Zeewier wordt geroemd omwille van zijn umami-smaak Dit is de wonderlijke vijfde smaak naast zuur, zoet, zout en bitter. Umami is een heerlijke smaak die je om een bizarre reden doet verlangen naar meer. Die reden is glutamaat. Dat stofje zit dus ook in zeewier.
Over het algemeen kan je de smaak van zeewier omschrijven als zilt/zoutige umami smaak. Umami is de vijfde smaak na bitter, zout, zoet, en zuur. Maar je zou zeewieren te kort doen om ze over het algemeen te beschrijven. Elk zeewier heeft namelijk zijn unieke smaak.
Het Voedingscentrum raadt aan terughoudend te zijn met vaak (gedroogd) zeewier als vleesvervanger of groente te eten. Zeewieren kunnen namelijk sterk variëren in de hoeveelheid zware metalen, jodium, ijzer, vitamine B1 en zout en het is niet altijd duidelijk hoeveel er daarvan inzit.
Zeewier is lekker als bijgerecht of als smaakmaker aan andere gerechten. Zeewier wordt ook wel umami genoemd, de 5-de smaak (naast de ons bekende smaken als zout, zoet, zuur en bitter).
Er zijn zo'n 500 eetbare soorten, waarvan bruinwieren (bijvoorbeeld kombu/kelp, wakame, hiziki en zeespaghetti), roodwieren (dulse) en groenwieren (zeesla) belangrijke groepen zijn. Zeewieren kunnen een goede en duurzame vegetarische keuze zijn, mits ze niet te veel vervuild zijn.
Zeewier: Een smakelijke, voedzame snack . Afhankelijk van je opvoeding ken je zeewier misschien het beste als de verpakking van je favoriete sushirol, een ergernis die je beter kunt vermijden op je lokale strand, of een standaardonderdeel van je dagelijkse dieet.
Je kunt het ongekookt eten in salades, maar ook gebruiken als 'wrap' en zelfs in de plaats van nori bij sushi. Zeesla spoelt regelmatig aan op het strand, ook bij ons aan de kust, en kun je zo meenemen. Let wel op, het wier gaat snel rotten als het eenmaal uit het water komt.
Zeewier voor een gezonde darmflora
Zeewier bevat hoge concentraties mineralen, vitamines, proteïne en essentiële aminozuren. Door het hoge vezelgehalte zijn ze een goede voedingsbron voor je darmen. Deze vezels zijn weer onderverdeeld in fermenteerbare vezels en niet-fermenteerbare voedingsvezels.
Het hoeft niet gekookt te worden. Je kunt het als snack eten als het gedroogd is. Bak of kook het in vijf minuten gaar als toevoeging aan broodjes, omeletten, sauzen, jus en krokante chips. Gebruik rauw, geroosterd, gedroogd, gerookt, gebakken of gefrituurd.
Naast deze waardevolle voedingswaarde is een ander opvallend kenmerk van eetbare zeewieren de umami-smaak , die naast de heerlijke smaak kan bijdragen aan een vermindering van de zoutconsumptie, wat van groot belang is voor een gezond dieet (Fuke en Shimizu, 1993; Mouritsen et al., 2019a).
En je hebt niet veel nodig om optimaal resultaat te halen bij het eten van zeewier: 5-7 gram gedroogd wier per dag (50-70g vers) is al voldoende.
Ze zijn zout, knapperig, umami-achtig, vies groen en hebben zelfs hun eigen mascotte. (Andrew Knowlton van BA beweert dat zijn nori-verslaafde dochter de haai van SeaSnax net zo herkent als, laten we zeggen, een Disney-figuur.) En omdat ouders zeewier als anti-chip zien , is de kans groter dat ze hun kinderen ermee laten smullen.
OPMERKING: Van nature hoge niveaus van jodium in bruin zeewier, zoals kelp, kunnen ervoor zorgen dat mensen ziek worden als ze in grote hoeveelheden worden gegeten. Zwangere en zogende vrouwen en kinderen mogen niet meer dan één portie bruin zeewier per week eten .
