel (ieder in vrije tekst) vastgelegd aangevuld.
Maizena: mix en fix!
Voor een andere methode pak je bloem, maizena of aardappelzetmeel uit de kast. Twee eetlepels van een van deze goedjes doen wonderen voor je soep! Mix ze in een bakje met koud water totdat een vloeibaar papje ontstaat. Giet kleine delen van dit papje bij je soep terwijl je goed doorroert.
Je kunt je soep meenemen in een potje dat in de microgolfoven mag. Zo heb je minder kans op morsen én je bespaart op de afwas. Geen microgolfoven op het werk, of lange wachtrijen bij dat ene toestel? Warm je soep dan 's ochtends vooraf thuis op en neem ze mee in een isolerende foodcontainer of thermos.
Je kunt mondeling en schriftelijk rapporteren. - Mondelinge rapportage werkt snel en je kunt meteen op vragen en onduidelijkheden inspelen. Nadeel is dat je niet kunt controleren of de ander het goed gehoord of begrepen heeft. Mondelinge rapportage wordt ook eerder gekleurd door emoties.
Begin met schrijven van je rapportage:
Begin met het schrijven van de details in je paragrafen. Daarna schrijf je per hoofdstuk een conclusie. Bij het trekken van de conclusies probeer je de deelvragen te beantwoorden. Uiteindelijk schrijf je de samenvatting, alleen wanneer je een uitgebreide rapportage hebt.
Voor leren en verbeteren, methodisch werken, maar ook het opvolgen van afspraken is een zorgdossier onontbeerlijk. Rapporteren in het zorgdossier is dan ook altijd verplicht bij het werken met cliënten en patiënten.
Een rapportagetool geeft u de mogelijkheid gegevens overzichtelijk weer te geven en met elkaar te koppelen. Denk aan product,- klant- en leveranciersgegevens. Hierdoor krijgt u écht inzicht in meerdere facetten van uw bedrijf.
Alle betrokkenen hebben toegang tot het plan en kunnen hierin rapporteren.
Wat staat hierover in de wet? De Richtlijn Verpleegkundige en Verzorgende Verslaglegging van V&VN geeft niet concreet aan hoe vaak je moet rapporteren, maar geeft wel duidelijkheid waaraan de rapportage moet voldoen om kwaliteit en continuïteit van de zorg te bereiken.
Het doel van rapporteren, of met een ander woord verslaglegging, is het ondersteunen van goede zorgverlening. Je schrijft op wat je observeert of signaleert, welke zorg je met welk doel verleent, en hoe die zorg verloopt. Hierdoor weten je collega's wat er aan de hand is en wat zij moeten doen.
Een rapport bevat meestal een inleiding en bronnenlijst. Mogelijke andere hoofdstukken zijn: voorwoord, managementsamenvatting, analyseonderdelen (structuur, cultuur, interne communicatie etc.), methode van onderzoek, resultaten, conclusies en aanbevelingen. Geef je hoofdstuk een informatieve titel inclusief nummer.
Het rapport moet in correct Nederlands, beknopt en zakelijk zijn opgesteld. Een goed rapport bevat minimaal de identiteit van de opdrachtgever, de aanleiding voor het onderzoek, de verrichte werkzaamheden, het toetsingskader, de bevindingen van het onderzoek in een logische volgorde en een afsluiting met datum.
Let op: je rapport is anoniem, behalve als je een schending van intellectuele-eigendomsrechten rapporteert. Het account dat je rapporteert, krijgt niet te zien wie het heeft gerapporteerd. Vond je dit nuttig?
Rapporteren is melden. Je rapporteert over gebeurtenissen op je werk of over iets wat je hebt gezien. Het bericht noem je een rapportage.
Het is erg belangrijk dat je een soep nóóit laat koken. Op deze manier verliest hij namelijk zijn smaak. Laat de soep in plaats daarvan pruttelen op een zacht vuurtje. Als je van een beetje spicy houdt kun je gerust wat rode peper toevoegen aan de soep.
Te minste houdbaar tot
Bent u niet van plan de soep in 2 dagen op te maken, dan kunt deze beter in de vriezer bewaren. Dan is het tot wel 3 maanden houdbaar. Soepen in een zak of blik uit de supermarkt hebben vaak een THT-datum op de verpakking vermeld staan.
Laat restjes soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Verdeel de soep in eenpersoonsporties over afsluitbare vershoudbakjes. Dat is makkelijk stapelen en ontdooien.
Is je soep te dik, doe er dan wat extra bouillon bij. Naast peper, zout, tijm, laurier, nootmuskaat en andere courante kruiden, kan je je soep upgraden met 'Out of the Box' kruiden voor een verrassend effect. Zo kan je bij pompoensoep komijn of saffraan toevoegen, of kardemom bij wortelsoep.