Giet de gembermix door een fijne zeef en vang het sap op in een grote kom. Voeg de overige 1 liter water toe aan het gembersap en roer het goed door elkaar. Knijp de citroen uit boven het gembersap en roer het geheel nogmaals goed door. Voeg indien gewenst honing naar smaak toe.
Snijd de gember in grove stukken en doe deze samen met het water in je blender en laat ongeveer 1 minuut draaien. Voeg, indien gewenst, agavesiroop of honing toe indien je de gembersap wat zoeter wil maken. Haal het gembersap door een fijne zeef en bewaar het sap in de koelkast voor 2 a 3 dagen.
Snijd de gemberwortel in kleine stukjes en doe ze in een blender of sapcentrifuge. Voeg een kleine hoeveelheid water toe om het blenden te vergemakkelijken. Blend de gemberwortel tot het een pulp wordt. Zeef de pulp vervolgens door een fijne zeef of kaasdoek om het gembersap eruit te halen.
Snijd de gember (met de schil eraan) in stukken. Doe de stukken in de blender, vul hem met water en blend op de hardste stand. Herhaal enkele keren. Zeef het gembermengsel, zodat de pulp verwijderd wordt.
Regelmatig vers gembersap drinken zou niet alleen ontstekingsremmend werken, maar ook een gunstig effect hebben op spier- en gewrichtspijn of zelfs menstruatiepijn. Naast sap zou je ook zelfgemaakte gembercompressen op basis van geraspte, verse gember en water kunnen maken om op pijnlijke plaatsen aan te brengen.
Kun je puur gembersap drinken? Ja, puur gembersap is een heerlijke toevoeging aan een ambachtelijke mocktail, smoothie of elixer. Maar het is niet zoals sinaasappelsap dat je per glas vol drinkt.
Zetmethode thee
Gebruik 12 gram thee voor 1 liter water.
Puur gembersap drinken
Wij bevelen minimaal 1 shot a 30 – 60ML per dag aan.
Voeg de gember toe aan kokend water. Haal het gemberwater van het vuur en laat de gember 10 minuten in het water trekken. Zeef de gemberstukjes uit het water en gooi de gember weg. Drink gemberwater warm of koud.
Je drinkt het uit een klein glaasje (shot), meestal in één of twee slokjes. Een shot is ongeveer 30 milliliter. Gembershots worden gemaakt door verse gemberwortel te persen of door verse, geraspte gember te combineren met andere sappen, zoals citroen- of sinaasappelsap.
Rasp de gember met een rasp.Verzamel in een kaasdoek of in je hand.Knijp . Voilà, gembersap.
Hoe te bewaren. Bewaar het verse gembersap in een grote, luchtdichte glazen fles in de koelkast of in kleinere shotflesjes . Dit verse sap blijft echter maar 2-3 dagen vers in de koelkast, dus mijn voorkeursmethode is om eventueel extra sap in de vriezer te bewaren.
Gebruik een blender of sapcentrifuge om verse gembersap te maken - schillen is niet nodig! Geniet ervan als een wellness shot op zichzelf, voeg het toe aan smoothies, thee of andere drankjes (hallo zelfgemaakte ginger ale!), of gebruik het zelfs in dressings en sauzen.
Moet je gember schillen (voor thee)?
De schil kun je gewoon eten; het is niet giftig. Sterker nog: in de schil van gember zit voor een deel de voedingsstoffen en het is zonde als je die niet binnenkrijgt. Zorg er wel voor dat je de gember wast voor consumptie om zo vuil, stof en bacteriën te verwijderen.
Schil de gemberwortel en snijd deze in kleine stukjes. Breng water aan de kook en voeg de gember toe. Laat het geheel ongeveer 10 minuten trekken. Zeef de thee en voeg eventueel honing of citroen toe voor extra smaak.
Gember heeft veel mogelijke gezondheidsvoordelen. Het kan bijvoorbeeld helpen misselijkheid te verminderen, gewichtsverlies te beheersen, cholesterolwaarden te verlagen, zenuwfuncties te beschermen en het risico op kanker te verminderen.
Voeg twee eetlepels geschilde en in dunne plakjes gesneden gemberwortel en vier kopjes water toe aan een middelgrote pan. Breng het water minstens 10 minuten aan de kook. (Als u een sterkere thee wilt, voeg dan meer plakjes gember toe en kook het water langer.) Voeg vervolgens honing, limoen of citroen toe naar smaak.
Gembersupplementen zijn niet nodig. Experts raden mensen die willen profiteren van de gezondheidsvoordelen van gember aan om het via eten en drinken te consumeren in plaats van gemberpillen te slikken, die andere, niet vermelde ingrediënten kunnen bevatten.
Gembershots worden vaak puur gedronken of met een beetje citroensap, kurkuma of honing voor extra smaak én extra gezondheidsvoordelen. Omdat gembersap sterk en pittig smaakt, drink je het best in kleine hoeveelheden.
Gember ondersteunt de spijsvertering
Gember ondersteunt de spijsvertering en kan verlichting geven bij een opgeblazen gevoel. Zeker na het eten van een zware maaltijd kan een kop gemberthee daarom heel lekker zijn. Ook zitten er in gember bepaalde stoffen die de stoelgang op gang kunnen helpen.
Gember is een bloedverdunner. Gebruik vlak voor of na gemberthee geen paracetamol of andere bloedverdunner(s). Niet gebruiken bij diabetes, hoge koorts, galstenen, brandend maagzuur en kinderen onder de 6 jaar.
Je kunt ook plakjes gember toevoegen aan je koude water voor wat meer smaak.
Gember voor je haar
Voor je lijf is gember dus heel gezond, maar ook voor je haar. Deze wortel zit namelijk boordevol B-vitaminen en vitamine C. Vitamine B2 ondersteunt onder andere gezond haar. Qua mineralen is gember ook heel goed voor je haar; zo zit er calcium, kalium, magnesium, natrium en ijzer in.