De Pappadum is een heerlijke traditionele knapperige snack die wordt geserveerd als voorgerecht of bij een hoofdmaaltijd. Onze Pappadums hebben een echte authentieke smaak. Het enige wat je nodig hebt is een magnetron of oven om hem op te warmen en dan kan je hem direct serveren.
De papadum is een gefrituurde of gebakken Indiase cracker gemaakt van linzen-, kikkererwten-, rijst- of blackgrammeel. Ze worden geserveerd als bijgerecht, snack of voorgerecht. Soms krijgen ze een topping, vaker nog eten we ze met een trio van sausjes om te dippen.
Er zit 0,6 gram vet in 1 stuk (8 gram) pappadum, waarvan 0,1 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten.
Papad kan gemaakt worden van verschillende ingrediënten en op verschillende manieren. Waarschijnlijk het meest gebruikte recept is op basis van zwarte linzen. Bloem hiervan wordt gemengd met zwarte peper, zout en dan gekneed. Daarna wordt het uitgerold in dunne schijven en gedroogd in de zon.
Patak's Pappadums Naturel Kant-en-Klaar 8 Stuks 64g bestellen? - Koken, soepen, maaltijden — Jumbo Supermarkten.
Ingrediënten: linzenmeel, koolzaadolie, zout, rijsmiddelen (calciumhydroxide, natriumcarbonaten, difosfaten.
Je wist het wellicht niet, maar niet alle fruitsoorten zijn rijk aan vitamine C. Appels, bananen en druiven bevatten bijvoorbeeld weinig vitamine C. Fruitsoorten die wel veel van deze vitamine bevatten, zijn sinaasappels, mandarijnen, aardbeien, kiwi's, citrusfruit, papaja, bramen en ander rood fruit.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Wat diëtist Harriët Verkoelen betreft is de stelregel: meer groente, minder fruit bij diabetes type 2. Fruit zorgt er namelijk voor dat je bloedsuikers de hoogte in vliegen, legt ze uit. Zeker als je een banaan of trosje druiven (125 gram) neemt waar al snel vier suikerklontjes inzitten.
Waarom is de papaja goed voor je gezondheid:
De papaja is een vrucht met veel vitamine C en een hoog gehalte aan vezels. Als antioxidant helpt vitamine C je lichaam beschermen tegen oxidatieve schade. Ook is vitamine C betrokken bij de aanmaak van collageen en bevordert het de opname van ijzer in je bloed.
Je kan fruit eten, maar niet alle fruitsoorten
Bessen bevatten over het algemeen minder koolhydraten. Met name frambozen, Blauwe bessen, bramen en aardbeien kun je zonder problemen eten bij het volgen van het koolhydraatarm dieet.
Dat komt doordat het koolhydraten in de vorm van suikers bevat. Het bestaat dan ook voornamelijk uit koolhydraten, vezels en water. Alle soorten fruit bevatten koolhydraten, maar de hoeveelheid verschilt per fruitsoort. De meeste fruitsoorten bevatten te veel koolhydraten om tijdens het koolhydraatarm dieet te eten.
Je kunt beginnen met 5 zaadjes. Als je gewend bent eet je een theelepeltje zaadjes per dag op. Een theelepeltje papayapitten per dag heeft een prima medicinaal effect; meer nemen is niet nodig. Verder kun je vers papayazaad in een smoothie mengen met vruchtensap van papaya of andere vruchten zoals ananas en banaan.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Halveer de papaja en verwijder met een lepel de zaadlijsten en zaadjes. Als je de helften nogmaals halveert, verwijder je het vruchtvlees makkelijker uit de schil. Besprenkel de vrucht eventueel met limoensap, dit maakt de smaak van de papaja nog uitgesproken.
Bij mensen met diabetes en een gezond gewicht, lijken magere en halfvolle zuivelproducten geen ander effect te hebben dan volle zuivel. Kies in ieder geval melkproducten (zoals yoghurt en kwark) zonder toegevoegde suikers.
Hoe kun je al simpel koolhydraten beperken? Hoeveel koolhydraten je moet eten, hangt af van je eetpatroon en je energieverbruik. Stel, je eet vijf boterhammen, een flinke avondmaaltijd en een paar tussendoortjes zoals fruit of een biscuitje en zuivel. Dat is al snel 160-180 gram koolhydraten per dag.
Hartig beleg bevat geen koolhydraten. Kies bijvoorbeeld voor: kaas, smeerkaas, cottage cheese/Hüttenkäse, Zwitserse strooikaas. Of kies voor vleeswaren. Magere soorten hebben hierbij de voorkeur, omdat vette soorten veel verzadigd (ongunstig) vet bevatten.
Het IJslandse dieet, dat bestaat uit verse vis, vlees en zuivelproducten van hoge kwaliteit, draagt eraan bij dat IJslanders minder last hebben van alzheimer, hart- en vaatziekten, beroertes en diabetes, bleek uit de documentaire The World's Best Diet.