Gochujang heeft een fijne, zoetige pittigheid. Het is milder dan sriracha of sambal. Dat komt waarschijnlijk door de kleefrijst, die het goedje wat zoeter maakt, maar soms wordt er ook nog suiker aan toegevoegd. En hij staat bol van de umami!
De smaak is zoetig, aards en gefermenteerd (alsof er alcohol in zit), maar bovenal blijft het natuurlijk een chilisaus: scherp! In de ijskast nog maanden/jaren te bewaren.
In Nederland wordt de Koreaanse chilipasta steeds populairder, waardoor je hem inmiddels zelfs bij een aantal supermarkten kunt kopen. Wil je zeker weten dat je niet misgrijpt? Ga dan even langs de toko, want daar hebben ze 'm sowieso. Je koopt gochujang in een bakje of in een fles.
Origineel wordt bibimbap met een rauw ei geserveerd. Omdat het schaaltje (en de ingrediënten daarin) ontzettend heet zijn, gaart het rauwe ei naar mate je het geheel mixt. Zeker de moeite waard om dit gewoon eens te proberen. Nodig vrienden en familie uit en geniet samen van dit heerlijke gerecht.”
Koreaans chilipoeder (of Koreaanse chilivlokken) smaakt rokerig, is intens rood en minder pittig dan andere soorten chilipoeders. Ze zijn namelijk gemaakt van zongedroogde grote rode pepers en deze zijn minder pittig dan de kleine chilipepers.
Het verschil tussen chilivlokken en chilipoeder
Chilivlokken en chilipoeder zijn allebei gemaakt van rode pepers. De poeder variant is fijn gemalen en de vlokken zijn grof gemalen. Qua smaak wijken de twee niet veel van elkaar, behalve dat de chili flakes wat pittiger zijn.
Koreaans ontbijt
Ontbijt is één van de belangrijkste maaltijden in Korea. Meestal bestaat een typisch Koreaans ontbijt uit rijst, soep en kimshi aangevuld met enkele (bij)gerechtjes zoals gedroogde zeewierbladeren, glasnoedels, vis, pittige groenten of vlees.
Drinken in Zuid-Korea: De meeste Zuid-Koreaanse restaurants serveren niet veel meer dan het lokale bier, soju (een Koreaanse likeur), cola en water. Daarnaast wordt er veel thee gedronken, met name groene thee.
In Korea eet men kortkorrelige rijst vergelijkbaar met Japanse sushirijst. Die rijst wordt voor bibimbap getopt met wat je ook maar wil. Van gemarineerde (rauwe) groente tot gebakken paddenstoelen, kimchi, vis of vlees. En altijd met een ei on top.
Gochujang
Spreek gochujang dan uit als goo-sjoe-djang. Maak van gochujang bijvoorbeeld een pittige mayonaise en druppel hem over Koreaanse frietjes.
Koreanen zijn gewend om 's ochtends al te beginnen met uitgesproken smaken, vaak bestaat het ontbijt uit rijst, rijstcake, soep en bijpassende bijgerechten (banchan) zoals kimchi, komkommersalade en rettichsalade.
Ribbetjes, van varken of rund, gebakken op een gaspit in het midden van de tafel en vergezeld van rijst en diverse bijgerechten. Betekent letterlijk zeewier rijst. Rijst met reepjes groenten, ei en ham, opgerold in zeewier en gesneden. Dit is een populaire snack bij kinderen voor tijdens de lunch.
Koreaans eten verkrijgt zijn smaak door combinaties van sesamolie, sojapasta, sojasaus, zout, knoflook, gember en, het belangrijkste ingrediënt, chilipepers, die de speciale pittige smaak geven. Het eten in Zuid-Korea staat bekend om haar gezonde eigenschappen; weinig calorieën en veel groenten.
Kosten voor eten en drinken
Als dat je niet trekt kun je in basic restaurants een maaltijd scoren voor ₩25.000 (€18) en als je heel gek wilt doen kun je in bij-sterrenrestaurants voor ₩80.000 (€60) eten.
Het drinken van alcohol – en met name soju – zit zo diepgeworteld in de Koreaanse cultuur dat geen enkele viering, of het nou een blije of droevige gebeurtenis is niet compleet is zonder. Soju is goedkoop – het kost ongeveer een euro in de supermarkt – en wordt overal 24/7 verkocht.
Fruit en koffie zijn duur
Het meeste fruit wordt geïmporteerd. Op het eiland Jeju moet je daarentegen zeker mandarijnen kopen, die worden er lokaal geteeld. Voor 10.000 Won heb je een doos vol en je vitamines binnen. Op straat kan je vaak sapjes kopen, deze kosten zo'n 5.000 Won.
Kimchi komt uit Korea en is gefermenteerde groente: vaak kool, maar soms ook andere groenten als wortel, radijs of bosui. Het smaakt pittig, fris en zuur. Kimchi wordt als bijgerecht of op zichzelf als salade gegeten, en gebruikt om andere gerechten smaak te geven, zoals soep, pannenkoeken, rijstgerechten en dumplings.
Een gedroogde en gemalen peper, cayennepeper is een goede vervanger als je de pittigheid van een gerecht wilt intensiveren. Het warmteprofiel is echter hoger dan bij poblano-pepers, daarom pas op dat u in kleine hoeveelheden begint. Begin met een ¼ van de gevraagde hoeveelheid chilipoeder en voeg indien nodig meer toe.
Chilivlokken of chili flakes zijn simpelweg grof gemalen gedroogde rode pepers. De rode pepers worden helemaal gemalen totdat er alleen kleine stukjes overblijven. Door de gehele pepers te malen, zijn de pepervlokken erg pittig. Let dus altijd op hoeveel chilivlokken je in jouw gerechten gebruikt.
De 'piri-piri' in kip piri-piri, is een soort chilipeper die voornamelijk in het wild groeit in Afrika. Het is een kleine, pikante rode peper van 1 à 2 centimeter. Het pepertje staat ook bekend onder de naam 'Afrikaanse Birds Eye'. De letterlijke vertaling van piri-piri is peper-peper.
Het eten Zuid-Korea is niet echt wat je gewend bent van eten in Azië. In Zuid-Korea eten ze veel kimchi (gefermenteerde Chinese kool met chili en knoflook) en BBQ en daarmee maken ze de lekkerste gerechten met Koreaanse kruiden. Maar daar blijft he niet bij. Koreanen zijn meesters in het mixen van (heerlijk) eten.
Hét basisvoedsel is rijst. Een typisch Koreaanse gerecht is kimchi. Dit kan verschillende vormen hebben, maar de bekendste bestaat uit ingemaakte kool, gekruid met rode peper, knoflook en gember. Populair is bulgogi, ook bekend als Koreaanse barbecue.