Wil je je haar laten groeien, dan hangt het van de conditie van je haar af hoe vaak je je gespleten haarpunten moet laten knippen. Heb je van nature gevoelig en broos haar, dan zul je wat vaker moeten gaan, bijvoorbeeld om de 8 weken. Heb je echter sterk haar dan kun je om de 10 weken terugkomen.
Als je regelmatig je haar knipt dan blijft je haar gezond. Dit komt omdat je de dode gespleten puntjes weghaalt. Het haar bij de wortel krijgt zo de mogelijkheid om door te groeien en jij blijft de lengte houden, zonder dat je haar verder gaat splijten.
Recht. Ook als je je haar recht wilt afknippen, doe je je haar in een paardenstaart naar achteren. Zorg er nu voor dat hij laag en goed strak zit. Schuif het elastiekje naar beneden tot boven het punt waar je wilt knippen.
Over de tijd tussen knipbeurten bestaat wel verdeeldheid, maar je kunt uitgaan van vier tot acht weken. Vier weken geldt voor haar dat heftig beschadigd en redelijk dik is. Als het haar dun is, kun je beter langer wachten tot de volgende knipbeurt.
Feit: een kapper knipt altijd meer van je puntjes dat je zou willen. Dat doet ie niet om jou te irriteren, wel omdat zijn of haar getraind oog ziet hoeveel centimeters er op de grond moeten vallen voor je haar weer helemaal gezond is. Het is maar haar, het groeit terug, flip dus niet over die extra centimeter.
Anna Besancon van kapperszaak Salon B in Utrecht bevestigt dit. “Knippen heeft geen invloed op hoe snel of hoe langzaam je haar groeit. Het enige is dat je haar niet zo snel afbreekt als je het knippen bijhoudt. Het lijkt daardoor mooier en gezonder en soms zelfs langer.”
Je kunt je haar niet knippen met een keukenschaar. Er is een reden waarom kappers professionele scharen gebruiken: de scherpe, precieze messen maken het zoveel gemakkelijker om een strakke snede te krijgen. Als je een gewone, oude schaar gebruikt, is de kans veel groter dat je met gespleten punten komt te zitten.
Nat haar is zwaarder, waardoor het haar op zijn plaats blijft. Nat haar is zo gemakkelijker te controleren, waardoor de kapper nauwkeuriger kan werken. De kapper zal nu niet snel een lok over het hoofd zien. Een ander voordeel is dat na het knippen de natte afgeknipte haartjes gemakkelijker bij elkaar te vegen zijn.
Trek de paardenstaart naar beneden, tot je de lengte bereikt die je af wilt knippen. Knip je haar in een rechte lijn af. Neem het elastiekje uit je haar en breng je haar naar achteren. Bekijk het resultaat van je knipbeurt en knip het bij waar nodig.
In 4 stappen zelf gespleten punten knippen
Pak een pluk van ongeveer 2-3 cm breed in droog haar. Draai het haar strak tegen elkaar aan. Knip nu de uitstekende gespleten haarpunten met een scherpe schaar. Volg de beschreven methode, stap voor stap, totdat je alle haren van de gespleten punten hebt bevrijd.
Wanneer je gespleten haarpunten hebt, bestaan de uiteinden van je haar uit meerdere haarpunten. Je haar is gespleten of je ziet een wit puntje aan de onderkant. De oorzaken hiervan lopen nogal uiteen.
Lang haar zonder vorm met een middenscheiding is zo'n beetje het meest verouderende kapsel dat je kan nemen. Als je wel graag lengte wilt behouden, kun je een lange bob (ook wel een 'lob') overwegen. Daarbij valt de langste laag tot net iets over het sleutelbeen.
Kort haar is nou eenmaal gezonder dan lang haar. Het is makkelijker te verzorgen en hoe langer je haar is, hoe langer je het al met je meedraagt. Dit betekent vaak ook dat het er dan een stuk doffer uit ziet dan wanneer je een korte coupe hebt. Een kort kapsel is vaak wat luchtiger en ook minder warm.
Gemiddeld groeit ons haar ongeveer 0,5 tot 1,7 centimeter per maand, dus in totaal ongeveer 6-20 centimeter per jaar. Een snelle haargroei is echter afhankelijk van verschillende factoren, zoals je leeftijd, geslacht en algemene gezondheid.
Kappersschaar maten
Het meest gangbaar is de kappersschaar in de maat 5.5 inch. Dit is de maat die door de meeste kappers / kappsters wordt gebruikt om mee te knippen. Maat 6.0 inch of groter daarin tegen wordt veel gebruikt om het haar mee op te knippen, veel gebruikt bij heren knippen.
Scherpe scharen zijn belangrijk
Om ervoor te zorgen dat ze scherp zijn, kunt u zien of het mes gemakkelijk een stuk draad afsnijdt. Een scherpe schaar helpt je om te voorkomen dat je aan het haar trekt terwijl je knipt.
Het voordeel van knippen op droog haar is dat het natuurlijke krulpatroon dan goed zichtbaar is. Het haar wordt plukje voor plukje geknipt, waardoor de kapper de natuurlijke valling kan volgen en daar rekening mee kan houden. Elke krul wordt dus anders geknipt, zodat ze allemaal goed vallen.
In negen van tien gevallen kun je dun haar beter (bot) knippen dan snijden. Bij snijden worden de punten dunner maar je haar is al dun dus je wilt het niet nog dunner hebben! De lengte van je haar is ook belangrijk, lang haar lijkt snel wat dunner, kort haar wat dikker.
Dik, zwaar, krullend of golvend haar is gemakkelijk zelf te knippen omdat eventuele fouten niet opvallen. Dun, steil of weinig haar, is moeilijker, maar zeker niet onmogelijk.
In de zomer groeit je haar inderdaad sneller dan in de andere seizoenen. Dit komt door de invloed van (zon)licht en warmte. Hierdoor wordt de groei van je nagels en haren versneld. Wist je dat bij sommige mensen het haar in de zomer soms wel twee keer sneller groeit dan in de herfst en winter?
Geef heel eerlijk toe: hoe vaak ga jij naar de kapper? Uit onderzoek blijkt dat mensen gemiddeld vier keer per jaar naar de kapper gaan en dat is eigenlijk veel te weinig. Je lokken groeien één centimeter per maand, afhankelijk van hoe sterk ze zijn en hoe goed je ze verzorgt.