Tong kan 60 tot 70 cm lang worden, een gewicht van 3 kg bereiken en 26 jaar oud worden.
Buiten het seizoen zijn ze ook verkijgbaar, maar dan zit er veel kuit in de tongen en is het vlees slapper. Omdat dit een dagvers product is, kan de prijs schommelen. Let op, de aangeduide prijs is een PRIJS BIJ BENADERING, de vissen worden afgewogen aan € 43.70/kg.
Tong is vooral 's nachts actief; overdag verschuilen ze zich in het zand. Een tong kan maximaal ca. 70 cm lang worden. Kleine tong wordt sliptong genoemd.
Sliptong is in feite een kleine zeetong
Zeetong is een stevige platvis die tegelijk ook zeer zacht en sappig smaakt. Sliptong is in feite een kleine zeetong. Sommige mensen schrijven sliptong als slibtong, met een b. Echter is slip met een p het meest gangbaar.
Tong is een pareltje van een vis met vaak een stevig prijskaartje. Gelukkig is de kwaliteit van verse tong meestal erg goed. Op het vlak van duurzaamheid en informatie over de vangst en herkomst is er nog werk aan de winkel.
De blauwvintonijn is de duurste vis ter wereld
Dat is niet zozeer vanwege de smaak, maar vooral omdat deze vis zo schaars is. Op een veiling werd voor 300 kilo van deze tonijn ooit 736.000 dollar betaald. Deze vis is populair als ingrediënt voor de sushi.
Tong heeft een maximale lengte van 70 centimeter en is een ware delicatesse. De smaak is niet typisch vissig en lijkt op die van garnalen. Tong kan op verschillende manieren worden bereid: bakken, grillen, stomen en stoven. Voor de bereiding moet de tong worden ontveld.
Klachten en symptomen bij ziekten van de tong
De klachten bij tongproblemen zijn verschillend. Vaak is er sprake van pijnklachten, een zwelling of een branderig gevoel. Soms verandert ook het uiterlijk van de tong bijvoorbeeld door een verkleuring (meestal wit of rood) of gladde plekken op de tong.
Steek de tong zo ver mogelijk uit de mond. Plaats de tongreiniger zo ver mogelijk naar het achterste tonggedeelte en oefen kracht uit op de schraper, zodat de tong wordt platgedrukt. Tongreinigen hoeft niet hard, gebruik je kracht dus met mate. Mensen die te hard schrapen, lopen het risico op een tongbeschadiging.
Het eten van de sliptong.
Neem een mes en een vork en zorg dat een sliptong vrij ligt om te ontgraten. Begin met het wegschuiven van de graten van de zijranden van de vis. Druk je mes zachtjes op max. 1 cm van de buitenrand op de vis en maak een rustige schuivende beweging naar de buiten kant van de vis.
De tong vormt een bijzonder deel van ons lichaam. Behalve als smaakzintuig wordt dit spierlichaam gebruikt voor eten, drinken, praten, slikken en zoenen. Het goed functioneren van de tong draagt bij aan de kwaliteit van leven.
De tong is niet de sterkste spier van het lichaam. De tong is namelijk niet één spier, maar een verzameling spieren. Verder heeft hij niet de meeste kracht, want de kaakspier kan veel meer kracht uitoefenen. Ook levert hij niet het meeste fysieke werk in je leven, want dat doet het hart.
De tong groeit door tot het achtste levensjaar en heeft door zijn groei een belangrijke invloed op de directe omgeving en het functioneren van de patiënt. Zo speelt de tong een belangrijke rol in de ontwikkeling van maxilla, mandibula, en de stand van de gebitselementen.
Sliptong is een ware delicatesse. Het komt uit onze eigen Noordzee en smaakt overal lekker bij. Deze keer wordt het gemaakt met zeekraal. Het seizoen hiervoor is tot en met september.
€ 29,50. BTW) 1 kilo sliptong vers uit de Noordzee per kilo vacuüm verpakt of per stuk verpakt graag vermelden bij opmerkingen, de sliptong wegen ongeveer 100 a 150 gram per stuk.
Voedselresten en de daarbij behorende bacteriën kunnen namelijk gemakkelijk op de tong blijven zitten wegens de structuur van de tong. Deze aanwezige bacteriemassa zal minder worden wanneer de tong goed gereinigd wordt. Wanneer er minder bacteriën op de tong zitten zal de kans op een slechte adem verminderen.
Witte tong door plaque
Een witte tong wordt voornamelijk veroorzaakt door plaque die op de tong achterblijft. De tong bestaat uit meerdere soorten papillen. Tussen deze papillen nestelen zich de plaque bacteriën. De plaque bacteriën die zich op de tong nestelen geven de tong een witte, soms gele, kleur.
Hoe kom je weer aan een gezonde, roze tong? De beste manier om de aanslag van je tong te poetsen is door gebruik te maken van een tongreiniger met borstelhaartjes én een schrapertje ineen. Leukoplakie komt vaak door te roken.
Hoe houd je de tong en gezondheid in balans
Een goede mondhygiëne is de eerste stap naar een gezonde tong. Poets je tanden én je tong minstens tweemaal per dag. Bij voorkeur na het tandenpoetsen je mond spoelen met mondwater. Maak gebruik van een tongschraper, superhandig hulpmiddeltje om je tong goed mee te reinigen.
In Nederland krijgen ieder jaar ongeveer 800 mensen te horen dat ze tongkanker in het voorste deel van de tong hebben, of mondkanker. De cijfers van deze 2 kankersoorten worden samengenomen. Mond- en tongkanker komen evenveel voor bij mannen als bij vrouwen. De meeste patiënten zijn ouder dan 60 jaar.
Kleine bultjes aan beide zijkanten van de tong kunnen meestal geen kwaad, maar als er maar aan één kant een bultje zit kan het juist weer kwaadaardig zijn. Ook onverklaarbare rode of witte delen op de tong of knobbeltjes (zeker als ze geen pijn doen) kunnen op tongkanker wijzen.
Gezondheid. Tong is een zeer magere vis. Maar ook magere vis bevat veel eiwitten, vitaminen en mineralen. Eén tot twee keer per week vis eten, is ideaal voor de gezondheid.
Verse vis kun je prima invriezen. Magere en matig vette vissen als schol, tarbot, kabeljauw en tong kunnen langer bewaard worden dan vette vis zoals makreel en zalm. Ons advies is om ingevroren vis maximaal 3 maanden in de vriezer te bewaren. Vries verse vis zo snel mogelijk na ontvangst in.
De tong is verbonden met de onderkaak, het tongbeen en de schedelbasis. Het slijmvlies van de tong bevat verschillende soorten smaakpapillen en onder de tong zitten een aantal uitgangen van speekselklieren. De tong bestaat vooral uit spieren met ertussen de bloedvaten en zenuwen. De tong is met mondslijmvlies bedekt.