De Amsterdamse bouwmeester Philips Vingboons stelde samen met zijn broer Justus een boek samen met daarin de belangrijkste bouwwerken die hij had ontworpen. Afbeeldsels der voornaemste gebouwen verscheen in twee delen in 1648 en 1664.
De eerste grachten zijn gegraven voor stadsverdediging en waterbeheer. Na stadsuitbreidingen kwamen de oude verdedigingsgrachten binnen de stadsmuren te liggen en verloren hun functie. Maar ze kregen er een rol voor in de plaats die de stad uiteindelijk schatrijk zou maken: transport van koopmansgoederen.
Amsterdam breidde zich langzaam uit rond de Amstel. Aan het einde van de 16e en in de 17e eeuw groeide de stad aanzienlijk en ontstond de unieke Amsterdamse grachtengordel met water, vele bruggen, bomen en grachtenpanden.
Het grootste geheim is de diepte van de grachten, blijkt onder meer uit dat aquarium. Tussen de één meter vijftig en twee meter, dan heb je het wel gehad.
Over dé mooiste gracht van Amsterdam zijn verrassend veel mensen het eens: de Brouwersgracht! Toen 'Het Parool' een jaar of tien geleden aan alle lezers vroeg om te stemmen op de mooiste straat van Amsterdam, eindigde Brouwersgracht zelfs 'officieel' en met afstand als allermooiste.
De officiële telling staat op 165 grachten met een lengte van 75km. De oudste gracht stamt al uit 1385, namelijk de Oudezijds Voorburgwal en met 6,3 kilometer is de Singelgracht de langste gracht. De breedste gracht is met 31 meter breed de Keizersgracht uit 1612.
Niet diep maar hoog!
Je kan dus zeggen dat in Utrecht de grachten niet diep liggen, maar dat de straten eromheen zo hoog liggen. De binnenstad ligt vier tot vijf meter boven het zeeniveau, terwijl het gebied net buiten de binnenstad er niet meer dan twee meter boven ligt.
Daarom geldt nu het tolprivelege van graaf Floris V als geboorte van de stad, verleend op 27 oktober 1275. In dat jaar woonden er zo'n duizend mensen in Amsterdam, dat toen nog 'Amestelledamme' heette, vernoemd naar de dam in de Amstel die toen net was gebouwd op - jawel - de Dam.
AMSTERDAM - Amsterdam heeft een nieuw oudste huis. Het pand aan de Warmoesstraat nummer 90 stamt uit 1485 en is daarmee 527 jaar oud. De gemeente maakte de ontdekking zaterdag bekend. Tot op heden gold het houten huis uit 1530 aan het Begijnhof als het oudste pand van Amsterdam.
Een grachtenpand is een huis aan de gracht, en is over het algemeen oud. Meestal zijn de huizen hoog, smal en diep omdat de belasting werd geheven op grond van de breedte van de gevel. Vanwege het gevaar van overstromingen zit de voordeur soms op de bel-etage en is het pand toegankelijk via een bordes.
Het smalste huis ter wereld
Vroeger werd de hoogte van de belastingen bepaald aan de hand van de breedte van de gevels. Amsterdammers bouwden hun huizen daarom zo smal mogelijk om hoge belastingen te vermijden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het smalste huis ter wereld in Amsterdam staat.
Hoewel de stad werd gesticht in 1275, dateren de meeste oudere huizen van na 1600. Oorspronkelijk werden in Amsterdam voornamelijk houten huizen gebouwd, die in de middeleeuwen in drie grote stadsbranden bijna allemaal werden verwoest.
Met verordeningen tracht het gemeentebestuur de hoeveelheid plezier- en woonboten te beteugelen. Desondanks liggen er nog altijd 2500 woonboten binnen de stadsgrenzen.
Een gracht (ook singel) is een aangelegde waterweg. Onder gracht verstaat men ook: een langs de oevers bebouwd kanaal om of door een stad. In Belgisch-Nederlands wordt met een gracht ook wel een sloot bedoeld.
Door het bouwen van waterwerken kreeg men het waterpeil in de Oudegracht onder controle. Daardoor kreeg het waterpeil een constant laag niveau en werden de opslagkelders van de woningen op grote schaal onder de straten naar de gracht doorgetrokken. Vóór deze kelders werden nieuwe kaden aangelegd.
Alle Utrechtse grachten
Zo zijn er de Nieuwegracht en de Kromme Nieuwegracht. Hier zijn voornamelijk monumentale grachtenpanden terug te vinden. Ook kent Utrecht de Plompetorengracht, de Drift en de Stadsbuitengracht.
Op 2 juni 1122 gaf keizer Hendrik V de Utrechters stadsrechten. Daarmee werd Utrecht officieel een stad. Als bijna de eerste stad van het land. Utrecht was in de middeleeuwen zelfs de belangrijkste en grootste stad van de Noordelijke Nederlanden.
Ontstaan. Amsterdam verschijnt voor het eerst in de geschreven geschiedenis in 1275 als graaf Floris V de mensen die bij de dam in de Amstel wonen, vrije vaart verleent over de Hollandse wateren. De verlening van dit "tolprivilege" was een zet in een jarenlange strijd om de macht in het gebied.
De eerste bewoners van Amsterdam zijn boeren en vissers uit Waterland, die in het veengebied waar de de Amstel in het IJ uitmondt, een gunstige plaats vinden voor hun vloot, bedrijf en huisvesting.
Amsterdam heette vroeger Amstelerdam, maar de inwoners noemen de stad zelf Mokkum. De stad is vernoemd naar een dam in de rivier de Amstel in de 13e eeuw. De stad kreeg in 1300 stadsrechten en ontwikkelde zich al snel tot een welvarende handelsstad.
Rondvaart Amsterdam is als beste rondvaart in Amsterdam 2022. Dit op basis van de uitstekende route en vele audio gidsen. De GPS audio gidsen zijn beschikbaar in maar liefst 19 verschillende talen. Deze rondvaart vertrekt vanaf de Prins Hendrikkade en vaart door de beroemde grachten van Amsterdam.
De bekendste grachten zijn de Herengracht, Prinsengracht en de Keizersgracht. Samen vormen zij de Amsterdamse grachtengordel. Het zijn kanalen die in de 17e eeuw zijn gegraven, tijdens de Gouden Eeuw. De Singel ligt daarbinnen en werd al veel eerder aangelegd: in de 15e eeuw.
Veel Nederlandse steden zijn gebouwd rondom grachten. Alkmaar Utrecht, Dordrecht, Leiden, Groningen, Leeuwarden en Amersfoort zijn steden met een stadsgezichten die worden gekenmerkt door sierlijke grachten. De bekendste grachten zijn die van Amsterdam.