Tijdens de blok- en examenperiode zet je alles op alles en zal je meer studeren dan tijdens de lesweken. Je kan 8 à 10u studeren als maatstaf nemen. Vergeet niet om elk uur een korte pauze in te lassen en hier en daar in je planning een vrij moment vast te leggen.
De blok en examenperiode duurt zo'n 6 weken. Dat is waarschijnlijk een stuk langer dan je ooit in het middelbaar aan een stuk door hebt moeten studeren.
De universitaire richtlijn ligt op 40 à 50 uren per week
Op een gewone dag volstaan 8 uur, zoals op een normale werkdag. Althans tijdens het semester. In de examens zelf is het anders. In de examens kan je beter 10 uur per dag studeren.
Je studeert best in een rustige omgeving waar je niet te veel afgeleid wordt en waar anderen je niet kunnen storen. Als je graag alleen studeert, kan je slaapkamer of kot een ideale studieplek zijn.
Bij de berekening van de studielast per vak is uitgegaan van de algemene norm voor het bestuderen van literatuur: 5 pagina's literatuur per uur. Wanneer literatuur niet grondig bestudeerd, maar alleen gelezen dient te worden geldt een norm van 6 à 7 pagina's per uur.
Stel jezelf voortdurend vragen
De leerstof lezen en jezelf daarover vragen stellen is een van de beste manieren om te studeren, zelfs als je op dat moment het antwoord op de vraag niet weet. Dat verplicht ons om actief het juiste antwoord te gaan zoeken in de leerstof, waardoor we het beter zullen onthouden.
Wie zijn brein geen rust gunt, zal ook niets meer onthouden, zo simpel is het. Plan dus elk uur tot maximaal elke twee uur een pauze van ongeveer een kwartier. 's Middags en voor het slapengaan kan je best wat langer afleiding zoeken. Pauzeer niet aan je bureau.
Een student kan gemiddeld vijf bladzijden verwerken per uur. Dit kan sneller of trager afhankelijk van de moeilijkheid van het vak. Als je dit vertaalt naar acht uur studeren (die richtlijn hanteren we bij Rebus), betekent dit dat je 40 bladzijden per dag kan studeren.
Gemiddeld dus twee uur per dag werken voor school, zowel aan huiswerk als geplande stof, in blokken van 25 minuten.
Wat kan je zelf doen? Niet alle vakken zijn hetzelfde, wat betekent dat je voor bepaalde vakken best een andere studieaanpak hanteert. Praktische vakken vragen vaak veel inzicht. Maak voldoende nieuwe oefeningen, herbekijk eerder gemaakte oefeningen en analyseer waar je nog kan verbeteren.
Stop met het maken van samenvattingen en doe de markeerstiften maar snel weer terug in de tas. Het onderstrepen van tekst werkt namelijk helemaal niet, blijkt uit onderzoek. Wat wel werkt: flashcards, jezelf testen en vroeg beginnen met leren.
De dienst studentenvoorzieningen van je hogeschool of universiteit ondersteunt je bij je studies, van geldproblemen en huisvesting tot concentratieproblemen en faalangst. Tijdens examenperiodes opent Teleblok een chatruimte om studenten met stress en andere examenproblemen te helpen.
Om diezelfde reden studeer je beter niet in je bed omdat zo je slaap verstoord wordt, en ontspan je beter op een andere locatie. Zorg ervoor dat je alles wat je nodig hebt, bij de hand hebt. Zo moet je niet steeds materiaal zoeken of heen en weer lopen. Zorg voor voldoende water en een gezonde snack.
Sinds opening is De Krook een populaire plaats voor studenten en flexwerkers die op zoek zijn naar een rustige studie of werkplek. De gewilde studieplaatsen op de derde etage worden iedere ochtend in een mum van tijd ingenomen. Maar De Krook beschikt ook over heel wat andere studieplekken.
Ten eerste maakt een schema alles realistischer. Nog maar 2 weken voor de examens en nog zoveel te doen?! Op deze manier kan je ook al inplannen hoeveel dagen je kan studeren per vak. Een schema is ook erg goed omdat je zo je voortgang kan bijhouden en je kan zien waar het misloopt.
Leer maximaal 25 minuten en neem daarna 5 minuten pauze.
Een korte break helpt om weer fris aan de slag te gaan. Uren achter elkaar leren is dan ook niet zo effectief. Een manier om dit te doen is de Pomodoro techniek.