Bewaar raathoning op een koele en droge plaats, bij voorkeur in een goed afgesloten pot, om de kwaliteit en smaak te behouden.
Bewaar de honingraten altijd fris, bij voorkeur beneden 15 C en donker, liefst bij constante temperatuur.
Ja, natuurlijk!Honingraat is ontzettend gezond en erg lekker. Het is een 100% natuurzuiver product in totaal onbewerkte toestand. Je kunt raathoning in kleine stukjes snijden en vervolgens eten op een boterham of in de yoghurt.
Raathoning is de honing zoals de bijen het maken, honing in z'n puurste vorm. Ze bouwen de raten van bijenwas, puur natuur. Daar brengen ze de nectar in. Wanneer de honing rijp is verzegelen de bijen de cellen met een wasdekseltje.
Raathoning in potjes. Maak, als de omstandigheden goed zijn, vier/vijf gaten in een dekkeeldje en zet daar dan omgekeerde honingpotjes op. De bijen zullen in deze potjes raat gaan uitbouwen en honing opslaan. Nadien kun je deze potjes afvullen met honing.
De duurste kilogram sidr-honing bracht ooit (in Abu Dhabi) 500 dollar op. Maar ook in Europa betaal je al snel 25 euro voor een potje van 250 gram. Sidr-bomen in Jemen, de bijen en de sidr-honing: goud voor de economie van Jemen. In veel landen wordt sidr-honing gebruikt als voedsel én als medicijn.
Hiervoor wordt een speciale ontzegelvork gebruikt. Nu kan de honing uit de cellen. De raten worden in een honingslinger geplaatst. Deze centrifuge zorgt ervoor dat de honing uit de cellen geslingerd worden.
Hoewel verhitting van honing een effect kan hebben op een aantal van de stoffen in honing, maakt het dus voor de gezondheid niet uit of je rauwe, koud geslingerde of verhitte honing gebruikt. Smaak en substantie kunnen mogelijk wel veranderen. Qua veiligheid maakt het niets uit."
(Oogst 2022). De honing van soumour, of Acacia-gomboom, is een edele honing uit Jemen, die rijk is aan ijzer, en nuttig is voor de darmflora. Hij heeft een sterke geur, een unieke smaak en een donkere kleur, waardoor het een honing met karakter is.
Jazeker! Je kunt raathoning in kleine stukjes snijden en vervolgens eten op een boterham of in de yoghurt. De combinatie van bijenwas en honing is overheerlijk en je kunt tevens alles opeten! De bijenwas kun je dus ook gewoon opeten.
Honing is een sterk antiseptisch middel dus het is aan te raden om elke dag een eetlepel honing te nemen op een lege maag.
Uiteraard kun je honing als natuurlijk zoetmiddel gebruiken voor koekjes, cake of in de yoghurt. Maar hoewel honing gezond is, blijft het nog steeds een vorm van suiker. Ook honing kun je daarom niet onbeperkt eten!
In principe is elke soort honing onbeperkt houdbaar.
In de koelkast de honing bewaren raden we af omdat dit de honing doet kristalliseren. Bewaar de honing in een donkere ruimte: Ook temperatuurschommelingen zorgen voor kristallisatie waardoor een vaste plek in een donkere ruimte voor jouw honing aan te raden is.
De houdbaarheidsdatum staat op honing omdat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit elke voedselproducent, dus ook imkers, verplicht een datum op hun producten te zetten. Toch is honing zelf in principe onbeperkt houdbaar.
Honing is niet gezonder dan suiker. Het bestaat vrijwel helemaal uit suiker. Je lichaam verwerkt het op dezelfde manier. Honing en suiker staan allebei niet in de Schijf van Vijf.
Honing als zoetmiddel
Ondanks de mooie eigenschappen van honing is het dus uitkijken voor overdaad: per slot van rekening bestaat het uit ca.80% uit suikers. Met name acacia-, salie- en tijmhoning bevatten vrij veel fructose, terwijl bijvoorbeeld klaverhoning juist vrij veel glucose bevat.
Als honing gaat gisten
Als het vochtpercentage van honing boven de 20% uitkomt, bestaat er risico dat hij gaat gisten. Gistende honing is gelukkig gemakkelijk te herkennen. Deze heeft een scherpe, zure alcoholgeur en een schuimlaagje op het product. Je kunt gistende honing het beste weggooien.
Het is geen enkel probleem om versuikerde honing op te eten. Wel is de structuur anders dan je gewend bent.
Na verloop van tijd gaat een vaste honing "afsmelten". Dit wil zeggen dat de toplaag vloeibaar is geworden en donkerder kleurt. Om dit zo lang mogelijk te vermijden kan je de pot best bewaren rond 14°C. Deze vloeibare laag verdwijnt door de honing te roeren.
Na het afschuimen wordt de honing gedurende een week enkele keren per dag geroerd om een homogene samenstelling van de honing te verkrijgen. Ook de kristallen zullen door het roeren "stuk gaan". Hierdoor verkrijgt de imker een honing met een zachte smaak door de fijne kristallisatie van de honing.
raathoning: dit is honing van de zuiverste vorm: de honing zit nog in de verzegelde cellen van de raat, die geheel door de bijen vervaardigd zijn. Deze honing is dan ook 100% natuurzuiver. tijmhoning: deze honing vol, bruinkleurig, geurig en pittig. woudhoning: dit is een donkerbruine vloeibare honing.
En waar kun je honingraat kopen? Bij lokale imkers kun je 's zomers vaak verse honingraat kopen.
Want honing is een relatief duur product, wat toch vrij makkelijk te vervalsen is. Er zijn namelijk imkers die de bijenvolken als ze nectar van bloemen verzamelen tegelijk ook suikerwater voeren.Deze gevoerde suikeroplossing zetten de bijen ook om tot een soort honing.