Bij pastelpotloden zit er, evenals bij pastelkrijt en in tegenstelling tot bij kleurpotloden, geen olie of wax in de kleurpigmenten.Ze worden enkel en alleen samengeperst in de vorm. Vanwege de afwezigheid van een vettig bindmiddel is de structuur dus minder compact.
Pastelpotloden. In principe zijn pastelpotloden zachte pastels in potloodvorm. Ze werken dus precies hetzelfde als normale pastelkrijtjes, maar door de vorm en de optie om de punt te slijpen heb je veel meer controle. Dit maakt pastelpotloden erg geschikt om gedetailleerde portretten of kleinere tekeningen mee te maken ...
Over het algemeen zul je kleurpotloden het meest gebruiken op papier. Welk papier je gebruikt is afhankelijk van het soort kleurpotlood dat je gebruikt. Aquarelpotloden kun je het beste gebruiken op aquarelpapier. Dit is dikker papier en is geschikt voor het gebruik van water.
Slijp met een speciale puntenslijper voor pastelpotloden een korte punt aan jouw potlood. (voor potloden met een normale dikte kan je het beste de Koh-I-Noor pastelpotlood puntenslijper gebruiken. Voor de dikkere potloden, zoals die van Derwent en Conté a Paris kan je beter de puntenslijper van Derwent gebruiken.)
Bij pastelpotloden zijn de ingrediënten weer anders. Net zoals bij pastelkrijt zit er geen olie of wax in de formule. De kleurpigmenten worden samengeperst in de vorm, maar door het ontbreken van een vettig bindmiddel blijft de stift dus vrij fragiel. Pastelpotloden werken daarom dus hetzelfde als pastelkrijt.
Een schuurplank
Door de punt van een pastel- of houtskoolpotlood langs het schuurpapier te halen krijg je makkelijk en snel een mooie punt. Je kan deze manier ook in combinatie met het Stanleymes gebruiken! Als je de punt na het slijpen nog niet mooi genoeg vindt kan je deze met het schuurplankje nog wat verfijnen.
Voor het werken met pastel- en kleurpotloden bevelen wij uitsluitend tekenpapier aan i.p.v. schetspapier. Je krijgt met tekenpapier diepere kleuren dankzij de diepere korrel van tekenpapier.
Met aquarel potloden kun je verschillende technieken toepassen. Zo kun je je tekening eerst opzetten met potloden en deze daarna verwassen door er met een vochige penseel over heen te gaan. Ook kun je eerst het papier nat maken en daarna met een aquarel potlood op het vochtige papier gaan tekenen.
Met een beetje water lost je gekleurde vlak gemakkelijk op tot waterverf. Of doop je aquarelpotlood in water en ga er dan mee tekenen. Dit geeft een hele andere uitstraling dan een tekening met gewone kleurpotloden. Natuurlijk kun je aquarelpotloden ook droog gebruiken als een gewoon kleurpotlood.
Harde potloden worden aangegeven met de letter H en afhankelijk van de hardheid staat er een getal naast. Dit gaat van een H potlood (minst hard) t/m een 9H potlood (zeer hard). De letter B staat voor zachte potloden. Dit gaat van een B potlood (minst zacht) t/m een 9B potlood (zeer zacht).
Faber Castell Polychromos kleurpotloden
Onze keuze als het gaat om de beste kleurpotloden voor volwassenen. De reviews online zijn lovend, waaruit blijkt dat de kwaliteit van de potloden de prijs zeker waard is. De potloden houden soepel vast, geven veel kleur af en de kleur is mooi en helder.
Pastelmat is speciaal ontwikkeld voor het -Je raadt het al- pasteltekenen! Het oppervlak van Pastelmat bestaat uit kleine vezeltjes, welke zorgvuldig zijn vastgemaakt aan het karton. Deze zijde is bedoeld om je tekening op te maken. De achterkant van Pastelmat is gewoon glad wit karton.
Ik steek mijn tekeningen in een plastieken zak... Zakjes genoeg aangezien je er in zowat elke winkel krijgt... dus elke tekening apart, en dan steek ik die met zak en al in een kaft. Pergamon is van dat gladde, melkachtige papier dat ze in o.a. foto-albums als tussenlegvel gebruiken.
Voor het maken van een realistische tekening heeft u een uitgebreide set kwalitatieve kleurpotloden nodig. Professionele tekenaars geven vaak de voorkeur aan Polychromos-potloden van Faber-Castell. De potloodstift is gemaakt op oliebasis, waardoor de vulling stevig is en u gemakkelijk een scherpe punt slijpt.
Pastelkrijt is te vinden in de varianten hard pastelkrijt, oliepastelkrijt en zacht/soft pastelkrijt. Soft pastels zijn zacht en bieden een goede kleurafgifte. Harde pastels zijn zoals de naam al doet vermoeden extra stevig, wat de breekbaarheid vermindert.
Een aquarelpotlood is een potlood waarin het gemak van een kleurpotlood wordt gecombineerd met het effect van aquarelverf.
Ik gebruik een doezelaar verder net als een potlood. Druk je er hard op dan wordt de laag die je doezelt donkerder en natuurlijk lichter als je niet hard drukt. Maar het mooiste is als je laag voor laag tekent. Dus eerst een potlood laag, dan doezelen en dan de volgende potlood laag eroverheen.
Markerpapier is speciaal gemaakt voor deze stiften. Het is spierwit, spiegelglad en het voelt dun aan, maar aan de achterkant zit een speciale coating. Zo vlekt het niet en drukt het niet door. Zo gaan je stiften langer mee, en krijg je mooie heldere tekeningen, zonder vlekken.
Leg je oogpotlood voor het slijpen even in de vriezer. Wil je een mooie scherpe punt aan je oogpotlood? Leg het potlood dan een paar minuten in de diepvries voor het slijpen.
Er zijn veel verschillende materialen om mee te tekenen en schilderen: soorten papier, potloden, kwasten, stiften en verf. Door ze uit te proberen maak je verrassende creaties en ontdek je waarmee je het liefst werkt. Tekenen en schilderen leer je door veel te proberen. Dit heb je nodig.
Het is beter om eerst zacht te krijten, met de platte kant of met de punt van het krijt, en dan uit te wrijven met vinger, doezelaar, wattenstaafje of wat je maar prettig vindt. Dit is de eerste laag. Ben je tevreden met deze onderlaag en belangrijk: ga je niet meer gummen (!) dan kun je deze laag alvast fixeren.