Stel doelen voor jezelf en zet ze op papier
Bedenk eerst je doel voor de langere termijn. Ik ga ervan uit dat je met naar school gaan je schooldiploma wilt halen dus dat zou je einddoel kunnen zijn. Je kunt voor de motivatie een tussendoel stellen, dat zou dan overgaan naar de volgende klas kunnen zijn.
Als je kind niet gemotiveerd is om taken uit te voeren, kan het helpen om aan een routine te werken. Door je kind dingen op vaste momenten te laten doen, vergroot je de kans dat hij toch de motivatie vindt om ergens mee aan de slag te gaan. Deze tip is onder meer handig als je kind het maken van zijn huiswerk uitstelt.
Van Hooff legt uit dat er drie belangrijke oorzaken zijn waardoor je niet gemotiveerd bent om aan het werk te gaan: de inhoud van het werk, te weinig werk en gebrek aan externe druk. “Het kan zijn dat je taken niet leuk zijn, of ronduit saai. Je kunt kijken of je je takenpakket kunt aanpassen.
Een schoolmoe kind heeft grote moeite om op te staan voor school, of om op tijd te gaan slapen. Huiswerk en leren voor toetsen vragen erg veel inspanning. In sommige gevallen leidt het zelfs tot fysieke klachten, zoals hoofd- of buikpijn, gedragsproblemen of spijbelen.
Vaak hebben motivatieproblemen echter een andere, onderliggende oorzaak. Zo kan iets in de thuissituatie leiden tot problemen met motivatie. Maar ook leerproblemen of faalangst kunnen de reden zijn dat kinderen en jongeren geen zin meer hebben om hun best te doen, thuis of op school.
Extrinsieke motivatie wordt gestimuleerd door factoren van buitenaf, externe prikkels, die vaak te maken hebben met een vorm van straf of beloning. Intrinsieke motivatie komt tot stand door interne drijfveren die men ervaart. Deze hebben te maken met de eigen behoeften of ambities.
Geef leerlingen de mogelijkheid om zelf te kiezen, bijvoorbeeld of ze deelnemen aan de instructie van een opdracht, welke opdracht ze willen uitvoeren, met wie ze een opdracht uitvoeren, in welke volgorde ze opdrachten uitvoeren, etc. Verplaats je in de leerlingen en voorzie of er weerstand kan ontstaan.
Je hebt te weinig verstand van het werk dat je doet, of het werk ligt je niet. Er zijn geen of weinig deadlines waaraan je moet voldoen; er is geen werkdruk. Je hebt te weinig autonomie; je kunt je werk niet naar eigen inzichten inrichten. Dit is een van de voorwaarden voor intrinsieke motivatie.
Er kunnen verschillende oorzaken zijn van een gebrek aan motivatie. Je bent niet geïnteresseerd in hetgeen waar je motivatie voor moet opbrengen. Of je hebt het gevoel dat wat je aan het doen bent lopende-band-werk is en je verveelt je dus dood. In andere woorden: je hebt niet genoeg uitdaging.
dit kan je doen om te laten zien dat je gemotiveerd bent
highlight taken en prestaties die jouw doorzettingsvermogen en oog voor detail laten zien; bijvoorbeeld opleidingen die je hebt gevolgd of gegeven. leg nadruk op de keren dat je je vrijwillig hebt aangeboden voor opdrachten die uitdagend en/of tijdsgevoelig waren.
Er zijn véél factoren die motiveren. Erkenning, waardering, afwisselend en uitdagend werk, zinvol bezig zijn, het sociale aspect van werken, verantwoordelijkheid hebben, leermogelijkheden, loopbaanmogelijkheden, ...
Geef je leven betekenis
Doe iets nuttigs, doe iets van betekenis, zorg ervoor dat je werk de wereld beter maakt, op wat voor manier dan ook. Je voelt je nuttig als je je kunt bezighouden met werk wat je leuk vindt, waar je goed in bent en waar je trots op kunt zijn.