Soms gedraagt een guppyman zich fatsoenlijk. Hij baltst voor een vrouwtje door zijn lichaam in een S-vorm te buigen en met zijn staart te trillen. Komt zij naar hem toe, dan draaien de twee om elkaar heen en brengt hij zijn sperma met haar medewerking in.
Het mannetje nadert het geslachtsorgaan van het vrouwtje met zijdelings naar voren gericht gonopodium. Het sperma bevindt zich in bundeltjes in het gonopodium en glijden daarin naar voren. Het copulatieorgaan wordt dan in de geslachtsopening van het vrouwtje gebracht en de bevruchting vindt plaats.
Guppy's zijn levendbarenden. Dit betekent dat ze hun jongen levend ter wereld brengen zonder eerst eitjes af te zetten. Bij de levendbarende komen de eieren in het moederlichaam uit. Bij guppies kun je niet echt van "levendbarend" spreken, want de jongen komen vaak pas uit het ei als ze het water raken.
Voer ze met speciaal hiervoor ontwikkeld opfokvoer voor jonge visjes en je zult ze bijna per dag zien groeien. De andere groep vissen leggen eieren in het aquarium waarna deze bevrucht worden door het mannetje.
Levendbarende vissen
Het vrouwtje bevalt van volledig gevormde, vrij zwemmende jongen. De vrouw wordt inwendig bevrucht door het mannetje en draagt de jongen ongeveer een maand voor ze worden geboren. Na geboorte zwemmen de jongen weg, verstoppen zich en beginnen met het zoeken naar voedsel.
Guppy's zijn een leuke aanvulling op je aquarium en ze zijn makkelijk te kweken. Echter, de moedervis zal haar baby's opeten als ze in hetzelfde aquarium worden gehouden. Gelukkig kun je voor de babyguppy's zorgen door ze in een apart aquarium te zetten of door ze verstopplekken te bieden.
Guppy's vallen in de categorie van levendbarenden en leggen daarom geen eitjes. Tijdens de bevruchting worden de eitjes in het moederlichaam bevrucht en zullen deze zich ontwikkelen tot baby guppy's. Tijdens de bevalling komen de jongen levend naar buiten, vaak wel nog voorzien van een dooierzak.
Op het moment van bevruchten benadert het mannetje het vrouwtje zijlings en brengt zijn gonopodium naar voren en brengt deze bij het vrouwtje naar binnen. Het vrouwtje kan het sperma van het mannetje lange tijd bewaren en er meerdere malen zwanger van raken. De draagtijd bedraagt ongeveer 28 dagen oftewel 4 weken.
Het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke Guppen is heel makkelijk te zien. De vrouwen komen vooral voor in wildkleur zoals brons, goud of grijs op het lichaam. De staart kan wel kleur bevatten, maar is veel minder vibrant dan bij de mannetjes. Ook worden de vrouwtjes een stukje groter dan de mannetjes.
Wat je zou kunnen doen, is de guppen invriezen. Bakje met wat ijsblokjes en water en daar de vissen in doen. Dan zijn ze in 1 klap dood, zo gebeurd het in de gedragsbiologie ook met zieke vissen. Mannetjes kun je gerust zonder vrouwtjes houden.
Ervan uitgaande dat per guppy gemiddeld 6 liter water nodig is, kunnen in een aquarium van 60 liter ongeveer 6 tot 8 guppy's. Een aquarium zal nooit tot de rand met water worden gevuld, en daarnaast nemen planten, decoratie en de bodem ook ruimte in beslag.
Het vechten is geen privilege van de mannetjes, want als er concurrentie in het spel is, doen ook de vrouwtjes er aan mee. Gevechten tussen twee verschillende soorten worden soms ook gezien, wanneer de ouders hun jongen verdedigen of als een holbewonende soort indringers uit zijn omgeving verjaagt.
Naarmate het einde van die eerste maand nadert, gaat een deel van die energie naar de seksuele ontwikkeling. Na ongeveer zes weken gaat er nog meer energie naar de ontwikkeling van de seksuele activiteiten. Na zes weken beginnen ook de vinnen verder uit te groeien. Eerst de staart en ongeveer een maand later de rugvin.
Een zwanger vrouwtje herkennen
Veel levendbarende vissoorten zullen gedurende de zwangerschap een bolle of uitstekende buik krijgen. Maar let op, mannetjes kunnen dit soms ook krijgen. Vooral na het eten hebben vissen vaak een dik buikje.
De te kweken guppen kiezen
Man-vrouwverhoudingBij het uitkiezen van guppy's om te fokken, wil je nooit één mannetje en één vrouwtje kiezen. Het mannetje zal in dit geval de vrouw achtervolgen en de dood injagen. Het verstandigst is om één mannetje met 2 vrouwtjes te gebruiken.
18 graden is echt het minimum voor guppy's ze worden dan vatbaar voor ziektes enz en leven duidelijk korter. Ook is een kamer niet overal boven de 18 graden dus als je het beste met je dieren voor hebt verwarm je de bak wel, anders blijven de visjes jou leergeld betalen.
Ongeveer 350 in totaal (verdeeld over meerdere worpen)... Waar u ook moet op letten: Guppen zijn vissen die zich graag en veel voortplanten, je kan het beste één mannetje op drie vrouwtjes houden.
Aan de andere kant is het wel zo dat je de guppen een belangrijke natuurlijke gedraging onmogelijk maakt.. namelijk paren. Het is dus ook niet verwonderlijk dat het houden van alleen mannetjes 'kan' leiden tot enige frustratie bij de vissen. En zelfs dat mannetjes proberen met elkaar te paren..
Alleen als er echt een intense concurrentiestrijd om voedsel gaande is, is er een kans dat ze elkaar op gaan eten. “Kannibalisme is zeldzaam onder wilde muskietenvissen en guppies,” zo stellen de onderzoekers nogmaals in hun onderzoeksartikel.
Jonge vissen profiteren vaak het meest van regelmatige voeding. Een dag per week zonder voeren wordt aanbevolen bij volwassen guppen.
Wij hebben aangehouden: 1 cm vis per liter water.
Het mooiste zou zijn als je de babyvisjes weer snel terug kan plaatsen. Omdat in je aquarium de waterwaardes optimaal zijn en dit een gunstige werking heeft op de doorgroei. Dus wanneer je babyvisjes iets groter zijn dan de bek van de andere vissen, dan plaats je ze meteen terug in aquarium.
Een pomp is wel noodzakelijk ja, net als verwarming. Gewoon kraanwater voldoet prima.
De bevruchting gebeurt inwendig. Met zijn anaalvin – die transport van zaadcellen mogelijk maakt – bevrucht het mannetje de eitjes in het lichaam van het vrouwtje. De eitjes blijven na bevruchting in het lichaam van de moeder. Tijdens de zwangerschap groeien de eitjes uit tot miniatuur visjes.