Neem een klein zeefje en breek een eitje hierin. Op deze manier verdwijnt het overtollige vocht en krijg je een heel mooi gepocheerd ei. Giet het eitje in het water (je hoeft het niet te roeren) en pocheer het in 3 minuten gaar.
Je kunt meerdere eitjes tegelijk in een pan pocheren, maar als je je daar onzeker bij voelt, kan het handig zijn om ze op voorhand te maken, één voor één. Leg ze na het pocheren onmiddellijk in een kom ijswater zodat de garing stopt, want je wilt een lopende dooier.
Voeg een royale scheut azijn toe tot je het zuur in het water proeft. De azijn zorgt ervoor dat het eiwit straks beter stolt. Doe er in geen geval zout in, want dat werkt averechts. Breek elk ei in een aparte koffiekop.
Pocheren, wat is dat? Pocheren is een kooktechniek waarbij je je vis op een lage temperatuur gaart in vocht. Meestal gebruikt men hier water en visbouillon voor, maar je kan ook pocheren in olie, melk of boter. Dankzij de garing op lage temperatuur verkrijg je telkens weer een perfect gegaarde, supermalse vis.
Het grote verschil tussen koken en pocheren is de tempratuur waar het product in gegaard wordt. Bij koken werk je met een tempratuur van 100 graden. Waar bij pocheren de tempratuur niet hoger mag worden dan 85 graden. Het meest gepocheerde gerecht is wellicht een ei.
Pocheren kan gebeuren in water met een scheutje azijn, in bouillon of in wijn. Deze techniek is vooral geschikt voor kwetsbaar voedsel, zoals de genoemde eieren, maar ook vis of fruit. Bij hard koken of bakken kunnen deze voedingsmiddelen gemakkelijk uit elkaar vallen door de beweging van het water.
Voor pocheren moet een ei héél vers zijn.Daarvan is het eiwit dikker waardoor het ei in de pan minder uitvloeit. Pocheer in water met een beetje zout en een scheutje azijn. De azijn zorgt ervoor dat het ei snel stolt en dus mooi compact blijft.
Doe de folie in een kopje, zodat het over de rand hangt. Breek het eitje in het kopje. Knoop de folie dicht, zodat je een zakje hebt met het ei erin. Pocheer het zakje 3-4 minuten in hete water.
Hoe lang moet een ei koken in kokend water? Wanneer je een ei in de pan doet wanneer het water al kookt, bestaat de kans dat het ei openscheurt en leegloopt. Je kunt dit voorkomen door een beetje zout toe te voegen aan het water. Een ei koken in kokend water duurt gemiddeld 8 minuten.
Giet het ei in een hele hoge pan (zo'n 30 cm) met water dat net tegen de kook aan is (hele kleine belletjes in het water). Voor het ei de bodem raakt is het al voldoende gestold om stevig te blijven, de kleine luchtbelletjes brengen het ei weer langzaam naar het wateroppervlak.
Pocheren is het garen in vocht bij een temperatuur tussen 60 en 90 °C. Het verschil met blancheren is de temperatuur. Je kunt in water, bouillon, witte wijn of melk pocheren. Bouillon of witte wijn gebruik je voor de smaak; met melk houd je het product blank.
Een gepocheerd ei is eigenlijk niets meer en minder dan het koken van een ei, maar dan zonder schil. Dus veelal de dooier en het eiwit dat gekookt wordt, meestal in een mengsel van azijn en water.
Als je een ei (m) in het water doet vanaf het moment dat het water kookt: Zacht ei 4 minuten. Halfzacht ei 6 minuten. Hard ei 8 minuten.
Als het water met de eieren kookt draai je de warmtebron lager, anders kunnen de eieren stukkoken. Reken voor een hardgekookt ei op 10 minuten.Reken voor een half zacht gekookt ei op 8-9 minuten.Reken voor een zacht gekookt ei op 6-7 minuten.
Na het pocheren kan het pocheervocht gebruikt worden als de basis voor een saus. Gevogelte wordt in een koude vloeistof gepocheerd om het vel heel te houden. Deze manier wordt gebruikt bij heel, niet uitgebeend gevogelte. vis wordt in een koude vloeistof gepocheerd om het vel heel te houden.
Ook gaan er tijdens het koken van een ei geen vitamines verloren, wat bij het bakken van een ei wel het geval is. Daarnaast heb je bij een hardgekookt ei de minste kans om besmet te raken met de salmonellabacterie. Een gepocheerd is gezonder dan een gebakken ei, maar niet zo gezond als een gekookt ei.
Eieren bewaren het best als je ze koel en droog houdt, bij voorkeur in hun kartonverpakking in de koelkast. Was eieren niet af. Anders verwijder je het beschermlaagje en kunnen bacteriën makkelijker binnendringen. Bewaar eieren uit de buurt van sterk geurende producten zoals vis, uien, prei, kaas...
Een rauw ei is vanaf de legdatum, die vermeld staat op het ei, tot een maand te bewaren in de koelkast. Bewaar de eieren in het doosje en draai ze met het puntige deel naar beneden, zo blijft de dooier langer in het midden hangen. Bewaar ze ook niet te dicht bij etenswaren met een sterke smaak of geur.
Er is wel goed nieuws: eieren die lastig te pellen zijn, zijn vaak kakelvers. Bij verse eieren zit er nog geen lucht tussen de eierschaal en het vlies.Het eiwit zit daardoor heel dicht tegen de schaal aan en dat maakt pellen lastig: of je trekt stukjes ei mee of er blijft een dof vlies om het ei zitten.
Doe de gepocheerde eieren in een bak met water en zorg dat ze helemaal onder water staan. Anders drogen ze uit. Je kunt je gepocheerd ei zo 2 dagen bewaren in de koelkast.
Ei met groenblauwe waas
Soms verschijnt er een groenblauwe kleur rondom de eierdooier wanneer een ei te lang heeft gekookt. Dit is een manifestatie van de zwavel- en ijzerhoudende bestanddelen van het ei of een grote hoeveelheid ijzer in het kookwater.
Bestrooi de visfilets met peper en leg ze in de saus. Pocheer de vis in ca.6 minuten gaar.
Stoven is het langzaam garen van vlees in een vloeistof. Je braadt het eerst aan en dan laat je het rustig verder gaar worden in een gesloten pan, op een laag tot matig vuur in bouillon, wijn, cider of bier met groenten en kruiden. De temperatuur van de vloeistof maakt een groot verschil.
De smaak van vis past namelijk heel goed bij groene groenten als broccoli, sperziebonen of spinazie. Daarmee zet je in no-time een gebalanceerde maaltijd op tafel met rijst als gezonde en verantwoorde basis. Probeer dus vooral eens één van onderstaande recepten: Milde viscurry met gewokte spinazie.