De vis is niet populair, daar zijn de stekels debet aan. Onterecht, want het fileren is een makkie. Als je maar weet waar de stekels zitten: op de kieuwplaten en net achter de kop op de rug. Het klusje kun je aan de visboer overlaten of zelf doen.
Een pieterman schoonmaken is dan ook heel eenvoudig: snij de kop af van de giftige rugstekels tot aan de aars en klaar is Kees. De uitlevering, de hoeveelheid vlees die overblijft na het schoonmaken, is dan ook vrij hoog. Veel hoger dan bij duurdere vissoorten.
De stralen van de rugvin en de grote stekel op de kieuwdeksels bevatten een zeer giftige stof, waardoor de pieterman tot de meest giftige dieren van Europa behoort. Wanneer men de vis vastpakt of er bij toeval op trapt, kan men geprikt worden.
Dit is een heel smakelijk visje en gemakkelijk te fileren. De Pieterman laat zich koken, bakken of grillen.
Hoe herken je een steek van een Pieterman? Een steek van de Pieterman vis zorgt voor felle pijn, zwelling en roodheid bij de plek waar gestoken is en een aantal wondjes op een rij. Meestal zal er geen bloed te zien zijn. Ook kan het wel eens zorgen voor hartklachten, ademhalingsstoornissen en bewusteloosheid.
Hij heeft een giftige stekelige rugvin. Maar die halen wij natuurlijk al voor u weg. Het is een heerlijke vis die met smaak doet denken aan de tong. Met een puree van zongedroogde tomaten en pesto, komt de pieterman in dit gerecht goed naar voren.
Symptomen. Direct na de steek van zowel de grote als de kleine pieterman treedt een hevige, als ondraaglijk omschreven pijn op, na enkele minuten tot uren gevolgd door zwelling en roodheid rond de steekplek, die zich uitbreiden tot het hele gestoken lichaamsdeel of zelfs de gehele extremiteit.
Kies voor een frisse chardonnay met wat houtlagering. Bijvoorbeeld een witte Bourgogne uit Frankrijk, zoals een Pouilly Fuissé of Saint Véran. Frisse zuren in de wijn sluiten aan op het frisse van de Granny Smith-appel, de zachte houtlagering past bij het nootachtige van de aardpeer.
De pieterman komt voornamelijk voor in landen zoals Spanje en Marokko. Hij ligt met zijn kop net boven het zand in het water ingegraven. In het troebele water van de Noordzee, is hij dus zo goed als onzichtbaar. Wie erop stapt loopt de kans gestoken te worden.
Relatief bekende voorbeelden zijn beten en steken van kwallen. Van sommige soorten, zoals kubuskwallen, Portugese oorlogsschepen, blauweringoctopussen, en stekels van steen- en schorpioenvissen, kunnen de gevolgen fataal zijn. Je kan ook per ongeluk trappen op stekelhuidigen, zoals bepaalde zeesterren en zee-egels.
Het dier komt voor in ondiep tropisch zeewater, in de Grote Oceaan en in de Indische Oceaan en ook in de Rode Zee. Het vaakst wordt de steenvis gezien bij de eilanden Réunion en Mauritius en aan de westkust van Australië. De gemiddelde lengte van de volwassen steenvis ligt tussen de 35 en 50 centimeter.
De kleine pieterman (Echiichthys vipera) is een vis die op de zandbodem langsheen onze kustlijn leeft. De kleine pieterman wordt 10 tot 18 cm lang en heeft een aantal stekels op zijn rugvin, die zeer giftig zijn.
Pietermannen (Trachinidae) is de naam voor een familie van vissen uit de orde van Baarsachtigen (Perciformes). Men onderscheidt de kleine pieterman en de grote pieterman.
het in stukken verdelen van vis op zo'n manier dat de stukken volledig graatloos zijn. Maar ook het los snijden van borstfilets van gevogelte en het ontbenen van wild wordt 'fileren' genoemd.
De bekendere witte wijnen van de druivenrassen chardonnay en sauvignon blanc gaan de riesling voor qua omvang, maar qua kwaliteit behoort de riesling zeker tot de top. Ook daarom wordt de Riesling gewaardeerd door veel sommeliers en wijnliefhebbers.
Wil je Champagne gedurende je diner schenken en je gaat voor vis denk dan aan: Gebakken forel met geroosterde amandelen. Gepocheerde zalm (tip voor bij Rosé Champagne) Tarbot in botersaus (tip voor Blanc de Blancs Champagne)
De steek kan dodelijk zijn. De punten van de stekels kunnen afbreken en in de huid achterblijven. Hierdoor kunnen pijnlijke abcessen, ulcera en cellulitis ontstaan maar ook lymfoedeem en lymfangitis.
Steenvissen kunnen niet erg snel zwemmen maar we kunnen wel een dag buiten water blijven leven.
het is 1 van de meest giftige vissen in de oceaan. een steek bij een mens zorgt voor flink wat pijn, overgeven en moeite met ademen (over het algemeen niet dodelijk) ze planten zich voort als konijnen.
Geraakt door een zee-egel
Het doet behoorlijk pijn, vooral door het gif dat zich op de stekels kan bevinden. De stukjes stekel kun je het beste verwijderen met een pincet. Soms kun je met een naald ook nog wel wat bereiken. Let wel op, want je breekt de stukjes snel af in nog meer kleine stukjes.
Verwijder de stekels met een pincet. Week je voet in azijn of leg er een doek gedrenkt in azijn op. Zo los je de stekels op die je met een pincet niet hebt kunnen verwijderen. Stop vervolgens je voet gedurende 20 tot 40 minuten in heet water, zo warm als je aankunt.