Het is een soort knapperig/crunchy op een manier die moeilijk in woorden te beschrijven is, een beetje als een knapperig stukje zeewier-gearomatiseerd papier dat snel verandert van zijn oorspronkelijke vorm naar ongeveer de grootte van een Chiclet (kauwgom) tegen de tijd dat je het doorslikt. Het is bijna alsof je lucht eet, dus er is echt geen manier om er vol van te raken.
Wat maakt zeewier zo gezond? “Er zitten veel essentiële voedingsstoffen in die we in ons Westers dieet tekortkomen. Denk aan vitamines, mineralen, vezels en omega-3's. Daarnaast bevat zeewier een groot aantal unieke stoffen, waaronder een aantal antioxidanten, waarvan bewezen is dat ze je lichaam in topvorm houden.”
Smaakt nori naar vis? Er zou geen vissmaak in moeten zitten, het gaat om de umami . Maar omdat zeewier uit de zee komt, beschrijven veel mensen nori als een 'zee-achtige' zoute smaak.
Dulse (Palmaria palmata) is een soort rode zeewier . Het wordt gevonden op rotsachtige kusten van Europa, Japan, het noordoosten van de VS en Canada. Het wordt soms gegeten als voedsel. Dulse is een rijke bron van jodium, kalium en proteïne.
Je koopt het gedroogd, maar moet het een twintigtal minuten laten weken in water.Kook het daarna nog een half uurtje en voeg het toe aan salades, stoofgerechten of soep. Deze soort alge is perfect in een salade of in je Miso-soep. Wakame heeft een subtiel zoete smaak die je gerecht wat extra punch geeft.
Hoe eet je zeewier
Denk hierbij aan stamppot, salade of kort gestoofd. Zeewier kan ook op vele manieren de maaltijd verrijken: als bijgerecht, als smaakmaker in gerechten of als zoutvervanger. Bekende zeewieren voor in de keuken zijn: zeesla, nori, wakame, dulse, kombu en zeespaghetti.
Onderzoek uit 2020 suggereert dat het hoge vezelgehalte van zeewier ervoor zorgt dat het als een natuurlijk laxeermiddel werkt. Het kan ook de gezondheid van de darmen verbeteren en de spijsvertering verbeteren . Het is ook belangrijk om op te merken dat onoplosbare vezels meer geassocieerd worden met het verlichten van constipatie. Algen bevatten zowel onoplosbare vezels, maar de meeste zijn oplosbaar.
Zeewier bevat geen B12
Deze B12 is niet bruikbaar voor de mens. Zeewieren zijn wel om andere redenen een goede keuze voor vegetariërs. Als ze niet vervuild zijn, zijn ze een duurzame bron van eiwit en mineralen.
Zeewier is ongelofelijk goed voor de gezondheid! Het is zeer geschikt voor mensen die willen afvallen, want het bevat allerlei gezonde vitamines en mineralen, zonder dat daar veel calorieën tegenover staan.
Zeewier kan antioxidanten en nuttige voedingsstoffen bevatten, waaronder jodium, tyrosine, vitaminen en mineralen. Het kan de gezondheid van hart en darmen ondersteunen en uw bloedsuikerspiegel verbeteren . Zeewier of zeegroenten zijn vormen van algen die in de zee groeien.
Zeeleeuwen en zeeotters verschuilen zich tussen het kelp voor orka's en haaien.Maar ze vinden er ook hun voedsel; kleine vissen, schelpdieren, zeesterren en zee-egels. Kombu, wakame, zeespaghetti, kelp, arame, hijiki, zee palm en blaaswier zijn de bekendste bruine zeewieren.
Spirulina is een microscopisch kleine zoutwater alg, blauwgroen van kleur, die van nature veel essentiële voedingsstoffen en nutriënten bevat. Het behoort tot de categorie zeewier, wat een verzamelnaam is voor allerlei verschillende algensoorten die in zee leven.