Breng gips aan in het gat voor de inbouwdoos en plaats het potje. Plaats de kabel in de sleuf en verwijder de mantel over zo'n 20 cm. Steek de kabeladers in het potje. Zet de kabel vast op de vloer met behulp van een kabelklem (mepac plug).
Gat voor potje groot genoeg maken, wat PU inspuiten en potje vastdrukken. Nadien de sleuven opspuiten en achteraf gelijkmatig afsnijden met de muur. Die potjes moeten ook niet even hard vastzitten dan een sanitair aftappunt waar vak nog een kraan moet indraaien.
De gemiddelde grote van een inbouwdoos is 6cm op 6cm, aangezien je een afwerking hebt rond het stopcontact of schakelaar is een gat ter grote van 9cm op 9cm perfect. Een sleuf is gemiddelde 2cm dik en 2 cm diep, vermijd horizontale sleuven, ga steeds voor een verticale sleuf tenzij het echt niet anders kan.
Het is meestal moeilijk om uiteindelijk de stap te durven zetten naar het volledig zelf leggen van de elektriciteit in een woning, maar het lijkt veel moeilijker dan het is. Als je een goede gids: de cursus elektriciteit voorhanden hebt, wordt het elektriciteit leggen een kinderspel.
Is de kust veilig, frees dan een sleuf van ongeveer 5 cm diep in de muur (afhankelijk van de weg te werken kabels), het plafond of de vloer waar u de kabels in wegwerken wilt. Dit kunt u doen met een frees die u huurt of koopt bij de bouwmarkt. Zorg voor goede afzuiging in verband met stofoverlast.
Als je sleuven in de wand hebt voor het wegwerken van electra, waterleidingen of afvoerleidingen dan kan je deze dichtsmeren met gips. Gips is een makkelijk te verwerken product en eenvoudig aan te maken en zelf aan te brengen. Het is wel een relatief zacht product en zal krimpen.
Afbakenen van de inbouwplaats van het stopcontact
In een droge ruimte moet de middenlijn van het potje zich op minimum 15cm van het vloeroppervlak bevinden. In een vochtige ruimte is dit zelfs 25cm. Wenst u een tweevoudig of een drievoudig stopcontact te plaatsen, houd dan rekening met de opstelling.
U kunt van een enkel stopcontact een dubbel stopcontact maken. Houd er hierbij rekening mee, dat het afhankelijk is van het apparaat wat u hierop aan wilt sluiten of dit mogelijk is. Zo is het vaak niet mogelijk om naast een vaatwasser ook een andere grootstroomverbruiker te gebruiken op een dubbel stopcontact.
Tip: In geval van een enkele inbouwdoos is het gat gemiddeld zo'n 100 mm breed en 70-80 mm diep. In geval van een dubbele inbouwdoos is het gat gemiddeld zo'n 150 mm breed en 70-80 mm diep. Slijp ver genoeg om de zone makkelijk uit te hakken. Slijp de (best verticale) sleuf.
De leidingsbuizen lopen meestal hoog aan de muur dichtbij het plafond. Daar zitten dan ook de lasdozen. In de lasdozen worden de draden doorverbonden of gesplitst met behulp van lasklemmen of lasdoppen. Elke schakelaar wordt vanuit een lasdoos met een bruine fasedraad en een zwarte schakeldraad voorzien.
Een gemengde kring is een automaat waar verschillende stopcontacten & verlichtingen op aangesloten zijn. Volgens het Arei heeft u maximaal 8 punten per kring ongeacht of het nu een schakelkring of stopcontact(groep) is. een punt is niet altijd 1 stopcontact of lamp.
Je mag maximaal 8 contactdozen per kring installeren Voor het aantal contactdozen moet je rekening houden met de meervoudige contactdozen die in dezelfde behuizing gemonteerd zijn, volgens deze verdeling: een sokkel met 2 mechanismen telt voor 1 contactdoos. een sokkel met 3 mechanismen telt voor 1 contactdoos.
je mag tot 8 stopcontacten op 1 kring leggen. In de keuken werk je best met apparte kringen.
Is zeker mogelijk, je zult alleen de doos moeten voorzien van de juiste aders. Aarde (geel / groen), fase (bruin) en nul (blauw).
Dat kan prima, de meeste stopcontacten hebben 'dubbele aansluiting', elk draad heeft 2 aparte gaatjes voor de kabels.
Er worden altijd maximaal 10 aansluitpunten per groep aangehouden Menko.
Per kring of circuit mag je 8 enkele of meervoudige stopcontacten aansluiten. Zijn er dus al 7 stopcontact groepen aangesloten, dan mag je nog één bijkomende groep aansluiten. Zijn er reeds 8 aangesloten, dan heb je een ander circuit nodig voor het aansluiten van het stopcontact.
Een muurfrees, of sleuvenfrees, bestaat uit 2 slijpschijven die op de gewenste sleufbreedte uit elkaar staan. Je zet de muurfrees tegen de muur of vloer aan en beweegt de machine naar beneden, langs de plek waar de sleuf moet komen.
U kunt op verschillende manieren een sleuf maken; frezen en hakken. Om recht te frezen kunt u een dunne houten op de muur schroeven, parallel met de uitgetekende lijn. Gebruik altijd een diamantblad in uw haakse slijper! Laat de freesmachine econtroleerd in de muur zakken en zaag rustig over de afgetekende lijnen.
Ik klats met een borstel ook de sleuven eerst even nat om een betere hechting te verkrijgen. De mortel heeft anders soms de neiging te snel uit te drogen. Opvullen van onder naar boven en zoals gezegd kruisjes trekken. De juiste 'cuisson' van mortel is wel belangrijk maar dat zal je moeten ondervinden.
Leidingzoekers. Een leidingzoeker helpt je met het vinden van elektrische leidingen in een muur. Hiermee kan je bijvoorbeeld in een muur boren zonder bang te zijn een leiding te raken. Sommige leidingzoekers kunnen ook hout- en staalconstructies in de muur, vloer of het plafond vinden.
Leg de kabel op de juiste diepte
Omdat een grondkabel aan de nodige weersomstandigheden wordt blootgesteld, moet deze kabel wel veilig zijn. Daarom mag u een grondkabel alleen maar zonder bescherming gebruiken wanneer deze op minimaal zestig centimeter onder de grond ligt.
Volgens de algemene bepalingen van het Nederlands Normalisatie Instituut welke de NEN voorschrijft moeten alle apparaten welke meer dan 2.000 watt gebruiken en of “natte groepen” zijn dienen op een aparte groep worden aangesloten. Een uitzondering hierop zijn apparaten welke minder dan 10 minuten gebruikt worden.