De afzuigkap hang je minimaal 65 centimeter boven de kookplaat. Aan de binnenkant van de kap zitten gaatjes waarmee je de afzuigkap met schroeven ophangt. Positioneer de afzuigkap op de plek waar je deze wilt hebben en gebruik een potlood om te markeren waar je moet boren.
Een afzuigkap kan lang mee gaan. Als je deze goed onderhoudt vaak wel 20 jaar. Zorg ervoor dat je de afzuigkap regelmatig schoonmaakt en de eventuele koolstoffilters om de zes maanden vervangt. Op deze manier verleng je de levensduur maximaal.
Een onderbouw-afzuigkap is een platte afzuigkap. Vaak wordt dit type onder een keukenkastje geïnstalleerd. De lucht kan dan via een afvoerbuis door het kastje naar buiten. Soms wordt dit soort afzuigkappen ook vrij opgehangen.
Een schouwkap is een afzuigkap die je met de schouw aan de wand monteert. Een wandschouwkap is verkrijgbaar in drie verschillende soorten, namelijk het standaard model, schuin en plat. Dit soort afzuigkappen geven je keukeninterieur een boost.
Een recirculatie afzuigkap is een goede oplossing als je geen afvoerkanaal hebt in je keuken. Recirculatie afzuigkappen gebruiken vaak een koolstoffilter om de lucht te zuiveren. Het koolstoffilter haalt de deeltjes en geur uit de lucht en stuurt de gefilterde lucht weer naar buiten.
Als jouw afzuigkap een koolstoffilter heeft, is het belangrijk om bij intensief gebruik het filter elke 6 maanden te vervangen. De lucht gaat bij dit type afzuigkap namelijk niet via een afvoer naar buiten, maar de lucht wordt gereinigd en vervolgens weer de keuken in gelaten.
Door je filters één keer in de 2 maanden schoon te maken, blijft je afzuigkap efficiënt werken. Het vetfilter reinig je bijvoorbeeld met een ontvetter en water. Er zijn 3 soorten filters: een metalen, aluminum en stoffen filter. Je leest hier hoe je de verschillende vetfilters schoonmaakt.
Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een beetje ammoniak en warm water. Maak van deze twee een sopje en neem vervolgens met een doek de buitenkant van de afzuigkap af. Als je zeker weet dat de kap helemaal vetvrij is, hoef je hem enkel nog af te nemen met schoon water. Dan is de kap weer klaar voor gebruik!
Een motorloze afzuigkap is een afzuigkap zonder motor. Deze afzuigkappen maken gebruik van het centrale afzuigsysteem van uw woning. Op deze manier heeft u geen last van een motor welke veel kabaal maakt.
Een afzuigkap is niet verplicht.
De afzuiging vindt immers centraal plaats bij de mechanische ventilatie. Indien u een afzuigkap met motor hierop zou aansluiten krijgt u verschillende luchtstromen, zullen systemen kapot gaan en zult u lucht van verschillende ruimtes (wc, keuken etc). op verschillende plaatsen ruiken. Dat is dus geen gewenste optie.
Tenslotte zal het gebruik van een motorloze afzuigkap je niets extra's kosten. Een motor verbruikt energie, maar omdat er geen motor aanwezig is, draait de afzuigkap gewoon op je centrale afzuigsysteem.
“Kunnen roosters van de afzuigkap in de vaatwasser?”, vragen veel mensen zich af. Het antwoord is ja! Wat ons betreft is dit de ideale methode om de roosters van de afzuigkap te reinigen. De vaatwasser doet namelijk het meeste werk!
Zeker wanneer je een afzuigkap hebt waar de filters in het zicht hangen, is het belangrijk om hier rekening mee te houden. Metalen vetfilters kunnen in principe in de vaatwasser, filters van aluminium zijn sowieso niet geschikt voor de vaatwasser.
Pak een microvezel doek en bespuit deze met ontvetter en eventueel een klein beetje water. Let op dat u de doek niet te nat maakt. Lichtvochtig is beter; Wrijf voorzichtig met de doek over de motor en verwijder op deze manier het vet.
Een koolstoffilter zit altijd aan de aanzuigkant van de motor. In de meeste gevallen moet je de vetfilters en eventueel het rooster verwijderen om bij de motor te komen. Verwijder de oude koolstoffilters en plaats de nieuwe. Sommige filters klik je vast, bij andere moet je met een schroevendraaier aan de slag.
Een longlife koolstoffilter kun je eenvoudig schoonmaken in de vaatwasser. Let wel op dat je dit in een lege afwasmachine doet om te voorkomen dat er etensresten vast komen te zitten in het filter. Het verschilt per merk of en welk schoonmaakmiddel je hiervoor kunt gebruiken.
De correcte spelling is afzuigkap. Dit wordt in Nederland sowieso het meest gebruikt om een afzuigsysteem in de keuken te omschrijven. Toch wordt 'wasemkap' ook wel eens gebruikt. Hoewel dit woord wel gebruikt mag worden, is het niet de meest correcte spellingsvorm.
Veel mensen vragen zich af of ze een luchtafvoer afzuigkap of een recirculatie afzuigkap moeten nemen. Omdat een luchtafvoer afzuigkap veel beter en effectiever is in het afvoeren van kooklucht en vet, raden we altijd aan om een luchtafvoer afzuigkap te nemen.
Misschien heb je nog nooit van koolstoffilters gehoord, maar het is een belangrijk onderdeel dat nodig is tijdens het koken. Ze zorgen namelijk voor een prettige en gezonde leefomgeving, door het filteren van fijnstof en nare kookluchtjes. Welke koolstoffilter je nodig hebt, hangt af van de afzuigkap die je hebt.