Er zijn grofweg twee manier om stenen machinaal te polijsten. De meest bekende is via een trommelmachine. Hierbij worden de stenen in een grote (of kleine) trommel gedaan die ronddraait. In dit proces rollen de stenen over elkaar heen zodat ze langzaam afgerond worden.
Losse edelstenen
Hardnekkiger vuil kan verwijderd worden met een goed uitgewrongen, in zeepsop gedrenkte doek. Dunne plekken in de polijstlaag en krasjes kun je bijwerken met aluminiumoxide, ceriumoxide of diamantpoeder (verkrijgbaar op mineralenbeurzen), of heel fijngemalen krijt.
Zoek naar stenen die je wilt polijsten.
Het is een goed idee om te beginnen met zachtere stenen, want die zijn gemakkelijker in vorm te brengen en te polijsten. Het polijsten zal je dan minder tijd en moeite kosten. Zachtere steensoorten zijn onder andere onyx, calciet, kalksteen, dolomiet en fluoriet.
Slijpsel of slijpvormen zijn de vormen waarin de edelstenen worden geslepen. Dit wordt zowel handmatig als machinaal gedaan met behulp van slijpschijven en laser. Zeker bij grotere en kostbare stenen wordt het slijpen vaker ambachtelijk gedaan en niet machinaal. De kleinere stenen worden vaker machinaal geslepen.
Barnsteen wordt pas echt mooi als het gepolijst is. Gebruik hiervoor schuurpapier (180, 240, 400, 600 en 1000) en koperpoets. Prachtig glanzend barnsteen.
Barnsteen met kleuren van roodbruin, cognac, geel tot wit-beige; ondoorzichtig tot transparant. Stukken van een paar gram tot een paar honderd gram per stuk. Deze fraaie kwaliteit Barnsteen varieert in prijs van circa € 2,00 tot € 7,00 per gram.
Barnsteen is een zeer zacht mineraal en daarom niet geschikt om schoon te maken met een harde borstel. Het advies is om Barnsteen enkel met een droge, of eventueel vochtige, zachte doek op te wrijven.
Wanneer u stenen wilt gaan slijpen tot een bepaalde vorm gaat u eerst de steen voorslijpen. Dat doet u met een carborundum slijpsteen of een diamantslijpwiel, met een korrelgrootte van 80 of 100. Na het voorslijpen gaat u over naar een fijnere korrel (220) om de steen gladder te slijpen.
Het slijpen gebeurt met behulp van een draaischijf, waarop diamantpoeder wordt gestrooid. Aan de diamant worden kleine vlakjes geslepen. Deze noemt men facetten. De vlakjes moeten zeer precies bij elkaar aansluiten.
Een motorslijper biedt vele voordelen. Een bandenzaag is multifunctioneel. Afhankelijk van de diameter van het diamantzaagblad, kun je hiermee diverse steensoorten doorslijpen. Je hoeft helemaal niets in te stellen, want je zaagt zo moeiteloos door stenen, tegels en betonnen trottoirbanden.
Wil je kosten besparen of heb je een klein oppervlak natuursteen wat gepolijst dient te worden dan kun je dit prima zelf polijsten. Met diamant polijstschijven kun je kleine oneffenheden of krassen verwijderen uit je natuursteen. Dit kun je doen met een polijstmachine of met een haakse slijper met regelbaar toerental.
Het marmer moet niet drijfnat zijn. Beweeg de polijstpad gelijkmatig over het oppervlak en voer hierbij lichte tot middelmatige druk uit. Houdt het oppervlak tussentijds goed nat. Wanneer het oppervlak er regelmatig bewerkt uitziet, kunt u achtereenvolgens met Korrel 800, 1500 en Korrel 3000 dezelfde procedure volgen.
Graniet is qua samenstelling heel anders dan marmer. Het is een zeer hard gesteente en kan ook veel minder gemakkelijk gepolijst worden. Afhankelijk van de slijtage van het graniet en uw verwachtingen kan er gepolijst worden met een polijstpoeder dat speciaal voor graniet ontworpen is of met polijstschijven.
Hou de steen eens tegen je wang. Te licht van gewicht is nooit goed, maar plastic kun je vrij snel herkennen. Als je iets van naden ziet aan de buitenkant, of bubbeltjes aan de binnenkant dan heb je ook een nepperd te pakken. Edelstenen kunnen wel insluitsels hebben (maar nooit perfecte bubbels.
Bodhi's, borniet, chalcedoon, calciet, chrysocolla, coelestien/ celestien, fluoriet, hematiet, hemimorfiet, lapis lazuli, magnetiet, moqui marbles, prehniet, pyriet, seleniet en zinkblende mogen niet in water. Deze stenen zijn namelijk poreus of ijzerhoudend en beschadigen daardoor door het water.
Meten is weten
Het is daarom handig om te weten of stenen die je regelmatig gebruikt nog wel werkzaam zijn. De beste manier om dat vast te stellen, is door te testen hoeveel energie de steen nog bevat. Je kunt dat vaststellen met bijvoorbeeld een spiertest, een biotensor of een pendel.
Traditioneel wordt diamant geslepen met ander diamant. Dat hardste natuurlijke materiaal is daar het best voor geschikt, omdat alle andere materialen zachter zijn. Vandaag de dag zijn er een aantal kunstmatige materialen beschikbaar om mee te slijpen. Toch worden er ook nog wel mineralogische materialen gebruikt.
Bij het slijpen van een karakteristieke diamantvorm als de briljant (of vergelijkbare vormen) houdt men vaak slechts minder dan de helft van het originele materiaal over. Het slijpen kan afhankelijk van onder andere de grootte tot enkele maanden duren.
Een diamantslijper is een ambachtsman of ambachtsvrouw die zich gespecialiseerd heeft in het slijpen van ruwe diamanten tot de diamanten zoals wij die allemaal kennen. Een andere benaming voor diamantslijper is ook wel diamantbewerker of diamant-chirurg.
Leg de steen op zijn platte kant en plaats de snede van de sabel precies op de vooraf afgeschreven breuklijn. De linkerduim dient daarbij als steun en rust tegen de zijkant van de steen. Door met de hamer krachtig op de rug van de sabel te slaan, zal de steen vrij recht doormidden breken.
De haakse slijper met slijpschijf doet met metaal en steen wat een cirkelzaag met hout doet. Met deze krachtpatser onder het elektrische gereedschap kan je steen en metaal doorslijpen, maar ook metaal afbramen, ontroesten, borstelen en polijsten. Het toestel komt dus vaak van pas bij vele ruwere klussen.
Barnsteen, ook wel amber genoemd, is een fossiel hars van miljoenen jaren oud. Copal is jonge barnsteen variant. Barnsteen is meestal geel tot roodbruin van kleur maar kan ook groen, blauw en zwart zijn. De steen is doorschijnend tot opaak.
Destijds werd gedacht dat het dragen of opleggen van een bepaalde edelsteen écht kon helpen. De werking van edelstenen is nooit wetenschappelijk bewezen, maar er zijn een heleboel mensen die claimen er baat bij hebben.
Het antwoord op die vraag is: ja. Stenen combineren gaat vaak prima. De helende werkingen van de stenen kunnen elkaar versterken, vooral als kleuren en trilling op elkaar afgestemd zijn, zoals bij de combinatie amethist, bergkristal en rozekwarts. Stenen combineren in een ketting, hanger of armband kan heel goed.